De oorzaken en oplossingen

03:10 - 01:53
luistertijd 03:10 - leestijd 01:53

Een blauw plekje op de plaats waar een injectable is ingebracht komt regelmatig voor en het is niets om je druk over te maken. Toch is het fijn om te weten hoe dat nou ontstaat en wat er eventueel tegen te doen is? Zodat je na de prik toch snel weer naar je werk kan…

Hoe ontstaat zo’n blauw plekje?

Zodra de naald een vat raakt, loopt er bloed buiten het vat en ontstaat er een hematoom (blauwe plek). Hoe groter het vat of het geprikte gat, hoe sneller hier bloed uitloopt. De samenstelling van het bloed speelt ook een rol: hoe dunner het bloed, hoe langer het duurt voor het bloed gestold is, en dus hoe meer tijd het bloed heeft om uit het vat te stromen. Dun bloed heeft dus meer kans op blauwe plekken en grotere blauwe plekken.

Het is hierbij dus belangrijk om aan de arts aan te geven of je bloedverdunnende middelen inneemt. Pijnstillers zoals aspirine en ibuprofen, maar ook voedingssupplementen zoals visolie en vitamine E maken het bloed dunner. Neem deze middelen liever niet in als je binnenkort een injectable behandeling ondergaat.

Koelen na behandeling

Door kou krimpt het bloedvat. Zodra er toch in het vat geprikt wordt, zal er minder bloed uitlopen dan wanneer het vat warm/groot is. Het koelen van het gebied voor en na de behandeling kan dus ook helpen bij het voorkomen/ minimaliseren van blauwe plekken.

Arnica

Ook kan het slikken van het homeopatische middel Arnica Montana baat bieden. Ondanks dat hier geen wetenschappelijke bewijzen voor zijn wordt het nemen van Arnica ter voorkoming van blauwe plekken wel wereldwijd geadviseerd in de cosmetische geneeskunde. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Welke techniek wordt gebruikt?

Wat betreft de techniek kan de arts er voor kiezen om een canule te gebruiken. Dit is een naald met een stompe punt en het gat aan de zijkant. Zodoende is het doorprikken van vaten veel lastiger en is er minder kans op schade.

Daarnaast kan er voor sommige behandelindicaties ook in een andere diepte (bijvoorbeeld op het bot) geprikt worden, een plek waar minder bloedvaten lopen, waardoor minder kans is dat er bloedvaten geraakt worden.

Nazorg

Zijn er blauwe plekken ontstaan, neem dan rust. Zorg dat de bloeddruk in het gezicht niet onnodig oploopt, dus voorkom warmte (sauna, heet bad), sterke wisselingen van warm en koud. Probeer inspanning zoals sporten, zwaar tillen of hard fietsen te voorkomen. Zorg dat het hoofd zich boven het hart bevindt, dus doe een extra kussen onder het hoofd bij het slapen en doe geen handstand of downward faceing dog (een yoga houding).

Veel koelen met ijspacks kan zwellingen doen afnemen.

Lees ook