Geteste producten Make-up Teint

Harriet test Clinique Stay Matte Oil Free foundation

Perfect vetregulerende zomerfoundation die vochtigheid en hitte weerstaat’, Blijft zelfs bij 31°C en een constante vochtigheidsgraad van 80% perfect zitten’…

…..toen ik dit las stond ik bijna op en neer te springen – dit is precies wat ik zoek! Niet dat ik nu zo’n vette huid heb, enkel een hinderlijke glimneus, maar ik wil wel dat mijn foundation onberispelijk blijft zitten gedurende de dag en ook als ik sport. Weer of geen weer, in elke omstandigheid

Hoe werkt dat dan? Clinique geeft me deze informatie:

1. Gaat vettige glans tegen:

 • Extract van Laminaria Saccharina helpt de talgproductie te reguleren, met als resultaat een minder vet huidoppervlak.
 • Extract van wilgenschors absorbeert vet op het huidoppervlak en zorgt ervoor dat de huid fris blijft aanvoelen.

 

2. Houdt perfect, ook bij hoge temperaturen en luchtvochtigheid:

 • Lichtgewicht filmvormers en vetabsorberende bestanddelen helpen de foundation op zijn plaats te houden en zorgen ervoor dat de huid in vochtige omstandigheden en bij hoge temperaturen haar frisheid behoudt. Bij een test onder vrijwillige vrouwelijke proefpersonen in een ruimte met een temperatuur van 31°C en een vochtigheidsgraad van 80% werden geen strepen of vervagende delen waargenomen.

3. Zorgt voor een glad en natuurlijk resultaat:

 • Dankzij filmvormers van cross-chain siliconen met matterend effect blijft de foundation de hele dag door intact.
 • Vetabsorberende bestanddelen zoals hydroxyapatiet en silica verspreiden zich over het huidoppervlak, waardoor een teveel aan talg wordt voorkomen.
 • De ultralichte formule van de gelcrème zorgt voor een frisse, fluweelzachte sensatie op de huid, die ieder uur van de dag fris aanvoelt.
 • 100% parfumvrij, allergie getest

Heel benieuwd ga ik aan het testen. Blijft de foundation echt goed zitten en hoe lang blijft de glim weg? Hoe ziet het er op de huid uit en zal ik droogte lijntjes krijgen?

Zoals we van Clinique gewend zijn ziet de verpakking er mooi clean uit. Een kunststof knijptube van 30 ml met zilveren dop. De knijpfunctie zorgt er voor dat je er precies zoveel uit kunt halen als nodig, het helemaal op kunt maken en dat het product hygiënisch beschermd blijft. Er zijn immers nog steeds foundations in glazen potjes met een opening van 2 cm waar je het product uit moet schudden – wie verzint zoiets?

Er zijn zes kleuren in Nederland verkrijgbaar ( in de VS wel 24!), waarvan ik de een na lichtste kleur kies, dat is hier al kleur no. 9, met de naam Neutral. Hij lijkt wat donker in de verpakking, maar de enige lichtere kleur is voor mijn huid iets te roze. Als ik het opbreng versmelt de foundation vrijwel onmiddellijk met mijn huid, de kleur is helemaal goed voor de zomer en ik ben erg onder de indruk: mijn huid ziet er mooier uit dat zonder foundation!

Harriet concludeert:

Prachtig egaal, alsof ik niets draag en toch dekt het erg goed. Alle rode plekjes zijn verdwenen. Ik heb alleen nog een beetje concealer nodig onder de ogen, verder helemaal niets. Ook voelt het heel comfortabel en luchtig aan. Gedurende de dag gaat mijn neus wel een beetje glimmen, maar dat is veel later dan met andere matte, longstay foundations. Aan het einde van de dag ga ik nog sporten in een gym waar de airco het niet doet; het zweet gutst (hartje zomer) van me af. Eenmaal thuis kijk ik in de spiegel: nog even onberispelijk als in de morgen! Wow!

Er zijn natuurlijk meerdere longstay matte foundations op de markt, maar daar is altijd wat mee. Te uitdrogend of afsluitend, alcohol of geparfumeerd, te vlakke teint, niet dekkend genoeg, vervelende verpakking, geen goede kleuren. Deze foundation heeft dat allemaal niet. Tot nu toe gebruikte ik Maybelline Superstay 24h, ook heel erg goed, maar de Clinique Stay Matte ziet er nog wat mooier en natuurlijker uit op mijn huid. Ik kan geen ander nadeel bedenken dan dat er weer veel te weinig kleuren te krijgen zijn. Dat wordt weer meenemen in de volgende vakantie in de VS! Want dit is m echt, mijn ideale foundation. Want zelfs de prijs, rond de € 28,-, is erg goed vergeleken met andere parfumerie merken!

Clinique maakte er onlangs reclame mee dat het zelfs in temperaturen van 31 graden nog goed blijft zitten, nou het klopt!

Shop deze topfoundation hier online met korting!

 

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

21 reacties

 • Ja Tessa, waterproof kun je zeker zeggen. Al krijg je daar gauw een huidafsluitend idee bij, en dat heeft de Stay Matte juist weer niet. En het is parfumvrij – de foundations van Guerlain zijn dat niet.

 • Harriet, kun je zeggen dat deze foundation ook een soort van ‘waterproof’ is?

  Ik gebruik nu Parure Extreme van Guerlain en die blijft ook erg goed zitten, ik krijg alleen wel na langere tijd een wat glimmend hoofd dus ga zeker een proefje van deze foundation zien te scoren! haha! Ben erg benieuwd.

  Vaak vind ik dat de foundations toch te snel van je gezicht af vegen en niet een hele dag mooi blijven, zelfs de dure merken niet….

 • Bloesem, ik krijg geen glimmend voorhoofd hiervan hoor. Alleen mijn neus, in de loop van de dag. Kwestie van even deppen met een blottingpaper en klaar. Natuurlijk zijn er tientallen geschikte foundations te vinden, maar het gaat er bij deze om dat ie in alle omstandigheden perfect blijft. En dat zie je niet veel, in combinatie met de andere genoemde voordelen in mijn revieuw.

 • jammer van het glimmende voorhoofd. Persoonlijk heb ik daar een hekel aan. Wat ik jammer vind is dat ik geen foundation heb kunnen vinden voor een bruin gezicht. Ze zijn allemaal te licht. Ik ben wat ouder en ondanks mijn bruine gezicht wil ik toch een weinig foundation gebruiken. Uiteindelijk kwam ik bij de Hema een donkere moesachtige foundation tegen die prima dekt en de bruine kleur niet lichter maakt. Het is een klein potje waar je maar weinig van nodig hebt. Echt prima product.

 • @Babs, nee ik gebruikte eigenlijk nooit een foundation maar tot dat ik een sample van deze had geprobeerd. Ik gebruik deze nu een paar weken. Wel gekleurde dagcrème van 100percentnatuurlijk;-) In de natuurlijke cosmetica heb ik nog niet zo’n fijne kunnen vinden;-)

 • Klinkt geweldig, deze foundation!
  @ Debbie, de keren dat ik je zag, had je hem toen ook op? Want jouw huid ziet er altijd erg mooi en egaal uit 😉

 • Ik heb deze ook en hij is tot nu toe de beste foundation die ik heb gehad;-) En voorlopig lukt het me niet om een goede NC crème foundation te vinden.

 • @ Martin, ik veeg mijn gezicht niet af, maar dep het met een handdoek, pas aan het einde van de training. Ik zweet erg in mijn gezicht, maar anders b en je voortdurend met die handdoek in de weer, dat kan echt niet als ik bijv spinles geef.

 • @Harriet, fijne review en wat klinkt het goed zeg. Mijn spreekt vooral aan ‘Prachtig egaal, alsof ik niets draag en toch dekt het erg goed’ Dezelfde vraag als die Martin stelt kwam bij mij op: Als het zweet zo van je gezicht gutst moet je toch wel drogen, al is het maar deppend? Zitten er tussen de Nederlandse kleuren ook donkere? @Sylvia, dat herken ik heel erg. In Griekenland draag ik zelden meer dan mijn dagcrème en/of een zonbescherming. Niet te doen voor mij. Maar deze klinkt wel erg goed. Als jij hem daar ter plekke uittest (liefst nu; lekker warm:-)) dan weet ik of het een optie is. Laat je het weten?

 • Harriet, welke SPF25 gebruik je? Ik heb alles al geprobeerd om enigszins gematteerd de dag door te komen.
  Of moet ik aan de Botox om mijn zweetklieren te temmen pffff

 • Prachtig product maar als je zo zweet in de sportschool veeg je je gezicht toch af? Heb jij dat wel of niet gedaan?

 • HOi Sylvia, een tinted moisturizer is natuurlijk wat anders dan een foundation. Als je wat meer dekking zoekt voor bepaalde gelegenheden, is de stay matte een uitkomst! Bloody hot of niet, ik doe altijd foundation op, vind dat gewoon mooier. En altijd met SPF 25 eronder.

 • Goede review Harriet! Binnenkort ga ik een sample vragen van de Clinique Stay Matte foundation. Even testen of het de temperatuur van bijna veertig graden doorstaat:-) Momenteel gebruik ik de Clinique Moisture Surge Tinted Moisturize met spf, bevalt goed. Maar eigenlijk is toch het allerbeste om met deze hitte helemaal niets (behalve een goede zonbescherming!) te dragen.

 • wat dacht je hoe vochtig het daar was als harriet dit schrijft:-) ‘Aan het einde van de dag ga ik nog sporten in een gym waar de airco het niet doet; het zweet gutst (hartje zomer) van me af.’

 • Volgens mij moet deze foundation nog eens goed getest worden! Geintje, het staat op mijn boodschappenlijstje!
  In een vochtige omgeving zou het ook kunnen?

Reageren