Met de superfood hype van nu is ook tarwegras helemaal hip…

03:06 - 01:51
luistertijd 03:06 - leestijd 01:51

Ja wéér hip, want het bestaat al sinds de jaren ’30. Zolang ik in Amsterdam woon (sinds 1986) kom ik het al tegen. Eerst in stoffige natuurvoedingswinkels, daarna in de eerste juice shops en nu zelfs in restaurants. Zeker nu smoothies zo mainstream worden, want tarwegrassap is daar makkelijk aan toe te voegen. Het smaakt namelijk op zichzelf niet bepaald lekker!

Wat is het?

Tarwegras komt uit gekiemde tarwekorrels (in potgrond, beetje water erbij en groeien maar). Het ziet eruit als stevig, lang gras en is zo niet eetbaar, maar door het te persen komt het sap vrij en is het wel te nuttigen. Volgens liefhebbers is tarwegras een soort wondergeneesmiddel dat inzetbaar is tegen allerlei gezondheidskwalen. Volgens anderen is het niets bijzonders, maar gewoon een soort groente.

Tarwegras is rijk aan vitamines (B, C en E), mineralen en acht aminozuren. Maar niet in heel bijzondere hoeveelheden. Hieronder een overzicht ter vergelijking.

Table 1. Nutrient comparison of 1 oz (28.35 g) of wheatgrass juice, broccoli and spinach.

Nutrient

Wheatgrass Juice

Broccoli

Spinach

Protein

860 mg

800 mg

810 mg

Beta-carotene

120 IU

177 IU

2658 IU

Vitamin E

880 mcg

220 mcg

580 mcg

Vitamin C

1 mg

25.3 mg

8 mg

Vitamin B12

0.30 mcg

0 mcg

0 mcg

Phosphorus

21 mg

19 mg

14 mg

Magnesium

8 mg

6 mg

22 mg

Calcium

7.2 mg

13 mg

28 mg

Iron

0.66 mg

0.21 mg

0.77 mg

Potassium

42 mg

90 mg

158 mg

Data on broccoli and spinach from USDA database.[4] Data on Wheatgrass juice from indoor grown wheatgrass

Het bevat veel chlorofyl, de groene ‘ kleurstof’ die in planten zit. Chlorofyl is ook als supplement los te koop, omdat het onder andere een zuiverende werking heeft. Bijzonder is dat tarwegras B12 bevat, wat vooral voorkomt in dierlijke producten. De meningen zijn echter verdeeld of het in tarwegras zit of dat het een reactie is van bacteriën tijdens de ontkieming van de tarwe die vitamine B12 produceren.

Waarom is het zo gezond?

Tarwegras is absoluut heel gezond en een makkelijke manier om geconcentreerde vorm van voedingsstoffen binnen te krijgen in één shotje.  Dat verklaart voor een groot deel de populariteit. Als je verder niet bijzonder gezond eet en je gedurende langere tijd tarwegrassap drinkt, zul je zeker effect hebben. Meer energie, betere weerstand en een mooie huid. Maar een wondermiddel is het zeker niet. Gewoon meer groente eten, spinazie/boerenkool smoothies maken en broccoli door je omelet doen. Let wel: alle groentes bevatten essentiële mineralen, vezels, vitamines, chlorofyl en enkele aminozuren.

Tarwegras is te koop als poeder, in tabletvorm, als zelf-te-persen gras, vers uit de winkel/restaurant of als diepgevroren sap bij veel online winkels.  Mijn advies: je kunt het altijd proberen, schadelijk is het zeker niet en voedingsstoffen zijn altijd beter opneembaar in een wholefood vorm dan uit een vitaminesupplement. Het enige nadeel: het is niet bepaald een voordelige manier om je voedingsstoffen aan te vullen.

Bestel hier jouw raw/super food producten, waaronder tarwegras

Lees ook