‘Parabenenvrij’, 100% natuurzuiver en toch houdbaar?

04:53 - 02:56
luistertijd 04:53 - leestijd 02:56

Het gebruik van parabenen in cosmetica is een controversieel onderwerp. Veroorzaakt het nu wel of geen vroegtijdige huidveroudering, allergische reacties of zelfs borstkanker? Er zijn gelukkig cosmeticamerken, die je altijd met een gerust hart kunt gebruiken. Dr. Hauschka is al meer dan 45 jaar een pionier in natuurcosmetica. Het merk bewijst dat het werkt, veilig is en houdbaar zonder het gebruik van o.a. chemisch-synthetische conserveringsmiddelen. En dat terwijl net zo hoge eisen aan de stabiliteit van producten wordt gesteld als conventionele cosmetica. Hoe kan dat?

Wijsheid van de huid
Het hart van Dr. Hauschka wordt gevormd door een bijzondere biologisch-dynamische tuin in het Duitse Eckwälden, waar op 4,5 hectare meer dan 150 heilzame planten groeien. Denk aan de wondklaver, de roos, de goudsbloem, het madeliefje, kamille en lavendel. Het zijn stuk voor stuk planten, die de wijsheid van de huid respecteren en daarom in veel Dr. Hauschka-producten gebruikt worden. Hun voedende, heilzame werking is onbetwistbaar. Soms al sinds duizenden jaren.

Grote voorsprong
Bij Dr. Hauschka staat de balans tussen mens en natuur centraal. Dus het merk heeft nooit overwogen over te stappen op goedkopere, reukloze, makkelijk te verwerken, synthetische ingrediënten, waarvan het effect op de huid nog onbekend was. Natuurlijk was het een grote uitdaging conserveringsmiddelen te vermijden. Toen Dr. Hauschka in 1967 op de markt kwam, had het al een grote voorsprong. Moederbedrijf WALA, dat sinds 1935 natuurzuivere geneesmiddelen produceert, had al ontdekt hoe het mogelijk is geen alcohol (en later ook parabenen) te gebruiken.

Unieke methode
Na 20 jaar intensief onderzoek ontwikkelde de Weense chemicus Rudolf Hauschka een unieke methode om de houdbaarheid te verhogen. En zowel de werkzame ingrediënten, als de vitale energieën, uit verse heilzame planten te extraheren en te versterken, zonder gebruik te maken van alcohol als conserveringsmiddel. Bij deze methode worden de plantenextracten blootgesteld aan ritmes uit de natuur (licht en donker, kou en warmte, beweging en rust). Deze methode ligt ook aan de basis van de productie van de huidverzorging van Dr. Hauschka.

Andere ‘geheimen’
“Maar Dr. Hauschka maakt ook gebruik van andere manieren om haar producten te stabiliseren,” aldus Hans-Jörg Rosch, verantwoordelijk voor de productveiligheid bij Dr. Hauschka. “In de eerste plaats zijn onze hygiënische standaarden tijdens de productie belangrijk. Omdat Dr. Hauschka deel uitmaakt van WALA Heilmittel GmbH, ligt deze standaard net zo hoog als voor de geneesmiddelen. Verder ondergaan alle grondstoffen een antimicrobiële procedure – bijvoorbeeld een hittebehandeling.”

De manier waarop Dr. Hauschka haar cosmetica verpakt is ook belangrijk. Rosch: “We verpakken onze meeste producten in aluminiumtubes, die betere bescherming bieden tegen lucht- en microbiële verontreiniging of besmetting. Onze lange ervaring in het ontwikkelen van huidverzorgingsproducten speelt ook een rol. We hebben veel kennis over de grondstoffen die we gebruiken, wat de ideale compositie is en hoe de ingrediënten bereid moeten worden.”

Natuurlijke alcohol
Hoewel alle geneesmiddelen van WALA ‘alcoholvrij’ zijn, geldt dat niet voor alle cosmetica van Dr. Hauschka. Dr. Hauschka maakt gebruikt van natuurlijke alcohol in een aantal producten dat water bevat. Bacteriën groeien namelijk goed in water, maar ze houden juist niet van alcohol.

Door het negatieve imago dat alcohol heeft opgebouwd door de jaren heen, zou je haast vergeten dat alcohol een natuurlijk product is. Alleen de manier waarop het gedenatureerd wordt (dus ondrinkbaar in verband met accijnzen) maakt alcohol schadelijk. Tessa Koop, woordvoerder van Dr. Hauschka, zegt: “Bij WALA wordt alcohol niet gedenatureerd met synthetische stoffen. We winnen onze ruwe alcohol via het vergisten van tarwe. Om het te denatureren bewerken we het met hoogwaardige natuurlijke etherische oliën, zoals etherische rozenolie of etherische lavendelolie.”

Het alcohol gehalte is echter zo laag dat de huid niet uitdroogt. Tessa: “Sterker nog; alcohol voegt frisheid toe en zorgt voor een betere werking van de producten. De Gezichtslotion geeft, dankzij een kleine hoeveelheid alcohol, een fris gevoel en een impuls aan je huid waardoor de talgafscheiding vermindert. Ook trekken de producten met een toevoeging van alcohol, zoals de Dr. Hauschka Bodymilks, sneller en beter in je huid.”

WIN!

Voor de lipverzorging van Dr. Hauschka zijn geen conserveringsmiddelen nodig. Dit najaar heeft Dr. Hauschka de ‘Play of Light’ geïntroduceerd. Deze look omvat vijf nieuwe kleuren Lipstick Novum, die je lippen een prachtige transparante kleur en een subtiele glans geven. Wil je deze nieuwe look ontdekken? Klik dan hier om mee te doen aan de winactie! 

(dit artikel is je rechtstreeks aangeboden zonder tussenkomst van de redactie)

 

 

Lees ook