Injectables arts Joost Kroon doet verslag

06:04 - 03:38
luistertijd 06:04 - leestijd 03:38

Onlangs vertelde de Amsterdamse injectables arts Joost Kroon ons vol trots dat hij met een try out bezig is met een nieuwe injectable van Allergan: Volbella. Deze nieuwe filler die dit jaar verder geïntroduceerd zal gaan worden target volledig op de lipzone: de fijne lijntjes, en het gebrek aan volume. Weer een nieuwe filler, denk je dan? Waarin is deze dan beter dan wat er al is? En hoe wordt gegarandeerd dat je hier geen veel te volle mond van krijgt (toch een veel gezien euvel helaas…)? Joost Kroon beantwoordt onze vragen.

Wat kan Volbella allemaal doen?

De filler is uitermate geschikt om fijne lijntjes mee te behandelen. In het bijzonder kun je er de liplijntjes / rokers rimpels / barcode lijntjes mee behandelen. De “oude” fillers gaven vaak een te groot volume waarmee in onervaren handen al gauw een onnatuurlijk resultaat ontstond, met soms overvulde lippen tot gevolg. Volbella is door een nieuwe gepatenteerde techniek zo gemaakt dat het in zeer kleine hoeveelheden zeer oppervlakkig in de lijntjes kan worden ingespoten zodat er alleen in het gewenste lijntje volume wordt ingespoten. Het resultaat is hierdoor veel natuurlijker, zachter en mooier.

Welke ‘oude’ fillers bedoel je en wat is daar niet goed aan?

Bijna alle nu op de markt aanwezige fillers geven te veel volume. Hiermee blijf je schipperen tussen onderbehandeling waardoor teveel lijntjes zichtbaar blijven, of overbehandeling om de lijntjes strakker te trekken. Spuit je sommige fillers oppervlakkiger in, dan krijg je een blauw-grijze doorschemering van de filler te zien of ontstaan er bultjes.

Hoe kan Volbella het beter doen?

Deze filler kun je in kleine druppeltjes zeer oppervlakkig in de huid spuiten en daarmee alleen de lijntjes vullen zonder veel extra volume in de lip zelf te spuiten.

Welke andere fillers worden nu gebruikt voor het mondgebied?

Dat hangt af van de voorkeur van de arts. Het gaat altijd om de dunne varianten van diverse merken zoals van Restylane, Juvederm, Vital, Teosal….

Volbella wordt geproduceerd door Allergan. Zij hebben ook al Juvederm Smile in het assortiment. Waarin is Volbella dan toch nog onderscheidend?

Het huidige gamma zal gewoon bestaan naast het nieuwe Volbella. Juvederm Smile is goed te gebruiken voor de neus-lipplooi, en bij ingevallen marionetlijntjes (vanaf de mondhoek naar de kaakrand). Smile is ook wat goedkoper dan Volbella. De nieuwe injectable wordt echt geadviseerd voor het mondgebied incluis de lippen.

Vertel eens wat over de nieuwe techniek voor Volbella, waardoor het zo fijnmazig is?

Er wordt gebruik gemaakt van de zg. Vycross techniek (zit overigens ook in Juvederm Voluma). Hierbij worden veel weinig-lange-keten-hyaluronzuur gemengd met veel –korte-keten-hyaluronzuur. Dit heeft drie voordelen: er ontstaat een veel efficiëntere cross-linking van het hyaluronzuur, de levensduur van het hyaluronzuur wordt verlengd en daarmee wordt ook het cosmetische resultaat verlengd.

Wat houdt cross-linking precies in en waarom is dat zo belangrijk voor de werking van een filler?

Hyaluronzuur is een eiwit dat van nature snel wordt afgebroken. Om dit te voorkomen worden de ketens aan elkaar gekoppeld, dit wordt cross-linking genoemd. De mate van cross-linking bepaalt de houdbaarheid van de filler in de huid en hoe soepel hij zal aanvoelen. Hoe lager het percentage cross linking is hoe minder kans op complicaties er zijn. Hoe hoger de mate van cross-linking, hoe groter de kans op complicaties. Dat is bijvoorbeeld de reden dat de filler Hyacorp vorig jaar van de markt is gehaald. Voor Volbella is nu een nieuwe techniek gebruikt waarbij met een lager percentage cross-linking kan worden volstaan, zonder dat het de houdbaarheid van de filler in de huid verlaagt. Het effect van Volbella kan tot 12 maanden aanhouden, in tegenstelling tot andere gebruikelijke fillers. Dit blijven meestal tot zes maanden werkzaam.

Waarom is het vullen van het mondgebied in de regel zo lastig, het word zo snel onnatuurlijk….

Het is niet lastig, het hangt volledig van de vakkundigheid van de injectbles arts af. En ik zeg altijd: less is more. En blijf realistisch: je kunt het volume van een mondgebied niet herstellen naar hoe het twintig jaar geleden was. Je kunt trieste afhangende mondhoeken prachtig liften, echt heel natuurlijk.

Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er zoiets als Volbella op de markt kwam?

Onderzoek naar werkzaamheid en veiligheid duurt lang. Bovendien moet de Amerikaanse FDA haar goedkeuring geven, en dat is nu gebeurd. Daarna kan er pas tot lancering overgegaan worden.

Is het duurder dan andere injectables?

Het scheelt niet veel, een behandeling bij mij kost 400 euro voor het mondgebied.

Wat vind je zelf van de resultaten tot nu toe?

Fantastisch. De claims over de duurzaamheid van het resultaat kan ik nog niet bevestigen, daarvoor werk ik er te kort mee, maar het resultaat is subliem.

Wij weten dat er al heel veel fillers op de markt zijn die allemaal ongeveer het zelfde doen. De grootste kansen liggen er nu nog voor fillers die het meest natuurlijk en langst houdbaar zijn, en het zachtst aanvoelen in de huid. Wat is jouw mening hierover, wat kun je daarop aanvullen vanuit je eigen praktijk, visie?

Ik blijf het belangrijk vinden dat we fillers kunnen gebruiken met een 100% betrouwbaar veiligheidsprofiel. Waarnaar voldoende onderzoek is gedaan en waarvan aangetoond kan worden dat ze al jarenlang kwaliteit waarborgen. Persoonlijk vind ik momenteel drie fillers aan dit criterium voldoen: Juvederm, Restylane en Radiesse. In mijn optiek komen alle andere fillers nog maar net kijken, en neem je als arts een risico om daarmee te werken.

Lees ook