De pracht van de vanille orchidee

03:09 - 01:53
luistertijd 03:09 - leestijd 01:53

Vanille. Wat voor beelden roept het bij je op? Ik moet denken aan de zoete bakkerslucht, het gezellige familiegevoel en de luie weekendbrunch met een vers gebakken cake. Allemaal te danken aan het stofje vanilline verkregen uit de vanilleboon wat veelvuldig wordt gebruikt bij het maken van desserts. Kleine witte kristallen met een herkenbare vanillezoete geur. Maar vanille is meer dan een witte poeder. Het is een orchidee metelegante groengele bloemen welke oorspronkelijk uit Mexico komt. Een mooie plant met een rijke geschiedenis.

Met zijn nieuwe geur Vanille probeert het Frans parfumhuis Reminiscence voor ons de pracht van de vanilleorchidee te onthullen. Voor het parfum zijn er drie soorten vanille gebruikt – uit Tahiti, Madagaskar en Oeganda. De zoete geur van de vanille is verrijkt met de Tonkabonen uit Venezuela en de Siamese Benzoëhars en verlengd met een witte musk. Het donkere houtige aspect van de vanilleboon is versterkt door de Indonesische Patchoeli. De bloem van de vanilleorchidee is samengesteld uit de geuren van Jasmijn, Heliotroop en Bourbon Vanille samen met de Tahitiaanse Vanillebloem. Daarnaast worden ook de Bergamot uit Calabrië samen met Osmanthus gebruikt om de fruitige accenten aan deze geur te verlenen. En zo heeft de Firmenich parfumeur Fabrice Pellegrin het geurige beeld van de vanilleorchidee opgebouwd uit de verschillenden noten en facetten.

Subtiel en warm knuffelig. Bewonderenswaardig…

Het resultaat is een fijn en subtiel parfum. Het is zacht, warm en ‘knuffelig’. Geen walmer in tegenstelling tot wat de naam vanille mag suggereren. Het is vanille van top tot de basisnoten waarvan ik de verschillende facetten kan bewonderen. Een lichte frisse start van Bergamot introduceert een fruitig aspect van zachte abrikoos en lichte framboosnoot in de verte. Op de achtergrond spelen er de lage vibraties van de houtige vanilleboon. De bloem van deze orchidee is transparant en licht met zoete en romige nuancen. Dichter bij de basis bevriest het parfum op een licht poederige zoete vanillenoot met lichte bitterheid van de tonkabonen en heliotroop. De geuraura van dit parfum brengt mij in een romantisch en zorgeloze stemming en geeft mij een geborgen gevoel.

Volgens Reminiscence past dit parfum bij een mysterieuze en dromerige vrouw, onschuldig en verleidend, verrassend en geruststellend. In mijn beleving zou het ook goed op een man ruiken – het ruikt niet bepaald vrouwelijk op mijn huid. Het is dus, voor iedereen wie naar het gevoel van romantiek en geborgenheid zoekt en van de subtiele geuren houdt. Het lichte karakter van deze vanille maakt het ook geschikt voor op het kantoor.

Vanille van Reminiscence is vanaf september verkrijgbaar bij de luxe parfumerieën. De prijzen zijn € 73 voor 100 ml EDP,  €49 voor 50 ml en €20 voor 20 ml.

Lees meer feestelijk nieuws in de Kerstspecial

 

 

 

Lees ook:

Lees ook