Bij een trechterborst is sprake van een misvorming van botbeen

02:09 - 01:17
luistertijd 02:09 - leestijd 01:17

Een trechterborst is een misvorming van het borstbeen. Er zit in het midden een deuk, waardoor de borstkas naar binnenvalt. Dit komt bij 1 tot 8 op de 1000 mensen voor, schat men zo, en vaker bij mannen dan bij vrouwen. Het wordt een pectus excavatum genoemd. Bij sommige mensen valt het nauwelijks op, bij anderen is de inkeping duidelijk zichtbaar. De oorzaak is onduidelijk, er is wel sprake van een overmatige groei van kraakbeen en ribbot waardoor het borstbeen naar binnen wordt geduwd.

Als je dan een borstvergroting krijgt, en er wordt te weinig rekening gehouden met deze wijking in het borstgebied, kun je een minder fraai resultaat overhouden. Een lezeres vraagt zich nu af of dit te herstellen is door grotere protheses in te laten zetten.

Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Mitssu Institute in Amsterdam antwoordt:

Een ‘gat’ tussen de borsten komt meestal door de aanleg van je borstbeen en die van je borsten. Wanneer je een trechterborst hebt, zit er een deuk tussen je borsten. Als je de borsten dan groter maakt wordt de deuk relatief dieper en valt meer op.

Vroeger vulden we die deuk met een custom made siliconen implantaat op, maar dat gaf veel complicaties als verschuiven en zichtbaarheid. De thoraxchirurg wil in een aantal gevallen ook het borstbeen wel operatief omdraaien, zodat de deuk meer een heuveltje wordt en soms geeft lipofilling een uitkomst.

Ook is het mogelijk dat bij jou in aanleg de borsten wat verder uit elkaar staan. Dan is het belangrijk om bij de borstvergroting het weefsel aan de kant van het borstbeen wat meer los te maken. Hierdoor kunnen de implantaten wat dichter bij elkaar geplaatst worden.

Hopelijk heb je wat aan deze mogelijkheden. Bij onvrede is het goed om dat uitgebreid met je chirurg te bespreken.

Met vriendelijke groet, Dr. Frank Niessen

Heb jij een vraag voor Frank Niessen? Stel hem via het contactformulier.

Lees hier meer Q & A’s met hem.

Lees ook