Grijs, krul en pluis – wat nu? Wat moet je doen als je van nature krullend haar hebt, gekregen uit een etnische mix van je ouders, je zelf ouder wordt en grijzer, je een leven van kleuren achter de rug hebt, je haar niet meer lekker reageert op styling, en vooral pluist en je oliën […]

04:37 - 02:46
luistertijd 04:37 - leestijd 02:46

Grijs, krul en pluis – wat nu?

Wat moet je doen als je van nature krullend haar hebt, gekregen uit een etnische mix van je ouders, je zelf ouder wordt en grijzer, je een leven van kleuren achter de rug hebt, je haar niet meer lekker reageert op styling, en vooral pluist en je oliën kan blijven smeren tot je een ons weegt?  Tijd voor kapper Piet-Jan Duivenvoorden om advies te geven!

Misverstanden

Er zijn nogal wat misverstanden over “ouder” krullend haar. Ik krijg deze vraag namelijk ook veel in de salon.

Haar dat gekleurd wordt, krijgt meer voeding dan haar waar nooit wat mee gebeurd is. En daarmee wil ik een eerste misverstand uit de weg ruimen: kleuren is absoluut niet schadelijk voor je haar. Verkeerd gebruik kan wel problemen opleveren, zoals ontkleuren in combinatie met bijvoorbeeld straighten of permanent.

Ouder haar wordt droger

Ouder haar, krullend of glad, wordt net als onze huid naarmate we ouder worden droger. Bij krullend haar is dat meer zichtbaar omdat het haar gaat pluizen en er nog droger uitziet. Krullend haar dat grijs wordt, betaald een dubbele prijs: de kans dat je een pluizige conditie krijgt is groot. Het haar mist simpelweg op alle fronten voeding.

Mensen zeggen dan vaak: ik stop maar met kleuren, want mijn haar is helemaal uitgedroogd na jarenlang verven. Dit is echt onzin, omdat zowel het feit dat je ouder wordt en grijs haar krijgt zorgt voor die veranderde haarconditie.

Maar wat dan te doen?

Blijf vooral je haar kleuren

Vooral blijven kleuren…….. En dan praat ik niet vanuit mijn ‘kassa’J

Ontwerpster Diane von Furstenberg heeft ook pluizig haar

Serieus blijf kleuren, er zit zoveel verzorgende bestandsdelen in de kleuringen van tegenwoordig, en deze verzorgende stoffen dringen dieper door in het haar, dan een masker ooit kan doen. Gekleurd haar ziet er gezond uit en glanst. Overleg ook met je kapper om het haar niet te licht te kleuren. Blond haar oogt droger en kan er bij krullend haar uitzien als hooi.

Dan het onderhouden van dit type haar: vocht tekort is een groot probleem. Dus kies samen met je kapper voor een shampoo-conditioner en een masker voor droog en weerbarstig haar.  Ik werk met producten van L’Oréal Professionnel, dus ik kan je alleen advies geven over de merken die hierbij horen.

Zorg voor vochtbinding

 

Bijv. Moisture Velvet van Shu Uemura, of de Nutritive lijn van Kérastase of Age Premium van Kérastase voor verouderd haar. Aan deze producten hangen geen Kruidvat-, Etos-, Hema- of Lidlprijzen. Aan deze producten hangt inderdaad een prijskaartje. Maar dat win je gemakkelijk terug als je ook minder vaak je haar gaat wassen.

Was minder vaak je haar

 

Bij elke wasbeurt was je onnodig de natuurlijke bescherming (talg) van je hoofdhuid. Ga vooral je haar lekker borstelen, waardoor het talg zich ook goed over het haar kan verspreiden, over de lengten, tot in de punten. Droog en pluizig haar moet je juist zo min mogelijk wassen, en als je het wast, doe het dan met goede producten die echt voeding geven.

Gebruik vaker een haarolie

 

Het gebruik van een olie is een must, maar zorg er wel voor dat je de juiste hebt. In onze salon hebben we al negen verschillende oliën. Mijn persoonlijke voorkeur heeft de Mythic Oil van L’Oréal. Hij komt in drie varianten waarvan ik de Milk voor heel fijn haar (hij heeft een microverstuiver) heel erg goed vind. Ook Kérastase heeft vier soorten, waarvan de Elixir Ultime perfect is voor gekleurd fijn en droog/beschadigd haar. Tot slot heeft Shu Uemura de Essence Absolue, de olie voor het dikste en droogste haar.

Gebruik als stylingproduct een krullencrème of een krullenwax. Ik ben geen voorstander van mousse, daar zit teveel alcohol in wat het weer droog maakt en mousse droogt meestal hard op waardoor haar ook weer gaat pluizen als je daar je handen door haalt.

Piet-Jan Duivenvoorden, NIK Salons Noordwijk

Heb jij een vraag aan onze kapper? Stel hem via het contactformulier.

Lees ook:

Lees ook