Interessant online college van Professor Erik Scherder…

01:43 - 01:01
luistertijd 01:43 - leestijd 01:01

Last van je geheugen? Kauw eens wat vaker! Professor Erik Scherder, neuropsycholoog en pionier in de begeleiding van ouderen met dementie, vertelt ons in zijn online college over de voordelen van kauwen. Want wat blijkt nou? Kauwen is een vorm van bewegen en aangetoond is dat bewegen weer goed is voor je brein. Als je beweegt, krijg je allerlei prikkels uit je lijf die je hersenen voortdurend stimuleren. Kauwen is goed voor het geheugen!

Bewegen met je benen helpt, maar bewegen met je tanden dus ook. Door te weinig te kauwen, stroomt er minder bloed naar de hersenen en dat werkt niet bevorderlijk voor je geheugen. Maar hoe meer je kauwt, hoe sneller je hart gaat kloppen en bloed laat stromen naar je hersenen toe. Professor Scherder verwijst in een online artikel naar een onderzoek met muizen waarvan de tanden en kiezen eruit waren gehaald. De hypocamous, het gedeelte van de hersenen wat in relatie staat met ons geheugen, ging razendsnel achteruit.

Maar waarom krijgen ze dan in bejaardentehuizen zoveel vanille vla en pap geserveerd? Professor Scherder vertelt je in bovenstaand online college alles over kauwen en de relatie met het brein. Erg leuk en interessant item om even te bekijken. De BeautyJournaal redactie vind het in ieder geval erg goed om te weten dat al dat gesnaai op kantoor alleen maar bevorderlijk werkt voor ons geheugen. Dan hebben we weer een goed excuus om weer een zak met pepernoten open te maken. Alles voor ons (beauty) brein…

Bekijk hier meer interessante video’s.

Lees ook