Vorig jaar introduceerde het IJslandse bedrijf Sif Cosmetics een nieuw serum met plantaardig groeihormoon verkregen uit gerst: BioEffect serum.

03:12 - 01:55
luistertijd 03:12 - leestijd 01:55

Vorig jaar introduceerde het IJslandse bedrijf Sif Cosmetics een nieuw serum met plantaardig groeihormoon verkregen uit gerst: BioEffect serum. BeautyJournaal schreef er een uitgebreid verhaal over. Dat lees je hier nog eens.

Daarna hebben we onze Dorine het serum ook laten testen. Dat verslag lees je hier.

Het bedrijf omschrijft het zelf als een revolutionair huidverzorgingsproduct dat daadwerkelijk de huid herstelt, hydrateert en verjongt. ‘Door het serum voor het slapen toe te passen op de huid, worden biologische processen van ouder worden vertraagd en de productie van elastine collageen opnieuw opgevoerd. Het serum bevat slechts negen ingrediënten  Ze zijn op plantaardige basis gemaakt.  Zo zijn gerstplanten de  natuurlijke dragers van het natuurlijke eiwit EGF (cellulaire activator). Deze gerst wordt in kassen in IJsland.’

Vandaag presenteert het bedrijf een crèmeversie van deze receptuur: een dagcrème. Omdat het persbericht ons weinig inzicht in de claims en werkzaamheid van dit nieuwe product gaf, hebben we de IJslandse pr-verantwoordelijke nog wat vragen gestuurd.

Zo zijn we natuurlijk nieuwsgierig welk percentage groeifactor er in de creme zit. Voor het serum wordt gesuggereerd dat het substantieel is maar cijfers worden niet gegeven, en nu ook niet voor de crème. Eirikur vertelt ons dat het een heel actief molecuul is waardoor hoge concentraties niet nodig zijn. Op onze vraag hoe de biologische activiteit van de stof in de  creme omgeving is gegarandeerd (in het serum wordt het ingesloten in glycerine), wordt ons vertelt dat de gerstzaden eiwitten bevatten, dehydrins genaamd, die in de creme zijn opgenomen en werken als stabilatoren voor de andere eiwitten, incluis de groeifactoren. En hoewel een emulsie van olie en water altijd een uitdaging is voor actieve stoffen om ze werkzaam te houden, garandeert men dezelfde effectiviteit als van het serum. Maar wel in een lagere gradatie: de creme is supplementair aan het serum. Het serum is het meest krachtig.

Op onze vraag waarom het niet in een pompverpakking zit (waar vrouwen tegenwoordig zo dol op zijn), laat Eirikur ons weten dat de activiteit van de stoffen niet achteruit gaat in een pot, en men een pot voor deze creme gewoon mooier vinden.

De formule wordt niet geconserveerd met parabenen, maar wel met phenoxyethanol en met chlorphenesin. De laatste is een ons tot nu toe  onbekend conserveermiddel, maar we begrijpen uit dit document dat het veilig is in cosmetica.

Van de creme wordt gezegd in het persbericht dat het de huid een frisse gloed teruggeeft. Dit is niet wetenschappelijk onderbouwd, en onderzocht, zoals de eigenschappen van de groeifactoren wel zijn onderzocht. Eirikur geeft aan dat deze bevinding afkomstig is van de vrouwen die de creme al gebruikt hebben. Het is dus een eigen waarneming, en een testimonial uitspraak.

De crème is geschikt voor alle huidtypen en kost € 79,- voor 30 ml. Het is te koop in de online shop van het merk en op intercontinentale vluchten van de KLM.

Lees ook