Gezicht Oogverzorging Pigmentvlekken

Shiseido introduceert Intensive anti-spot serum en oogcreme

Steeds meer merken komen met producten waarvan geclaimd wordt dat ze een alternatief zijn voor een medisch-cosmetische behandeling: voor injectables, voor laserbehandelingen….

Shiseido’s anti-pigment serum zou moeten kunnen wedijveren met een laserbehandeling in de strijd tegen pigmentvlekken. ‘ Meer dan alleen een verbetering van pigmentvlekken: een serum dat 8 op de 10 vrouwen verkozen boven een laserbehandeling,’ zo lezen we in het persbericht.

Lange historie

Shiseido introduceerde in 1917 al een teintverhelderend product: hydrogen peroxide cucumber, en het merk vertelt in haar persbericht dat de industrie tot nu toe alleen in staat was om de veroorzaker van bruine vlekken of beter gezegd een bruine huid – het melanine aan te pakken. Maar, zo stelt Shiseido: de teint verhelderde wel, maar de bruine vlekken bleven ook bestaan.

Transportprobleem

Het onderzoek van Shiseido richtte zich erop de oorzaak te vinden waarom sommige met melanine gepigmenteerde cellen in de huid na uv blootstelling wel weer verdwenen en andere niet – juist blijvende vlekjes bleven. Volgens Shiseido verloopt niet bij alle nieuwe huidcellen het transport naar boven, naar de hoornlaag, even goed. Er zijn cellen die halverwege de reis blijven steken in de basaalcellaag en daar door een ook voor Shiseido nog onduidelijke reden teveel melanine gaan opnemen. Trainingsmanager Annemarie legt ons aan de telefoon uit: ‘De cel valt als het ware in slaap. We weten wel dat er een tekort is aan een bepaald eiwit dat helpt bij het transport naar de hoornlaag. Mogelijk spelen bepaalde onzichtbare ontstekingsreacties een rol, maar hoe dat zit, weten we nog niet.’

Geheim

Shiseido heeft met het nieuwe serum gefocust op stimulatie van het celtransport en daartoe een nieuwe plantaardige cocktail geformuleerd dat de marketingterm Sport DNA target heeft meegekregen. Waar het uit bestaat weten we niet, weet zelfs de trainingsmanager niet. In het persbericht wordt geclaimd dat de kleurintensiteit van de pigmentvlekken met 30% afneemt na drie maanden gebruik.

Net zo goed als laser?

Op onze vraag waarom de werking van dit product vergeleken wordt met een laserbehandeling, kan de trainingsmanager ook geen eenduidig antwoord geven. We speculeren dat crème opdoen minder pijnlijk is en crème minder duur is dan een behandeling? Annemarie speculeert dat het inderdaad duurder is, maar dat de huid door laser ook verbrandt, waardoor er uiteindelijk meer schade kan ontstaan. Of 1 laserbehandeling even goed werkt als drie maanden smeren kan ze niet bevestigen, maar Shiseido beweert van wel.

Oogcreme

Naast dit serum is ook een oogcreme uitgebracht. Daarvan wordt dan weer nietgecommuniceerd dat het pigmentvlekken verminderd, maar wel ‘donkere (geen witte dus!) verkleuringen rondom het oog’. Shiseido onderscheidt twee soorten kringen rond het oog: een bruine verkleuring op de bovenste oogleden, vooral te zien bij rijpere huiden en een ophoping van melanine, en blauwe verkleuring onder het oog als gevolg van slechte microcirculatie van de bloedvaten. Er ontstaat een zuurstoftekort dat de rode kleur van hemoglobine verandert. Hoe het kan dat huid donkerder wordt door veroudering dat kon Annemarie ons nog niet vertellen. Melanine zou hier, zoals je wel zou verwachten, niet per se een rol in spelen. Hopelijk komt hier nog een interessant antwoord op terug.

Melanine en hemoglobine

Over de stoffen in de oogcreme wordt wel meer openheid van zaken gegeven: er potassium methoxysalicylate in maar ook vitamine c voor teintverheldering. Gamma oryzanol uit rijst en meidoornextract werken op de microstimulatie en volgens Shiseido werkt dit wel zo goed dat massage niet meer nodig is. Tot slot zit er een poeder in met lichtweerkaatsende eigenschappen: ze veroorzaken een halo-effect wat de huid een zacht schijnsel geeft, er zitten platte deeltjes in die matteren, parelmoerdeeltjes die rood licht vangen waardoor de teint een frisse reflectie krijgt, en het poeder zou heel krachtig hydraten dankzij een combi van hyaluronzuur en glycerine. Binnen 2 weken zou je effect moeten zien.

Intensive Anti-Spot Serum: €80,50 en Anti-Dark Circles Eye Cream: €58,-

  • Lees hier meer productnieuws, testen en adviezen over pigmentvlekkenproblemen

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

5 reacties

  • Monique, in Middelburg niet. Dat heb ik laatst nog gevraagd. In de grotere winkels wel maar niet hier.

  • @Babs, ik weet niet of we echt hetzelfde bedoelen. Inderdaad is mijn huid daar wel iets lichter. Maar soms, niet altijd gelukkig, heb ik van die giga witte kringen, een soort omgekeerd pandabeertje. Ik zie er dan vreselijk afgepeigerd uit. Of perzik/roze blush voor mij een optie betwijfel ik maar ik ga het proberen.

  • Hahaha, Rona, wij hebben exact hetzelfde dilemma. ik heb ook lichtere kringen onder mijn ogen. Maar volgens mij worden deze versterkt doordat er vlak onder die kring mijn huid roder/ donkerder is.
    jolanda gaf mij ooit een goede tip,, camoufleren met een ietwat perzik/rose-achtige tint. Als ik foundation opdoe,breng ik een crème- blush op het witte gedeelte aan en dat werkt best goed. Misschien heb je er ook wat aan 😉

  • @Monique, Shiseido komt met allerlei nieuwe producten zie ik. Heb eigenlijk nog nooit iets van Shiseido gebruikt. Blijkbaar een merk wat buiten mijn blikveld valt. Je zegt specifiek dat deze oogcrème niet zou werken bij witte kringen (en -dus- voel ik me een beetje aangesproken:-)) Ik ga toch eens aan de slag met de merken die oogcrème aanbieden die stoffen bevatten die op donkere kringen werken door middel van het stimuleren van de bloedcirculatie. Waarom zou ik me er bij neerleggen dat ik witte kringen heb terwijl de rest van de wereld last heeft van donkere kringen? Ik ga weer eens op missie!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen