Gezicht Gezicht Groene Special Marketingtrends Natuurlijk 100% Psychologie Reviews Schone huid Stoffen Voor hem

Maxim langs de groene meetlat: do-it-yourself groen

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Recept voor een homemade “groene” gezichtscrub!

MaximGroene cosmetica… ik vind het eigenlijk een lastig onderwerp. Ten eerste is het vrij onduidelijk wat men onder “groen” verstaat? Vaak blijft deze term beperkt tot natuurlijk, duurzaam en “goed voor de huid” (veilig en heilzaam). Maar eigenlijk zijn deze termen niet altijd verenigbaar. Denk bijvoorbeeld aan de etherische oliën – ze zijn natuurlijk en geneeskrachtig. Maar denk aan hoeveelheid planten die er nodig is om één druppeltje olie te krijgen.

Hoe duurzaam is natuurlijk?

En niet alleen dat, het moet ook nog uit verre landen komen, vervoerd worden, et cetera. Niet  bepaald duurzaam dus. Ook bevatten de etherische oliën veel allergenen die onze huid kunnen irriteren. Vallen ze dan buiten “groen”? Dat weer niet, maar het is soms wel lastig om natuurlijkheid, duurzaamheid en veiligheid/heilzaamheid met elkaar te combineren.

Greenwashing – watch out!

Van de term groen wordt ook misbruik gemaakt door de cosmetica industrie. Al zit er maar een druppel kruidenextract in een product, wordt het al groen genoemd. De ander claimt het groen omdat verpakking van recyclebaar materiaal is. Toch ben ik over het algemeen blij met de groeiende bewustwording van de industrie. Je moet alleen wel kritisch blijven en de groene claims van cosmetica goed checken.

Hoe groen is het zelf maken van cosmetica? Dat mag jij beoordelen. Ik ga in ieder geval een leuk recept met je delen voor een home-made facescrub!

Zinloze of zinvolle scrub?

Vele kant-en-klare scrubs liggen onder vuur – sommige zijn gebaseerd op de vrij agressieve wasagents en zijn te ontvettend. Anderen bevatten plasticdeeltjes die moeilijk uit ons drinkwater te verwijderen zijn. Er wordt zelfs geroepen dat het een zinloos product omdat de washand net zo goed zou werken.

home made scrub

Maxim’s home-made groene recept

Mijn recept is zacht & natuurlijk & eetbaar! Dit heb je nodig: ….

  • Twee eetlepels gemalen havervlokken en één eetlepel gemalen amandelen, als basis. Goed malen (met een koffiemolentje bijvoorbeeld) zodat er geen harde deeltjes overblijven, die de huid kunnen beschadigen.
  • Meestal voeg ik hier een eetlepel gemalen kamillebloemen, lavendelbloemen of duizendblad bij om de huid te kalmeren. Je kunt ook rozenblaadjes gebruiken, of groene thee.
  • Overdrijf niet, want deze scrub ligt maar kort op de huid. De stoffen die hier het werk doen zijn havervlokken- en amandelen. Dit poeder doe ik in een schoon droog potje.
  • Voor gebruik neem ik een eetlepeltje van het poeder en meng dat met een eetlepeltje (kan meer of minder zijn) volle melk of karnemelk tot een papje. En voilà, je hebt een weldadig middeltje om je gezicht grondig en zacht te reinigen.
  • Omdat het poeder apart wordt bewaard en pas vóór gebruik met water (uit melk of karnemelk) wordt gemengd, hoeft het niet geconserveerd te worden.

Ik wens jullie veel plezier met deze leuke “groene” bezigheid en hoor graag hoe deze scrub is bevallen.

Meer weten over Gezicht?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

2 reacties

  • Maxim, ik vind jou wel groenig hoor! Komt waarschijnlijk omdat je natuurgeneeskunde, zeg ik dat goed, gestudeerd hebt waardoor ik dat vind.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.