Oost-Europese bendes verkopen ze massaal op Nederlandse markten

02:07 - 01:16
luistertijd 02:07 - leestijd 01:16

In Nederland wordt op grootschalige wijze cosmetica gestolen door goed georganiseerde Oost-Europese bendes. Met name Roma. Deze informatie is afkomstig van hoogleraar criminalogie Diena Siegel, verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Deze informatie zou uit nieuw onderzoek komen.

Cosmetica is een gewild product omdat het relatief duur is, makkelijk te stelen en makkelijk te vervoeren, aldus de professor. De misdaad is dermate goed georganiseerd dat dieven exacte opdrachten meekrijgen over hoeveel eenheden en van welke merken er proletarisch gewinkeld moet worden.

Erg gewild zijn momenteel Maybelline mascara’s, L’Oreal shampoos en scheermesjes van Gillette. Door de heling worden de prijzen in de markt onder druk gezet, aldus Siegel. ‘De dieven verkopen de producten tegen lage prijzen, waardoor de uiteindelijke verkoopprijs ook nog onder de officiele winkelprijs kan blijven.’ De producten zullen uiteindelijk voor tweederde van die officiele prijs in winkels liggen.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral bendes uit Oost-Europa en voormalige Russische republieken in deze markt actief zijn bij ons. De Zwarte Markt in Beverwijk is een geliefd afzetkanaal voor de gestolen goederen, maar ook de Albert Cuyp in Amsterdan, aldus de Volkskrant. Omdat de hoeveelheden momenteel nog niet alarmerend genoeg zijn voor zowel de politie in Nederland als in Oost-Europa wordt er nog weinig werk van gemaakt het aan te pakken. ‘Pas als duidelijk wordt hoe lucratief het is, en dat is het al, zullen de overheden misschien in beweging komen.’

Onder leiding van Siegel tonen drie wetenschappers naar Oost-Europese landen om met criminelen en justitie te praten. Uit die gesprekken blijkt dat criminelen Nederland zien als een aantrekkelijk land. ‘Ze vinden Nederlanders naïeve mensen’, zegt Siegel in de Volkskrant.

De bendes zien er zelf geen kwaad in. Ze zijn van mening dat ze niet van mensen, maar van het ‘systeem’ jatten.

Lees ook: de Zwarte Markt kan wel dicht als er geen gestolen waar meer verhandeld kan worden

 

Lees hier meer Zakenpraat.

 

Lees ook