We krijgen allemaal wel eens te maken met puistjes. En als zo’n wit, rood, gezwollen bultje opduikt, is dat erg irritant. Hoe een puistje ontstaat is bij de meeste mensen ook wel bekend. Ze ontstaan door hormonen die te veel talg produceren en zo een verstopping in de poriën veroorzaken. Het talg kan niet op […]

03:16 - 01:58
luistertijd 03:16 - leestijd 01:58

We krijgen allemaal wel eens te maken met puistjes. En als zo’n wit, rood, gezwollen bultje opduikt, is dat erg irritant.

Hoe een puistje ontstaat is bij de meeste mensen ook wel bekend. Ze ontstaan door hormonen die te veel talg produceren en zo een verstopping in de poriën veroorzaken. Het talg kan niet op een gelijkmatige wijze afvloeien, bijvoorbeeld doordat een porie een afwijkende vorm heeft. De vette talg vormt, samen met de dode huidcellen aan de binnenzijde van de porie, een blokkade en de porie raakt verstopt. De bacterie (propionibacterium acnes) die van nature in de porie aanwezig is, kan zich goed ontwikkelen in deze omgeving en zorgt ervoor dat de huid ontstoken raakt. Dit resulteert uiteindelijk in een puistje.

Er zijn studies gedaan naar de rol van een dieet in relatie tot het ontstaan en/of de behandeling van puistjes. Bij sommige mensen kan een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen zoals noten, zalm of melkproducten, ontstekingen in de poriën veroorzaken, die weer kunnen leiden tot puistjes.

Huidverzorgingstips:.

Reinigen:

Gebruik een milde, in water oplosbare reiniger. Reinigers die ingrediënten bevatten die de poriën kunnen verstoppen (zoals zeep in vaste vorm) kunnen de vorming van puistjes verergeren.

Exfoliëren:

Gebruik een 1% of 2% beta hydroxy acid (BHA) product om dode huidcellen te verwijderen. BHA dringt de poriën binnen zodat niet alleen de dode cellen aan het huidoppervlak maar ook aan de binnenwand van de porie worden aangepakt.

Plaatselijk desinfecteren:

Benzoylperoxide wordt beschouwd als het meest effectieve desinfecterende middel tegen puistjes. Het dringt door in het haarzakje en doodt de puistjes veroorzakende bacterie. (Benzoylperoxide is zonder recept bij apotheek of drogist verkrijgbaar). Vooral de combinatie van een antibacterieel middel en een exfoliant is belangrijk in de strijd tegen puistjes..

Absorberen van overvloedig huidvet:

Vermijd producten die olie bevatten of te rijke, verzachtende producten. Voor de absorptie van huidvet kunnen kleimaskers helpen, maar vermijd maskers met irriterende ingrediënten. Hoe vaak je een masker gebruikt, hangt af van je huidtype: sommigen gebruiken het elke dag, anderen één keer per week

Clear Normalizing Cleanser, Exfolianten met BHA en Skin Balancing Carbon Mask van Paula’s Choice zijn bewezen effectieve topproducten tegen puistjes!

Of bezoek de website van Paula’s Choice.

Dit nieuws maakt onderdeel uit van het merkendossier van Paula’s Choice en wordt je rechtstreeks aangeboden, zonder tussenkomst van de redactie.

Wat BeautyJournaal zelf over Paula’s Choice schreef:

Lees ook