80% wil aan het einde van de zomer lekker bruin zijn

03:20 - 02:00
luistertijd 03:20 - leestijd 02:00
Dermatologe Ellen de Haas ziet er zelf ook heerlijk zomers en gebruind uit!

Nederlanders zijn slecht geïnformeerd over huidkanker. Het begrip melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, is weliswaar bekend bij 80 procent van de Nederlanders, maar slechts 42 procent heeft gehoord van de twee huidkankersoorten die veel vaker voorkomen dan melanoom: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dit blijkt uit de Ken Uw Huid enquête van het Erasmus MC, het Huidfonds en de stichting Melanoom, waaraan sinds 2011 ruim 5.500 Nederlanders hebben deelgenomen.

Weet jij wat actinische keratose is?

Van alle huidkankergevallen die per jaar worden vastgesteld, bestaat 75 procent uit basaalcelcarcinoom, 18 procent uit plaveiselcelcarcinoom en 11 procent uit melanoom. Maar liefst 80 procent van alle 60-plussers met een lichte huid krijgt bovendien te maken met actinische keratose oftewel zonneschade, een huidbeschadiging die een voorloper van huidkanker kan zijn. Slechts 19 procent van de ondervraagden heeft van deze aandoening gehoord.

Herken de huidkankers

Het onderzoek werd uitgevoerd door dr. mr. Ellen de Haas, dermatoloog aan het Erasmus MC. Zij vindt het belangrijk dat Nederlanders beter geïnformeerd worden over alle huidkankersoorten. ,,Wanneer men meer weet over huidkanker en men de vroege signalen ervan herkent, kan veel leed worden voorkomen.’’

De dokter adviseert gezond zonnen

Een ander resultaat van de enquête is dat Nederlanders aan het eind van de zomer graag lekker bruin zijn. Het gaat hierbij niet alleen om zonaanbidders, maar ook om buitenmensen, zoals sporters, wandelaars, fietsers en tuinliefhebbers. Van de ondervraagden noemt 80 procent zichzelf een buitenmens, zonaanbidder of allebei.

Ellen de Haas benadrukt het belang om zorgvuldig om te gaan met het aantal onbeschermde zonuren. Buitenmensen moeten extra oppassen voor huidkanker. ,,Natuurlijk spelen allerlei factoren een rol bij het al dan niet ontwikkelen van huidkanker. Sommige zijn niet te beïnvloeden zoals het huidtype of de genetische aanleg, maar andere wel. Zo kan men rekening houden met het aantal zonuren en onbeschermd buiten zijn. De schade door UV-straling stapelt zich op in de huid gedurende een mensenleven. Teveel zon kan leiden tot onomkeerbare schade en uiteindelijk uitgroeien tot huidkanker,’’ aldus De Haas.

Controleer je huid nu!

Zeker nu de zomervakantie voorbij is, en veel Nederlanders terug zijn van hun (zon)vakantie, kan het geen kwaad de huid goed te controleren. Niet alleen op moedervlekken maar ook op zonneschade en andere plekjes. Meer informatie over actinische keratose (zonneschade) en het controleren van de huid is te vinden op www.zonneschade.nl. Op www.huidkanker.pro en www.huidarts.com is informatie te vinden over huidkanker en huidkankerbehandelingen. Stichting Melanoom is te vinden op www.stichtingmelanoom.nl. Meer informatie over de enquête van het Erasmus MC is te vinden op www.kenuwhuid.nl. Ook op de nieuwe website van de NVDV (Nederlandse Vereniging van Dermatologen en Venereologie) is informatie over huidkanker te vinden: www.huidkanker.pro.

Het onderzoek Ken Uw Huid werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van LEO Pharma.

Lees ook