Strepen, oranje of gaaf en zonnig?

05:02 - 03:01
luistertijd 05:02 - leestijd 03:01

Test van zelfbruiners van Guerlain, Garnier en Lovea.

Het klinkt raar nu we allemaal naar een beetje warmte snakken, maar ik hou niet van zon. Dat wil zeggen: ik hou er niet van om in de zon te zitten. Ik word er zo moe van, krijg hoofdpijn en last van mijn ogen. Pfffffff.

Maar ik wil wél een beetje een lekker kleurtje. Vroeger mocht ik er graag een zonnebankje tegenaan gooien. De überbruine en ietwat gelooide juffrouw van het zonnecentrum had mij verzekerd dat dat geen kwaad kon ‘mits met mate’. Maar nadat ik rood als een kreeft na twintig minuten zonnen onder hun nieuwe ‘superveilige’ zonnehemel vandaan was gekropen, ben ik ermee gestopt. En zo bleek als een struik witlof geworden. Selftaning lotion to the rescue!

guerlain terracotta sunless gel zelfbruinerNooit meer oranje

Mijn laatste zelfbruinexperiment dateerde al weer van twintig jaar geleden. Ik werd niet bruin, ik werd een stinkende oranje zebra. Met heel vies beddengoed. Dus ik was benieuwd. Ik testte de volgende producten: Guerlain Terracotta Sunless, Lovea Autobronzant, Garnier Ambre Solaire Natural Bronzer Milk.

Tweemaal been, eenmaal arm

Drie merken testen op één vrouw vereist enig rekenwerk. Ik besloot mijn linkerbeen met Garnier te doen, mijn rechter met Guerlain en mijn armen met Lovea. Mijn gezicht durfde ik niet meteen te doen; bij Guerlain was, in tegenstelling tot de andere twee, weliswaar een bijsluiter meegeleverd, maar daarin las ik niets over gebruik op het gezicht. Eerst maar eens even kijken wat het deed.

Gebruiksaanwijzing?

Tamelijk irritant vond ik het overigens dat bij geen van de producten een duidelijk handleiding wordt geleverd. Als het de eerste keer is dat je een zelfbruiner gebruikt zul je, ook met deze nieuwe en geavanceerde producten, dezelfde slechte streperige resultaten kunnen behalen als met de voorgaande generatie zelfbruiners.

SHOP hier online.

lovea bio selftanning spray zelfbruiner

Tja, die rug….

Voor deze test heb ik alleen benen, armen en decolleté gedaan en dat ging uiteindelijk best, maar hoe je in je eentje je rug moet doen is mij een raadsel. Op internet vond ik een tip om een oude handdoek in repen te scheuren en het product daarmee aan te brengen, maar ik vraag me af of je dat spul daarmee gelijkmatig verdeeld krijgt. Ik vermoed van niet. Na het opbrengen (en na het handen wassen!) trouwens niet meteen in bed kruipen of je kleren aantrekken, maar proberen zo lang mogelijk onbedekt te blijven. Dit om de kans op strepen en afgeven te verkleinen.

Strepen of niet…de hamvraag

Het resultaat viel over het algemeen niet tegen. De kleine streep- en vlekongelukjes (die je nu eenmaal krijgt) waren redelijk makkelijk weer weg te scrubben en als je het gebruik een beetje in de vingers hebt, kun je het makkelijk om de twee à drie dagen doen.

Hoe was de kleur?

Van alle drie producten gaf Garnier het donkerste resultaat; het verschil tussen het Garnier-been en het Guerlain-been was zeker na een paar keer smeren overduidelijk. Daar staat tegenover dat ik de gekleurde gel van Guerlain makkelijker vond op te brengen en dat ik de kleur, hoewel lichter, persoonlijk mooier vond dan het toch heel licht naar oranje zwemende Garnier.

SHOP hier Lovea online.

SHOP hier Garnier online.
garnier ambre solaire auto bronzant zelbruinerGuerlain….

De Lovea die ik op mijn armen gebruikte gaf min of meer hetzelfde resultaat als Garnier, maar werd gesprayed in plaats van gesmeerd. Zelf ben ik meer een smeerder, maar dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. De kleur en feel van Guerlain beviel me het meest, dus ik besloot dat ook op mijn gezicht te proberen. Het fijne is dat het resultaat al na enkele uren zichtbaar is en dat je, indien gewenst, er dan nog een laagje overheen kunt aanbrengen.

Conclusie:

Alle drie producten doen wat ze beloven en geven je snel een mooi kleurtje. Bovendien ruiken ze niet meer zo vies als vroeger. Garnier en Lovea zijn iets bruiner dan Guerlain, maar zwemen heel licht naar oranje, wat overigens niet lelijk stond. Guerlain is wat geelachtiger.

Als je ophoudt met smeren is de kleur van alle drie binnen een paar dagen verdwenen. Graag had ik uitgeprobeerd hoe de kleur zich zou ontwikkelen na bijvoorbeeld een uurtje in de zon op de fiets, maar nou ja, de weergoden werkten niet erg mee. Sowieso beschermen de zelfbruiners niet tegen UV-straling; vergeet dus nooit bescherming te gebruiken als je naar buiten gaat!

De tijd van de stinkende oranje zebra’s is voorbij, maar het gebruik van selftanners is nog steeds een secuur werkje. Maar als ik zo naar buiten kijken, zullen we ze voorlopig nog wel even nodig hebben…

Lees ook