Hoe dicht benader je de waarheid?

05:06 - 03:03
luistertijd 05:06 - leestijd 03:03

Dit voorjaar kwam er een bericht naar buiten dat wetenschappers bezig zijn met de ontwikkeling van geuren ruiken via je computer. Nu blijkt het al wel mogelijk te zijn om individuele geurnoten te laten verspreiden, maar om dat in een cocktail te gieten zodat je echt een compleet parfum kan ruiken – zo ver is men nog niet – en daar ligt wel de ultieme uitdaging. Wat vinden onze eigen geurdeskundigen van deze ontwikkeling? Hier komen hun reacties…

Spyros Drosopoulos

‘ Ik denk dat het belangrijk is om juiste verwachtingen te hebben van deze technologie. Als men een huishoudelijk apparaat verwacht dat elke willekeurige geur kan herkennen en exact repliceert, dan zal men zeker teleurgesteld zijn. Als je weet dat geen enkel audiovisueel apparaat tot het repliceren van “the real thing” instaat is, maar een zo goed mogelijke benadering geeft, en ook rekening houdt met hoe lang hier aan gewerkt is, kun je ook niet verwachten dat dit snel zal gebeuren.

Een kant en klaar geurenpakket

Het grote probleem is het ontbreken van een basisset geuren waaruit je ongelimiteerd verder kunt bouwen. Ik denk dan ook dat we in eerste instantie met “fixed” geuren te maken zullen krijgen, een soort geurbestandje dat een cartridge met geuren vertelt wat deze moet vernevelen en bij een bepaalde toepassing zal horen. Denk hierbij aan pc-pelletjes die de geur van vuurwapens kunnen verspreiden of de geur van hete banden van race auto’s, motorolie, etc. ‘

Maxim

‘ Het doorsturen van een geur via Internet zal nog altijd op een vrij groot probleem stuiten. Het waarnemen van geur is iets anders dan het waarnemen van licht of geluid. De laatste twee zijn gebaseerd op golven. Iets wat niet materieel van aard is. Creëer je een golf met de juiste frequentie, dan ervaren wij dat als een kleur of een geluid. Voor licht/kleur moet de golf gedragen worden door een foton (lichtdeeltje) en de geluidsgolf wordt gedragen door de materie zelf (lucht, water, etc.) Als je geluid wilt doorgeven via Internet, dan moet je ervoor zorgen dat bij de ontvanger dezelfde frequentiegolven worden geproduceerd als bij de geluidsbron. Er is dan één apparaatje dat verschillende golven kan produceren. Met beeld gaat dat hetzelfde. Er is dan een scherm bestaande uit kleine “lampjes” waarvan elk lampje verschillende kleuren kan produceren.

Geur is geen trilling zoals geluid of licht

Het waarnemen van geuren is gebaseerd op het herkennen van stofjes afkomstig van de geurbron. Het is dus altijd materieel. Met andere woorden: bij de geurbron moet er een apparaat aanwezig zijn dat analyseert welke stofjes in de geur zitten. En bij de ontvanger moet een apparaatje staan dat de stofjes kan produceren. De ontvanger moet dus een chemische laboratorium hebben dat ter plekke de juiste geurmoleculen aanmaakt. Het is de droom van elk chemisch lab om dit te kunnen maken. Het probleem is dat er geen universele manier bestaat om deze moleculen op maat te maken. Elke molecule heeft zijn eigen bron-stofjes nodig, eigen omstandigheden, tijd, noem maar op.

Parfumorgel

Nog een ander probleem: kleur kun je creëren op basis van drie basiskleuren (rood, blauw, groen). Je kunt er miljoenen kleurnuances mee maken. Ons beeldscherm werkt ook zo. Geur kun je niet tot eenvoudige elementen terug brengen. Dat betekent dat elke ontvanger een geurorgel moet hebben bestaande uit duizenden stofjes. Op zich zou je het ongeveer tot 200-300 stofjes terug kunnen brengen – dat is het aantal stofjes in een gemiddeld parfumorgel.

Het zal nooit hetzelfde zijn

Maar hoe creër je opnieuw een geur als je weet dat bijvoorbeeld een roos uit honderden stofjes bestaat? Op zich zou je een rozengeur kunnen maken met 10-20 kernstofjes, maar dat zou toch anders ruiken. Omdat er ook piepkleine moleculen zijn die wel een heel grote impact op een geurbeleving hebben. Of neem Fresia. Het bestaat grotendeels uit linalool, een stof die in heel veel planten zit. Toch ruikt Fresia anders, en men heeft nog steeds niet kunnen ontdekken waarin dat dan zit. Bij lelietje-van-dalen weet men uberhaupt niet hoe de geur gevangen kan worden, het kan tot nu toe alleen maar synthetisch worden nagebootst. Het geeft een interpretatie van, maar is niet hetzelfde. Naast een parfumorgel heb je dan eigenlijk nog een parfumeur nodig die de belangrijke nuances in de geur kan waarnemen en opnieuw kan creëren.’

Om te besluiten met onze parfumrecensent Roos, die het verhaal wel erg technisch en ingewikkeld vond….time will (sm)tell…..

 

Lees ook