Met enige regelmaat duikt het bericht in de media op: komt er een Botox-creme die de spuit gaat vervangen? Het afgelopen decennium hebben we kennis kunnen maken met argireline, een huidzenuw ontspannende stof die ook wel degelijk een werking heeft, afhankelijk van de concentratie.

03:41 - 02:12
luistertijd 03:41 - leestijd 02:12

Met enige regelmaat duikt het bericht in de media op: komt er een Botox-creme die de spuit gaat vervangen? Het afgelopen decennium hebben we kennis kunnen maken met argireline, een huidzenuw ontspannende stof die ook wel degelijk een werking heeft, afhankelijk van de concentratie. Het werd de afgelopen jaren in heel veel crèmes verwerkt en gepresenteerd als een nieuw anti-rimpelwonder.

Opgeblazen beloften

Vorig jaar lazen we in de media nog dat er daadwerkelijk echte Botox in cremevorm gaat komen. Maar deze hebben wij nog niet gezien. Wel kwam het product Beautytox op ons bureau terecht afgelopen maand – denk in de categorie als hierboven al omschreven. ‘De nieuwe botox anno 2012’ kopt het bijgesloten persbericht – en alles verpakt in een leuke ehbo doos met een mooie goudkleurige usb stick als was het een serieus staafje goud. Ene dr. L. Jorda Quilis heeft het ontwikkelt en noemt het zelf de botoxbehandeling zonder injecties.

De claims in het persbericht liegen er niet om: een anti-rimpelserum met hetzelfde werkingsprincipe als de traditionele botoxbehandeling: ontspannen van gelaatsspieren. En als kersje op de taart lezen we: een natuurlijke frisse uitstraling hoeft dus helemaal niet duur en/of pijnlijk te zijn. Binnen vier dagen verminderen rimpels en expressielijntjes al.Tegelijkertijd claimt men dat het een hydraterend product is. En ook hier hoort een claim bij: na vier dagen voelt de huid stevig en vernieuwd aan.

Werking?

We zijn natuurlijk reuze benieuwd welke stoffen hiervoor verantwoordelijk zijn, en daar gaat het al mis met de geloofwaardigheid in communicatie. Het wordt nergens gemeld! In een brochure lezen we iets vaags als de marketingterm ‘ skinpenetrator’ met nanotechnologie dat diep in de huid dringt. En dat er polypeptiden in zitten, zonder te noemen welke.

Op de omdoos staat alleen een claim dat het rimpels en expressielijntjes reduceert en dat het intensief hydrateert en de elasticiteit van de huid verbetert: ‘ promotes collagen en elastin production’ . Niets over een botox-werking. Wij snappen dat ook wel: het mag helemaal niet in officiële communicatie van de wetgever. In onofficiële communicatie zoals een persbericht mag het wel, vandaar we meestal de grootst onzinnige informatie op papier krijgen in de hoop dat we het editorial 1 op 1 overnemen.

De incilijst is redelijk duizelingwekkend, maar nogmaals we ontdekken geen specifieke botox-vervangende stoffen, wel veel vulmaterialen, siliconen, kalmerende stoffen en hydratanten en huidverzachters. Als er nog argireline in had gezeten, hadden we het nog in de categorie van zg. huidontspanners kunnen plaatsen waarover we begin dit millennium zoveel hoorden, maar nu blijft het toch hangen in een hydratatie verhaal. Je moet weten dat serieuze hydratatie de huid kan laten opzwellen waardoor lijntjes ook minder zichtbaar worden.

SwissCare cosmetics in Zwitserland is de producent, importeur is OTC Pharma en het wordt verkocht bij Pour Vous winkels. 50 ml kost 89,90 euro.

PS: we hebben onlangs wel een huidontspannend product uitgeprobeerd van Medik8 – Pretox, en ohlala….dat werkte dus echt he. Zo sterk, het was eigenlijk niet prettig meer (want teveel op gedaan). Maar we willen maar zeggen: het kan zeker wel – een dergelijk product!

Lees ook:

Lees ook