Ook Inglot zegt de dupe te zijn van Edwin de K.

05:16 - 03:09
luistertijd 05:16 - leestijd 03:09

Deze morgen bericht De Telegraaf dat bestuurslid Erwin de K. van het Quality of Life Gala, 600 duizend euro heeft ontvreemd uit de kas van dit kinder kankerfonds. Hij gebruikte het geld om zijn eigen schulden af te lossen, zo meldt de krant en om te investeren in het bedrijf van zijn vrouw Bianca de Kruiff, die in 2011 de licentie kreeg om in de Benelux Inglot Cosmetics winkels te open.

Dit blijkt uit de aangifte die het stichtingsbestuur eerder deze maand deed bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Een groot deel van het gestolen geld is inmiddels door de stichting met succes teruggevorderd.

De plundering van de bankrekening van het gala kwam eind vorig jaar aan het licht tijdens een accountantscontrole. Enkele heimelijke betalingen die het bestuurslid aan zichzelf deed, bleken vermomd als schenkingen aan ziekenhuizen en liepen via een stiekem geopende bankrekening bij SNS Bank, zo blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. De K. werd direct na de ontdekking afgezet als bestuurder.

Accountant De K. (39) was als bestuurslid jarenlang verantwoordelijk voor het overmaken van de door het gala ingezamelde miljoenen aan ziekenhuizen die onderzoek doen naar kanker bij kinderen, zoals het Sophia in Rotterdam en het UMC Radboud in Nijmegen.

Het gala Quality of Life werd ruim tien jaar geleden in het leven geroepen. Doelstelling van de oprichters was om jaarlijks een gala te organiseren waarbij alle donaties tot op de laatste cent naar het goede doel zouden vloeien. Op deze manier werd in totaal 13 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek.

Lees meer op de site van De Telegraaf

De expansie van het Inglot bedrijf in de Benelux was net goed op dreef. Er waren inmiddels enkele winkels geopend en shop-in-shops bij V & D vestigingen neergezet.

Lees hier verhaal over de komst van Inglot naar Nederland, door voormalig kapster Bianca de Kruiff

Nagekomen bericht 10 november 2012 20.30 uur:

BeautyJournaal is vandaag even bij de winkel in Amsterdam langs geweest om navraag te doen over de situatie. Een medewerkster heeft ons te woord gestaan en vertelt dat  Bianca de Kruiff al enkele maanden niet meer het bewind voert over Inglot in Nederland en dat dit is overgegaan naar twee nieuwe investeerders, waaronder Henk Bredewoud van OneManInvestment. Bianca de Kruiff zou nog wel werken binnen het bedrijf. Ook is ze al sinds enige tijd niet meer getrouwd met Edwin de Kruiff, aldus de medewerkster. BeautyJournaal heeft getracht de eigenaren te spreken vandaag, dit is niet gelukt. Er zou wel een officieel statement uitgaan, maar deze hebben om 20.30 u. nog altijd niet ontvangen. Vanavond meldde het RTL Nieuws dat al het geld dat uit de kas van het fonds door E. ontvreemd was, ruim 6 ton, inmiddels weer terugbetaald zou zijn.

Nagekomen bericht 10 november 22.00 uur:

PERSVERKLARING

Reactie Inglot Cosmetics op berichtgeving Erwin de Kruiff/Quality of Life Gala

Amsterdam, 10 november 2012 – Na diepgravend intern onderzoek heeft Inglot Cosmetics B.V. financieel directeur Erwin de Kruijff reeds op 15 augustus op staande voet ontslagen wegens frauduleuze handelingen en valsheid in geschrifte. Gelijktijdig heeft De Kruiff afstand gedaan van zijn belang in het bedrijf.

De fraude en valsheid in geschrifte heeft plaatsgevonden in de periode april 2011 tot april 2012, zo bleek uit het onderzoek dat nieuwe eigenaren in het bedrijf in juni waren opgestart. Inmiddels is formeel aangifte gedaan tegen De Kruiff. De aangifte volgt op een eerdere melding van Inglot Cosmetics bij het OM en een daarop volgend justitieel onderzoek. De schade die het cosmeticabedrijf heeft geleden bedraagt vooralsnog circa 1 miljoen euro.

De vrouw van Erwin de Kruiff heeft eveneens geen belang meer in Inglot Cosmetics. Zij is nog wel in dienst van het bedrijf. Uit onderzoek bleek dat zij niet betrokken was bij de fraude van haar man. Aldus Ronald van der Aart/RepMen. (einde persverklaring)

Ingekomen 11 november 2012:

Op onze vraag hoe het kan dat ook Inglot gedupeerd is geraakt met een schade van 1 miljoen euro, laat de woordvoerder vandaag aan ons weten: ‘Een belangrijk deel van de schade van 1 miljoen euro is veroorzaakt doordat Erwin de K. het ene gat met het andere vulde. Zie ook de passage daarover in de ANP update van gisteravond: Het bedrijf Inglot Cosmetics heeft eveneens aangifte gedaan, omdat het bestuurslid ook daar geld heeft verdonkeremaand. De man was een tijd lang eigenaar van Inglot Cosmetics, maar werd later financieel directeur. In die hoedanigheid sluisde hij geld weg, om zijn eerdere fraude te vergoeden, liet een woordvoerder van het bedrijf weten. ‘In de media werd gesuggereerd dat deze man geld had weggesluisd bij het gala om Inglot te financieren, maar het is juist andersom geweest’, aldus de woordvoerder. In augustus is de fraudeur ontslagen bij Inglot.

Relevant is dat Inglot al deze zomer bij het OM melding heeft gedaan van fraude en valsheid in geschrifte en sindsdien samenwerkt.’ (einde citaat)

 

Lees ook