Recept voor een homemade "groene" gezichtscrub!

03:06 - 01:51
luistertijd 03:06 - leestijd 01:51

Groene cosmetica… ik vind het eigenlijk een lastig onderwerp. Ten eerste is het vrij onduidelijk wat men onder “groen” verstaat? Vaak blijft deze term beperkt tot natuurlijk, duurzaam en “goed voor de huid” (veilig en heilzaam). Maar eigenlijk zijn deze termen niet altijd verenigbaar. Denk bijvoorbeeld aan de etherische oliën – ze zijn natuurlijk en geneeskrachtig. Maar denk aan hoeveelheid planten die er nodig is om één druppeltje olie te krijgen.

Hoe duurzaam is natuurlijk?

En niet alleen dat, het moet ook nog uit verre landen komen, vervoerd worden, et cetera. Niet  bepaald duurzaam dus. Ook bevatten de etherische oliën veel allergenen die onze huid kunnen irriteren. Vallen ze dan buiten “groen”? Dat weer niet, maar het is soms wel lastig om natuurlijkheid, duurzaamheid en veiligheid/heilzaamheid met elkaar te combineren.

Greenwashing – watch out!

Van de term groen wordt ook misbruik gemaakt door de cosmetica industrie. Al zit er maar een druppel kruidenextract in een product, wordt het al groen genoemd. De ander claimt het groen omdat verpakking van recyclebaar materiaal is. Toch ben ik over het algemeen blij met de groeiende bewustwording van de industrie. Je moet alleen wel kritisch blijven en de groene claims van cosmetica goed checken.

Hoe groen is het zelf maken van cosmetica? Dat mag jij beoordelen. Ik ga in ieder geval een leuk recept met je delen voor een home-made facescrub!

Zinloze of zinvolle scrub?

Vele kant-en-klare scrubs liggen onder vuur – sommige zijn gebaseerd op de vrij agressieve wasagents en zijn te ontvettend. Anderen bevatten plasticdeeltjes die moeilijk uit ons drinkwater te verwijderen zijn. Er wordt zelfs geroepen dat het een zinloos product omdat de washand net zo goed zou werken.

Maxim’s home-made groene recept

Mijn recept is zacht & natuurlijk & eetbaar! Dit heb je nodig: ….

Ik wens jullie veel plezier met deze leuke “groene” bezigheid en hoor graag hoe deze scrub is bevallen.

Lees ook