Bij breekbaar, pluizig droog haar

03:55 - 02:21
luistertijd 03:55 - leestijd 02:21

Het is momenteel opvallend hoeveel haarverzorging er uit komt waarin keratine is verwerkt. Met als belofte dat het haar weer voller maakt en steviger laat aanvoelen. Goed gefocust in een tijd waarin slap, dun en uitvallend haar de nieuwe ‘rimpel’ is geworden. We gaan van anti-aging skincare naar anti-aging haircare. Daar schreven we onlangs al over. Lees maar.

Onlangs hebben we ook al wat productlijnen in de schijnwerpers gezet. Lees nog maar eens het artikel over de Awapuhi lijn van Paul Mitchell. Over de heel betaalbare  Indola Innova Keratin lijn, eveneens te koop bij de kapper, met fijne wasproducten maar ook serums en stylers, en Aveda met de lijn Invati, die dan wel niet op keratine focust maar wel een thickening conditioner in het gamma heeft.

Onlangs kwamen ook producten van Revlon Professional voorbij: de Equave lijn die verrijkt is met keratine, en de Gliss Kur lijn met vloeibaar keratine.

Wat is keratine eigenlijk? Volgens Wikipedia is ‘Keratine is een eiwit dat als een structuurelement voorkomt bij dieren en is een klassiek voorbeeld van een vezeleiwit.

Keratine is een taai, onoplosbaar eiwit dat voorkomt in o.a. de epidermis (buitenlaag) van de huid bij mens en vele dieren. De buitenste cellaag bevat keratine waardoor de huid taai en waterafstotend is. Bij eeltvorming op bijvoorbeeld handen en voeten neemt het aantal cellen met keratine sterk toe. Keratine bevattende cellen worden voortdurend afgestoten en vervangen door nieuwe cellen. Ook roos ontstaat door dit proces.

Keratinemoleculen zijn vezelig en om elkaar gedraaid, waardoor ze fijne tussenliggende”vezels vormen. Deze eiwitten bevatten een hoog percentage aan zwavelhoudende aminozuren, hoofdzakelijk cysteïne, dat disulfide-bruggen tussen de afzonderlijke moleculen vormt. Hierdoor ontstaat er een vrij stevige structuur. Menselijk haar bevat ongeveer 14% cysteïne.’

Vorig jaar was er ook veel media aandacht voor keratine haarbehandelingen bij de kapper. Je haar zou er geruime tijd veel voller en glanzender van uit gaan zien. Ook werden er (valse) beloften gedaan over antipluis eigenschappen en je hoefde het nog nauwelijks te stylen na een behandeling omdat het zo al goed zou zitten! Niets is minder waar, zo vertelde onze kapper Piet-Jan Duivenvoorden toen ook. Lees maar.

Maar wat kan keratine in een shampoo, conditioner of styler nu doen? De stof kan niet zoals bij een kappers-keratine behandeling de haarschacht in, omdat daarvoor het haar (de schubben) eerst opengemaakt moeten worden met een basisch product – en water alleen is daar niet voldoende voor. De meeste keratine houdende producten geven vooral zachtheid en stevigheid aan de buitenkant van het haar.

Vichy claimt met haar nieuwe Dercos Nutri-reparateur voor droog en beschadigd haar wel in de haarschacht te kunnen komen om de vezels te versterken, maar hoe dat kan, en voor hoe lang die  stof daarin actief blijft, wordt ons niet duidelijk uit de persinformatie. Interessant is dit product wel, net zoals de andere producten. Je koopt het bij de apotheek.

Ook L’Oreal Elvive maakt nu gebruik van een van de aminozuren uit keratine, namelijk arginine in haar lijn Arginine Resist om haar weer sterker te maken. De stof speelt hierin de rol van microstimulator – om te helpen meer voedingsstoffen vanuit de hoofdhuid naar de haarwortel te krijgen.

Mocht je met je handen in het haar zitten omdat je ook nog eens grijs wordt en dat haar alleen maar droger en pluiziger is? Lees dan dit topadvies van kapper Piet-Jan!

 

Lees ook:

Lees ook