Duitse arts Heinrich Schussler wist het in de 19e eeuw al...

05:32 - 03:19
luistertijd 05:32 - leestijd 03:19

Het slikken van de multivitaminepil is de normaalste zaak ter wereld, maar wist jij dat naast je dagelijkse vitaminen ook mineralen belangrijk zijn voor je lijf? Een extra dosis mineralen doet niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest wonderen. Ze kunnen er onder meer voor zorgen dat je je minder vermoeid, gestrest en nerveus voelt en helpt tevens mee aan wondgenezing. Mineralen zijn een van ‘de zusjes’ van de vitamines die helaas nog niet zo bekend zijn. Want ken jij iemand die ferrum phosforicum, kalium sulfuricum en natrium chloratum slikt naast een vitamine D pil?

Schussler celzouten

De Duitse arts Heinrich Schussler ondekte in de negentiende eeuw al de voordelen van mineralen was onlangs te lezen in de Happinez. Mineralen zorgen naast het opbouwen en onderhouden van je lichaam er ook voor dat vitamines beter hun werk doen. Het lichaam bevat lichaamseigen mineralen, ook wel mineraalzouten genoemd, die je niet zelf kunt aanmaken. Denk hierbij aan calcium, magnesium, natrium, ijzer en kalium. Schussler ontdekte in zijn tijd  twaalf onmisbare lichaamseigen mineralen, later vond hij er nog vijftien. Deze 27 celzouten zijn uitermate belangrijk voor lichaam en geest. De Duitse arts ontdekte dat een tekort aan mineralen kan zorgen voor fysieke, geestelijke en emotionele klachten en dat een verstoord evenwicht van veel mineralen een groot oorzaak is van veel klachten.Een mineraaltekort in een lichaamscel kan dan voor veel klachten zorgen.

Schussler kwam toen al met het idee om mineralen te verwerken in tabletvorm. Zijn filosofie: zodra je een van de ‘Schussler zouten’ slikt, herkent je lichaam dit als iets wat het hard nodig heeft. Als het tekort aan een bepaald mineraal is opgelost, kan de cel zich herstellen en komt je lichaam weer in balans. Heinrich noemde deze zouten niet voor niets ‘levenszouten’.

Hoe herken je aan jezelf of je een mineralentekort hebt?

Schussler’s gelaatsanalyse, waar gekeken wordt naar kleur, structuur en temperatuur van je gezicht, wordt nog altijd toegepast bij klachten. Heb je bijvoorbeeld vaak rode wangen en is je gezicht warm dan kan dat wijzen op een ijzertekort. Ook je voedingsbehoefte kan veel vertellen over eventuele tekorten; als je trekt hebt in zout, zoet of pittig eten, kun je bijvoorbeeld een tekort hebben aan een bepaald mineraal. De zogenaamde celzoutentherapeut kan je hierbij op weg helpen.

Het magazine Happinez lichtte al 7 van de 27 celzouten uit die ook allemaal een eigen nummer hebben. Wij sommen ze hieronder op:

Nr. 2 Calcium Phosforicum – herstelt en maakt krachtig
Lichaam: Te gebruiken bij zwangerschap of voor kinderen (helpt mee aan de opbouw van botten). Dit mineraal helpt ook mee aan je herstel na een griepje en werkt goed tegen spierpijn omdat het de spieren ontspant.
Geest: zorgt ervoor dat je je minder nerveus voelt en helpt ook bij slaapgebrek.

Nr. 3 Ferrum Phosforicum – werkt pijnstillend en ondernemend
Lichaam: versnelt het genezingsproces van diepe wonden en bij infectieziekten van kinderen. Kan preventief geslikt worden om je weerstand te verhogen.
Geest: geeft je zelfvertrouwen en concentratievermogen een boost en geeft mentale kracht.

Nr. 5 – Kalium Phosforicum geeft energieboost en brengt lichaam en geest in balans
Lichaam: zorgt ervoor dat je je niet meer fysiek en psychisch uitgeput bent. Heb je voortdurend trek na het eten dan wijst dat op een tekort van dit mineraal. Kalium Phosforicum ontsmet het lichaam ook van schadelijke stoffen.
Geest: zorgt voor balans tussen in- en ontspanning en zorgt dat je beter presteert onder druk. Helpt ook bij moedeloosheid en bij angst.

Nr. 6 Kalium Sulfuricum – Reinigt het lichaam en maakt je weerbaarder
Lichaam: reinigt het lichaam diep. Helpt goed bij een trage stofwisseling. In combinatie met het bovengenoemde mineraal Ferrum Phosforicum helpt het mee aan de celvernieuwing. In combinatie met Calcium Fluoratum vormt het de bovenste huidlaag en zorgt het voor pigmentvorming.
Geest: maakt je mentaal sterker en weerbaarder. Geeft je overzicht als je je gehaast en ongeduldig voelt.

Nr. 7 Magnesium Phosforicum – ondersteunt je organen en geeft je rust
Lichaam: heeft invloed op hart, zenuwen, bloedsomloop en stofwisseling. Een tekort hieraan kun je merken aan een chocolade en koffie behoefte. Dit mineraal helpt ook tegen menstruatiepijn en beginnende migraine.
Geest: vermindert nervositeit, gepieker, en een ochtendhumeur. Werkt het beste opgelost in heet water.

Nr. 8 Natrium Chloratum – werkt tegen allergie en geeft moed
Lichaam: helpt bij hooikoorts, verkoudheid en bij gevoeligheid voor kou en tocht.
Geest: onderdrukte een teleurgesteld en bedroefd gevoel. Laat je minder eenzaam voelen en helpt mee bij het verwerken van verlies.

Nr. 9 Natrium Phosforicum  – geeft energie en werkt verhelderend
Lichaam: zorgt voor afbraak aan suiker in je lichaam, versterkt je immuniteit, geneest wonden snel en helpt nieren en lymfen beter te functioneren. Helpt ook bij chronische vermoeidheid, huidproblemen, een sinaasappelhuid en bij brandend maagzuur.
Geest: pept je op bij lusteloosheid en vermoeidheid en helpt mee je af te sluiten voor negatieve stemmingen. Het geeft je tevens de helderheid van geest om zelf je leven vorm te geven en te laten zien wie je bent.

Welk mineraal past het beste bij jou?

Lees ook