Ziekte of misschien het weer?

06:35 - 03:57
luistertijd 06:35 - leestijd 03:57

Het punt is dat mijn nagels voortdurend bladderen. En dan bedoel ik dus de nagels zelf en niet de nagellak. Want met nagellak ben ik helemaal opgehouden omdat het er nooit, maar dan ook echt nooit netjes uitziet. Mijn laatste poging, omdat ik een nieuwe kleur zo mooi vond dat ik – tegen beter weten in-  weer overstag ging, resulteerde in slechts een paar uur vlekkeloze nagels, daarna sprongen de eerste stukjes er al weer af. En niets staat lelijker en onverzorgder dan afgebladderde nagellak.

Er zijn ook een aantal nagel-verharders langs gekomen in de loop van de tijd, met geen of onvoldoende  resultaat. Voedingssupplementen heb ik geslikt met hetzelfde resultaat. Ik heb een goede (glas) vijl, en smeer iedere dag mijn nagelriemen in met een goed product (het laatste jaar van Dior). Maar wat ik ook doe, mijn nagels scheuren, breken, bladderen enz.

Simpel boodschappen doen kost vaak al een stuk van een nagel. De enige manier waarop ik enigszins fatsoenlijk voor de dag kan komen is met een blanke nagellak en met een wit potlood (Sally Hanssen) om het witte lijntje een beetje creëren. Ik zag met nadruk creëren omdat het altijd lijkt alsof mijn nagels vies zijn. Doordat de nagels zich lijken te delen in laagjes komt er vuil tussen die laagjes. De viezigheid zit dus niet onder maar in mijn nagels.

Om te zeggen dat ik hieronder lijd is overdreven, je moet de dingen wel in perspectief blijven zien, maar het is wel een feit dat ik mijn handen niet graag laat zien omdat ik me schaam voor mijn nagels.

BeautyJournaal’s nagel(lak) expert Ben van Rijn antwoordt:

De lezeres komt hier met een voor haar heel vervelend probleem, waar zij zelf al veel aan gedaan heeft; maar helaas tot nu toe met weinig of geen resultaat. Om vragen als “Wat is hier aan de hand?” en “Wat kunnen we er aan doen?” te kunnen beantwoorden moeten we ons eerst gaan verdiepen in de anatomie van de nagelplaat. De nagelplaat van de vingers is opgebouwd uit ongeveer 100 afgeplatte lagen van dode keratine cellen. Bij de nagels van de tenen is dit ongeveer de helft meer. Vanaf het nagelbed tot aan het nageloppervlak zijn deze cellen echter niet van dezelfde structuur en samenstelling. Ruwweg kan een onderscheid worden gemaakt in drie lagen:

1: een laag die direct met het nagelbed in contact komt; de zogenoemde ventrale laag;

2: dan een relatief dikke tussenliggende laag;

3: en tenslotte een dunne harde laag; – dit is dus de laag die aan het oppervlak van de nagelplaat ligt – en wordt de dorsale laag genoemd.

Een verstoring in de samenhang tussen deze lagen van keratinecellen is de oorzaak van het “bladderen” (de medische term hiervoor is onychoschizia lamellina). Het resultaat is dat de nagelplaat er uit gaat zien als een stuk verweerd “triplex” met alle nare gevolgen van dien.

Chronisch huidprobleem

Eerder heb ik al uitgelegd dat de nagelplaat wordt opgebouwd in de matrix. Problemen zoals die zich bij deze lezeres voordoen zouden mogelijk hier –  dus inwendig – hun oorsprong kunnen vinden.  Dan valt bijvoorbeeld te denken aan een chronisch huidprobleem zoals een extreem droge huid of (nog erger) psoriasis. Mocht dat zo zijn dan moet ook het nagelprobleem met de dermatoloog besproken worden. Verder geeft ze zelf al aan voedingssupplementen te hebben geslikt. Op zich helemaal niet zo’n vreemde gedachte want het afschilferen van de nagelplaat kan inderdaad met dieetproblemen te maken hebben. Ze zegt niet welke voedingssupplementen zij heeft geprobeerd en hoe lang maar er zijn aanwijzingen dat aanvulling met biotine (2.5 milligrams per dag) zwavel of Vitamine B de conditie van de nagelplaat kunnen verbeteren. Niet “overnacht”; meestal staat daar toch wel zo’n maand of 6 voor. Ook medicijngebruik kan van invloed zijn op de werking van de matrix en derhalve een inwendige oorzaak zijn van onychoschizia lamellina.

Water en chemicalien

Maar er zijn ook omstandigheden, die min of meer los van de matrix staan en meer met de praktijk van alledag te maken hebben. Als mogelijke – “uitwendige”- oorzaken valt dan onder meer te denken aan:

Contact met water (zwemmen of frequent handen wassen) kunnen oorzaak zijn van een droge huid of nagels. Extra zorg is dan nodig door het gebruik van moisturizers. Ze zegt hiervoor al een “goed product” te gebruiken. Dat zal ongetwijfeld wel zo zijn, maar wellicht heeft het toch zin om hierover nog eens een goed gesprek in parfumerie of drogisterij te hebben om een speciaal voor de nagels ontwikkeld preparaat te kiezen.

Ook contact met chemicaliën – op het werk of in het huishouden – kan huid en nagels uitdrogen. In dat geval valt het dragen van handschoenen zeker aan te bevelen. Onder “contact met chemicaliën” valt ook het dragen van kunstnagels te rekenen. Dit gebruik kan trauma’s veroorzaken die ook lang na het stoppen ervan problemen kunnen opleveren. Goede verzorging moet op den duur ook hier de oplossing brengen.

Het weer

Tenslotte kunnen we het weer de schuld geven. Plotselinge schommelingen in het weer of gedurende de overgang van het ene jaargetijde naar het andere kunnen soms oorzaak zijn van huid, haar en nagelproblemen.

Mocht deze lezeres van mening zijn dat “inwendige” factoren oorzaak van haar probleem zijn dan adviseer ik haar om deze te bespreken met haar huisarts/dermatoloog of diëtist. Als dit valt uit te sluiten dan moet “onheil van buiten” zoveel mogelijk worden vermeden. Indien mogelijk door het dragen van handschoenen en het gebruik van moisturizers. Nagelverharders zijn in dit geval al gauw contraproductief omdat ze de nagel weliswaar hard maar ook minder flexibel maken; dus voorlopig niet gebruiken. Daarna eerst alleen op het uitstekende gedeelte van de nagel en dan zowel boven- als onderzijde behandelen.

Lees hieronder meer Q & A’s met onze nagelexpert. Je kunt ook zelf vragen insturen via het contactformulier.

Bestel hier producten tegen schimmel van de nagels:
[bestelbutton url=”http://www.dokteronline.com/nationale/apotheek/?tt=333_12_54895_nagelschimmel&r=%2Fhuidnagel-schimmels%2F”]

Lees ook