Nieuwe kaneel en jasmijn geroken! Wow!

02:36 - 01:33
luistertijd 02:36 - leestijd 01:33

foto-spyros-drosopoulos-beautyjournaalOnlangs was ik op het driedaagse congres Flavor &Fragrances 2013 in Leipzig. Dit gaat over ontwikkelingen in de organische chemie van aromamaterialen. Het gaat dus over innovaties in geurstoffen.

Het had een enorme wow-factor! Drie dagen lang luisteren naar nieuwtjes over over chemische reacties, tussenstappen om tot gewenste moleculen te komen, esterificatie-, hydrolisatiereacties, double bonds en ga zo maar door. Ik heb dus even lekker de nerd uitgehangen. Gelukkig ging het niet alleen om droge scheikunde. Er werd ook heel veel geroken (en toegegeven daar ging ik eigenlijk het meest voor).

Zo gaaf: kaneel met een frisgroen-metallic aspect

Over het algemeen kan er geconcludeerd worden dat de zoektocht naar nieuwe musks en (woody) amber moleculen nog in volle gang is. Wat daarnaast opviel, was de enorme aandacht die cassis(achtige) moleculen krijgen op het moment. Twee werden officieel gepresenteerd en een was zo nieuw dat ie nog geen naam heeft (die heb ik tussendoor in de koffiepauze mogen ruiken!). Een andere interessante geurstof was een nieuwe captive (een nieuwe molecuul waar patent op rust) van Givaudan: hij rook naar kaneel maar met een sterk fris groen/metallic aspect erin. Erg gaaf. Ik zou er als parfumeur graag mee aan de slag, maar dan moet ik eerst in dienst zien te komen bij Givaudan, of nog minstens 5 jaar wachten tot het patent verloopt en deze stof op de ‘reguliere’ markt komt.

Jasmijn grandiflorum: zoet en fruitig

Ook heel gaaf was een serie nieuwe absolues verkregen door CO2 distillatie: jasmijn sambac, grandiflorum, bittere sinaasappelbloesem en een hele gave ‘peper’ die eigenlijk een bijzonder lekkere tangerine ondertoon had. Met name de jasmijn grandiflorum was erg interessant. Hij was heel zoet en fruitig.

Er waren ook presentaties over de effecten van aroma’s op je stemming (ja, een soort academische aanpak van aromatherapie claims). Nog heel pril allemaal dus. Erg veel valt er niet over te rapporteren, maar het is in ieder geval mooi om te zien dat de wetenschap haar aandacht op dit onderwerp richt. Andere meer biologische presentaties gingen over receptoren in de neus en de hersenen en hoe er nou eigenlijk geroken wordt. Voor degenen die nu een wenkbrauw optrekken: ja, dat is eigenlijk nog niet bekend, hoewel er wel veel aanwijzingen zijn.

 

Lees ook