Water blijkt grotere boosdoener!

03:23 - 02:02
luistertijd 03:23 - leestijd 02:02

Drogen je nagels uit door nail whiteners? Deze lezersvraag kwam binnen en onze nagelexpert Bem van Rijn geeft er, zoals je van hem gewend bent, weer een mooi uitgebreid antwoord op!

‘Het uitdrogen van je nagels door gebruik van een nailwhitener is op zich is het geen gewaagde veronderstelling omdat mogelijk een nail whitener dieper in de nagelplaat penetreert dan een “gewone” nagellak. In de praktijk echter heb ik daar geen aanwijzingen voor gevonden. De grootste bedreiging voor het vochtgehalte in de nagel is – verrassend genoeg – water zelf. Dit zal ik als volgt uitleggen:

Water

Zoals we weten zijn zeeën en oceanen de bron van al het leven. Ooit is daar de evolutie begonnen door de creatie van simpele levensvormen die vanaf dat moment steeds complexer werden; een proces dat ook vandaag de dag nog steeds doorgaat. Op enig moment zijn organismen vanuit het water aan land gegaan wat alleen mogelijk was omdat de natuur geleerd had stoffen te maken die het vermogen hebben om water vast te houden en daardoor het leven aan land voort te zetten.

De rol van keratine

Een belangrijke groep van deze stoffen zijn de eiwitten (proteïnen) waar keratine(nagel, haar) maar ook collageen en elastine (huid) toe behoren. Andere voorbeelden van deze zogenoemde biopolymeren zijn polysacchariden zoals cellulose (die we in gewassen tegenkomen) en chitine (insecten en schaaldieren); beslist ook interessant, maar passen niet in het kader van dit onderwerp.  Als we ons voor wat de nagel betreft beperken tot keratine dan zien we dat eiwitmoleculen in twee vormen kunnen voorkomen namelijk één spiraalvormig (helix) als een “kurketrekker” en één als een rommelig stukje touw (random coil). De helix vorm is optimaal voor het vasthouden van vocht en bepaalt daarmee de conditie van de nagel. Vergelijk het met een spons; die houdt ook het water vast zonder er in op te lossen. In de “random coil”- toestand is het vermogen om water te binden veel minder, wat onder meer tot uitdrukking komt in verminderde mechanische eigenschappen van het eiwit; lees hier nagel, haar en huid!

Terugvetten en vocht binden

Tot zover de heilzame werking van water. Maar water kan ook een funeste uitwerking hebben. In het bijzonder wanneer het detergenten – afwasmiddel, douche schuim, shampoo – bevat. Dan zal het water die stoffen aan het eiwit onttrekken die er juist voor zorgen dat het eiwit zijn helixvorm behoudt. Deze stoffen worden de NMF (natural moisturizing factors) genoemd. Bij het geheel of gedeeltelijk ontbreken daarrvan zal het eiwit minder van kwaliteit worden – gaat over in de random coil toestand – wat bij de nagel (en ook de nagelriem!) onder meer tot gevolg heeft dat het gaat scheuren en splijten. Mijn verontschuldiging voor het wat technische karakter van deze uitleg maar ziedaar het “waarom” we ervoor moeten zorgen dat de waterbalans in onze nagels optimaal blijft.

Dat kan dus met producten die NMF bevatten. In principe kan dit een goede vocht-inbrengende handcrème zijn, maar mijn voorkeur gaat uit naar een product als Trind Nail Balsam want dat is daar speciaal voor ontwikkeld.’

Lees ook