Prachtige producten, hoog niveau!

10:00 - 06:00
luistertijd 10:00 - leestijd 06:00

MBR peeling, serum en creme

In april kreeg ik van Monique MBR Beta-Enzyme peeling om te testen. MBR was voor mij een onbekend merk en over de Beta-Enzyme was ik niet direct enthousiast. Maar een nieuw merk maakt nieuwsgierig en op internet vond ik allerlei informatie over het verzorgingsconcept van MBR, waarbij het niet gaat om de individuele producten, maar om de combinatie van producten.

Een test van één enkel product is daarmee niet representatief en zou een verkeerd beeld kunnen geven van dit tot nu toe voor mij onbekende merk. In overleg met Monique en Esther, de Nederlandse importeur van MBR, heb ik vervolgens het complete verzorgingsconcept getest, afgestemd op mijn huidtype. Voordat ik daar op inga, eerst wat achtergrond over het merk MBR.

Dichtbij geneeskunde

MBR staat voor Medical Beauty Research.  MBR positioneert zichzelf als huidverzorging op de grens naar geneeskunde. Het merk bevindt zich in het hoge segment, maar wil zichzelf niet zonder meer vergelijken met luxe merken. MBR presenteert zichzelf als high end dermaceuticals. Wat onder dermaceuticals verstaan wordt, wordt niet echt uitgelegd, maar dat geldt ook voor cosmeceuticals, een term die we ook vaak tegenkomen.  Verzonnen termen om een merk een grotere wetenschappelijke uitstraling te geven. Een samenvoeging van twee woorden, dermis (lederhuid) en ceuticals (‘medisch’), die vervolgens een eigen betekenis krijgt.

Innovatie

MBR is een innovatief merk dat zijn producten voortdurend blijft ontwikkelen. Kosten spelen hierbij geen rol. Het merk wil nieuwe, betere oplossingen snel kunnen introduceren en daarom vind je geen gedrukte inci-lijst op de verpakking maar een stikker.

Aan innovatie hangt een prijskaartje. MBR richt zich op consumenten die het beste van het beste, het nieuwste van het nieuwste willen proberen en die bereid zijn hiervoor te betalen. Je kunt zeggen dat dit de wegvoorbereiders voor de modale consument zijn, want uiteindelijk kunnen hierdoor vernieuwingen en high tech producten voor de mass market beschikbaar komen.

Verzorgingsconcept

MBR is een verzorgingsconcept waarbij producten in combinatie gebruikt dienen te worden voor het maximale effect. Het draait niet om individuele producten. Het MBR principe bestaat uit drie stappen:

  1. Openen (reinigen en exfoliëren)
  2. Verzorgen (gebruik van werkzame stoffen voor specifieke problemen),
  3. Beschermen (insluiten van werkzame stoffen en (zon-)bescherming)

Het advies

In een persoonlijk gesprek over mijn huidtype en specifieke huidproblemen (51, normale huid, weinig rimpels, grote poriën, verslapping) kwam Esther van MBR tot het volgende verzorgingsconcept:

  1. Openen: Beta-Enzyme
  2. Verzorgen: Tissue Activator Serum
  3. Beschermen: Cytoline Cream 100

Om dichtbij het concept van MBR te blijven heb ik deze producten aangevuld met de reiniging en de Vitamin Spray van Hannah.

Aha, daarom werkte het niet

Nu wordt me duidelijk waarom ik niet direct enthousiast was over de Beta-Enzyme. Dit product is onderdeel van stap 1, openen. Ik had vervolgens mijn eigen crèmes gebruikt zonder te letten op het MBR concept. Wellicht heb ik dus producten gebruikt die niet bij elkaar passen.

Monique is vervolgens in overleg getreden met Esther, de Nederlandse importeur van MBR, waarop een telefonisch consult van Esther volgde waarbij mijn huidtype en specifieke huidproblemen aan bod kwamen. Ik ben 51, heb een normale huid (was vroeger vet maar wordt nu droger nu ik in de overgang kom). Mijn huid vertoont weinig rimpels maar begint wel aan stevigheid te verliezen. Verder heb ik vrij grote poriën.

De producten

Beta-Enzyme

Beta-Enzyme hoort bij de eerste stap van het MBR concept: openen. Het is een exfoliant op basis van BHA (salicyl zuur), melkzuur en enzymen. Ik tel op de INCI-lijst drie verschillende fruitextracten. Deze exfoliant bevat geen glycol zuur is daardoor vrij mild. Let wel, alcohol is het derde ingrediënt op de INCI-lijst. Niet iedereen zal daarvan gecharmeerd zijn, maar ik heb er geen last van. Omdat een exfoliant de bovenste laag van de huid losweekt wordt de opneembaarheid van de huid bevordert en dringen de producten die je erna gebruikt, beter door in de huid.

Je gebruikt deze exfoliant dagelijks, bij voorkeur ’s avonds, op een droge gereinigde huid. Na 15 minuten spoel je hem af met ruim water. Vervolgens gebruik je een lotion als laatste stap van fase 1 (openen) en ben je klaar voor de volgende twee stappen.

De Beta-Enzyme is een semi-transparante gel. Hij ruikt een beetje muffig, een ander woord heb ik er niet voor. Hij voelt kleverig aan en geeft een wat trekkerig gevoel als de gel opdroogt. Het prikt of brandt niet, mijn huid wordt niet rood. Na 15 minuten laat de exfoliant zich makkelijk afspoelen.

Het resultaat is dat mijn huid zacht en glad voelt. Een tikje droog, maar daarvoor zijn stappen 2 en 3.

Tissue Activator Serum

Tissue Activator Serum is erop gericht om de dermale huidfunctie te verbeteren. Dit serum zou verder gaan dan de oppervlakte van de huid. De belangrijkste ingrediënten: vitamine B5, C en E, peptiden, allantoïne, zeealgen en hyaluronzuur. Ik kom deze ingrediënten inderdaad tegen op de inci lijst.

Behalve hydratatie en bescherming tegen vrije radicalen, heeft Esther dit serum geselecteerd omdat het de collageenvorming stimuleert en de elastinestructuur van de huid verbetert.  Dat komt vooral door de peptiden. Allantoine heeft een verzachtende werking, hyaluronzuur is sterk hydraterend en vitamines C en E zijn goede anti-oxidanten. B5 heeft tevens een hydraterende en kalmerende werking. Allemaal uitstekende ingrediënten.

Tissue Activator Serum is een ongeparfumeerde, transparante gel, die snel in de huid intrekt. Twee pompjes zijn voldoende voor mijn gezicht en decolleté. Het serum voelt prettig aan en de geur is neutraal.

CytoLine Cream 100

Cytoline Cream 100 ondersteunt de regeneratie en bevordert de natuurlijke celgroei. Daarnaast bindt het vrije radicalen en hydrateert het de huid.

De werkzame ingrediënten zijn: cytokines, isoflavonen (daidzein, genistein, soja), vitamine A, plantensterolen, pentavitin, veldkers, passiebloemolie en hyaluronzuur. Op de inci lijst zie ik ook  bijenwas en parfum.

Cytokines bevorderen de immuunafweer en kunnen de celprocessen bijsturen. Cytokinesdie  in huidverzorging worden toegepast, zijn groeifactoren (EFG, ‘Epidermal Growth Factor’).

Isoflavonen (veelal uit soja) zijn een plantaardige hormonen die de aanmaak van collageen en elastine stimuleren.

Ondanks de bijenwas is dit een niet vette cream. Één pompje is voldoende voor het hele gezicht, 2 voor gezicht en decolleté. De crème trekt goed in en laat geen droog, plakkerig of vet gevoel achter. De crème is geparfumeerd, ik ruik een lichte citrus geur. Voor mij had dat niet gehoeven. Gelukkig is de geur niet al te opdringerig en verdwijnt hij snel.

Gerti concludeert:

Een exfoliant die je afspoelt en niet de hele nacht laat zitten is milder en geeft minder risico op de lange termijn, maar elke avond 15 minuten wachten vind ik lang en soms lastig. Ik maak mijn gezicht schoon voordat ik ga naar bed ga en moet dan nog een kwartier wachten. Maar na verloop van tijd raak ik eraan gewend. Het is een kwestie van plannen. Toch sla ik deze stap zo’n twee avonden per week over. Soms gebruik ik in plaats van Beta-Enzyme de Enzymatic Skin Peeling van Hannah, die spoel je na 2 minuten af.

Het serum en de crème vind ik erg prettig in gebruik en ik ben blij dat we MBR een tweede kans hebben gegeven. Alleen de Beta-Enzyme gecombineerd met mijn eigen crème bleek onvoldoende voedend en gaf een droog gevoel. Nu ik het hele concept gebruikt heb, heb ik geen droog gevoel. Ook voelt mijn huid niet vet of plakkerig. Het tegenovergestelde. Mijn huid is glad, egaal en rustig. Ik merk het ’s ochtends als ik wakker word en in de spiegel kijk. Mijn huid ziet er uitgeslapen uit, ik hoef het niet uit de plooi te trekken. Het lijkt ook alsof de huidstructuur iets fijner is.

Werken het serum en de crème ook verstevigend? Dat was tenslotte de belofte. Ja, na een maand geloof ik warempel dat de plooien tussen neus en mond iets minder diep, iets minder scherp zijn. Mijn wangen lijken iets voller. Natuurlijk is dit moeilijk te bewijzen. Het blijft mijn eigen subjectieve waarneming. Maar subjectief of niet, ik ben erg tevreden met het resultaat. Verwacht geen wonderen, maar er gebeurt wel degelijk iets in je huid!

Als ik ook nog eens twee dagen een ander product test dat mijn huid irriteert, brengt MBR mijn huid snel weer tot rust. De verzachtende eigenschappen van serum en crème bewijzen ook nu dat ze werken. En dat is een dikke plus. Ik ben blij en enthousiast!

Toch heb ik een kritische opmerking. Het concept komt niet duidelijk terug in de producten. Het verschil tussen verzorgen en sluiten (beschermen) is mij niet duidelijk. Ik zou verwachten dat het serum de werkzame stoffen bevat en dat de crème vooral hydraterend is. Dat is niet zo. Cytoline Crème 100 bevat meer werkzame stoffen dan het serum en is daardoor ook een stuk duurder. Daarnaast zit er geen spf in de crème waardoor je bescherming ’s ochtends niet compleet is zonder crème met spf.

Zou ik de producten zelf aanschaffen? Gelet op de werking, ja, dan zou ik serum en crème zeker opnieuw aanschaffen. Helaas vallen ze buiten mijn budget.

Lees ook:

Lees ook