Ziekenhuizen starten campagne week om te helpen

01:45 - 01:03
luistertijd 01:45 - leestijd 01:03

De zomermaanden komen er weer aan, dat betekent dat veel vrouwen zich zorgen maken over dunnere en wittere kleding.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft één op de vijf Nederlandse vrouwen te maken met ongewoon hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Ziekenhuizen door heel Nederland trappen dan ook vandaag de Draag-Weer-Wit-Week af. Een week lang wordt extra aandacht gevraagd voor hevig menstrueel bloedverlies en kun je verschillende bijeenkomsten bijwonen waar gesproken wordt over dit probleem en hoe hiermee om te gaan. 

Lichamelijk en psychische klachten

Wist jij dat ongeveer 50 procent van de Nederlandse vrouwen last heeft van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Ruim de helft hiervan heeft hier nog steeds geen oplossing voor gevonden. Sommigen vinden dit ‘er gewoon bij horen’. Daarnaast vindt 30 procent van alle ondervraagde vrouwen dat hevig bloedverlies een medische aandoening is waarvoor een oplossing moest worden gezocht. Hevig bloedverlies kan zowel lichamelijke klachten (pijn, bloedarmoede, vermoeidheid) als psychische klachten (schaamte, depressiviteit) veroorzaken. Vaak krijgen vrouwen na hun dertigste en veertigste, soms na het stoppen van de pil, hevige bloedingen. Myomen of poliepen in de baarmoeder zijn een van de oorzaken van hevig menstrueel bloedverlies. Bij 60 procent kan er verder geen oorzaak gevonden worden.

Oorzaken en medische oplossingen: vraag advies!

De Draag-Weer-Wit-Week werd geboren! Van 3 t/m 7 juni organiseren alle ziekenhuizen in Nederland bijeenkomsten waar vrouwen informatie krijgen over hevig menstrueel bloedverlies. Verschillende gynaecologen vertellen deze week alles over de mogelijke oorzaken en medische oplossingen. Daarnaast kan iedereen vragen stellen.

Op www.hevigbloedverlies.nl is een overzicht van deelnemende ziekenhuizen te vinden.

Lees ook:

Lees ook