Ruwe bovenarmen, wie heeft het niet?

03:26 - 02:03
luistertijd 03:26 - leestijd 02:03

Als je op delen van je bovenarmen (vooral de achterkant), rug of bovenbenen kleine rode pukkeltjes hebt die er uitzien en aanvoelen als kippenvel en soms jeuken, dan lijd je waarschijnlijk aan een huidaandoening die keratosis pilaris heet.

Oorzaak onbekend

Ongeveer 50%-80% van de jongeren en zo’n 40% van de volwassenen heeft er last van en niemand weet precies waarom. Mensen die aanleg hebben voor eczeem, astma en allergieёn, hebben echter wel een grotere kans keratosis pilaris te krijgen. Daarnaast heeft 50% van de mensen die het hebben, familieleden die er ook aan lijden.

Verhoorningsprobleem

Keratosis pilaris kan zich op verschillende manieren manifesteren: het kan variёren van kleine roze/roodachtige pukkeltjes of kleine rode pukkeltjes die niet jeuken tot puistachtige bultjes die ontstoken en rood zijn. Ongeacht het soort pukkeltjes of bultjes gaat het om poriёn die verstopt zijn geraakt door verhoorning van huidcellen, met een ontsteking als gevolg. Er is jammer genoeg geen succesformule om er vanaf te komen. Wel is men het erover eens is dat het reinigen van de poriën en het verminderen van een eventuele ontsteking heel veel verbetering geven.

BHA fruitzuur helpt

Voor de beste behandeling is het gebruik van een exfoliёrend product dat de porie ontstopt van groot belang. Uitstekend geschikt daarvoor is een product met beta hydroxy zuur (BHA) met actief salicylzuur en een pH-waarde die laag genoeg is om deze dieptereiniging te kunnen bewerkstelligen. Ook beschikt BHA over antimicrobiёle eigenschappen die schadelijke bacteriёn doden. Daarnaast bevat het acetylsalicylzuur (aspirine) dat een ontstekingsremmende werking heeft. Een product met salicylzuur is hét middel bij uitstek om de rode bultjes te lijf te gaan. Paula’s Choice  RESIST Weightless Body Treatment with 2% Beta Hydroxy Acid is een uitstekend product en is zelfs een klantenfavoriet.

Je koopt dit product in de maand september 2012 met 20% korting.

Als blijkt dat je huid met keratosis pilaris niet goed reageert op salicylzuur, kan je overwegen een product dat AHA als exfoliant bevat, te gebruiken, zoals Paula’s Choice RESIST Skin Revealing Body Lotion with 10% AHA

Om keratosis pilaris onder controle te houden, moet je zo’n exfoliёrend product blijven gebruiken. Als je er mee stopt, komt het onherroepelijk weer terug.

Enkele tips

Gebruik géén zeep in vaste vorm, aangezien dat type zeep ingrediёnten bevat die de huid kunnen irriteren en de poriën kunnen verstoppen. Een milde lichaamsshampoo is het beste, zoals Paula’s Choice All Over Hair & Body Shampoo.

Gebruik geen scrub, want scrubben kan de huid irriteren en daardoor juist ontstekingen veroorzaken.

bezoek de website van Paula’s Choice.

Dit nieuws maakt onderdeel uit van het merkendossier van Paula’s Choice en wordt je rechtstreeks aangeboden, zonder tussenkomst van de redactie.

Wat BeautyJournaal zelf over Paula’s Choice schreef:

Lees ook