Om bacteriekolonies op te ruimen

01:05 - 00:39
luistertijd 01:05 - leestijd 00:39

Amerikaanse microbiologen hebben op de huid van proefpersonen elf virussen gevonden die zich specifiek richten tegen acne, in het bijzonder tegen de  Propionibacterium acnes, de bacterie die een belangrijke rol speelt bij acne.

Deze bacterie leeft in de talgkliertjes van de huid. In de puberteit kan het aantal bacterien zich sterk vermenigvuldigen. De talgkliertjes raken verstopt met een ontsteking tot gevolg, ofwel de puist.

Nu is bekend geworden dat er op de huid ook virussen leven die in staat zijn om bacteriekolonies de das om te doen, ze worden bacteriofagen genoemd en gebruiken een speciaal enzym hiervoor. De onderzoekers van de universiteit van Californie en van Pittsburgh hopen dat deze nieuwe inzichten gaan leiden tot een nieuwe behandeling tegen acne. Tot nu toe is antibiotica het meest voor de hand liggend, maar niet handig omdat de bacterie steeds resistenter wordt tegen antibiotica.

Lees meer op Kennislink over dit onderwerp.

  • Lees hier meer laatste productnieuws, reviews en expertadviezen over acne en de vette huid

Lees ook