Onlangs kwam het bericht binnen dat de ultraluxe So Spa in een van de mooiste hotels van Amsterdam, The Grand,  een award gewonnen had.

07:40 - 04:36
luistertijd 07:40 - leestijd 04:36

Onlangs kwam het bericht binnen dat de ultraluxe So Spa in een van de mooiste hotels van Amsterdam, The Grand,  een award gewonnen had.  Niet zomaar een award, maar een prijs die door de World Luxury Hotel Awards wordt uitgereikt. De So Spa van Sofitel Legend The Grand Amsterdam is verkozen tot ‘Best Luxury Hotel Spa 2012 of the Netherlands’.

Daar moesten we meer van weten

Het stemproces ging volledig online, maar alle genomineerden werden geëvalueerd door een groep van onafhankelijke spa consultants die gekeken hebben naar het service level, product innovatie en gasttevredenheid, zo lazen we. Het klonk allemaal zo geweldig dat we meteen in de telefoon klommen om een afspraak te arrangeren. We zijn al vaker in The Grand geweest, voor feestjes en presentaties en samen met het Amstel Hotel en The Dylan behoort het hotel wat ons betreft tot de ultieme top 3 van wat de hoofdstad te bieden heeft. BeautyJournaal’s Monique was de gelukkige.

Klein geheim

Amsterdam heeft geen echte spa-cultuur. Het aantal mooie spa’s is op drie vingers tetellen, en de hotels geven geen ruchtbaarheid aan hun eigen spafaciliteiten. The Grand doet dat ook niet. The superluxe spa is voorbehouden aan de gasten van het hotel en aan abonnementhouders, die dan wel weer van buiten mogen komen, maar niet eerder dan dat er 2500 euro voor een jaarabonnement voor een combinatie van spa- en fitnessfaciliteiten is betaald. Je begrijpt het al, het is een goed bewaard geheim, en wat fijn dat we er nu eens deelgenoot van konden worden. Ik werd hartelijk uitgenodigd voor een arrangement bestaande uit spa-bezoek en een maar liefst uur durende Balinese massage.

Hoe wil ik me straks voelen?

Hoe heerlijk is dat, op een doodgewone vrijdagochtend, even niet werken, maar je over te geven aan totale ontspanning op hoog niveau. Bij binnenkomst in het hotel begeleidde een receptioniste mij persoonlijk naar de spa, die zich zowel op de begane grond als op de eerste verdieping bevindt. Hij is toegankelijk via de lobby maar ook met een directe liftuitgang vanuit de hotelkamers zelf. Ideaal voor gasten die in alle privacy in hun badjas naar de spa willen. In de kleine ontvangstruimte van de spa word ik welkom geheten door spamanager Yana . Ze vraagt of ik een formulier wil invullen over mijn gezondheid en tevens mag ik de wens uitspreken in welke gemoedstoestand ik de spa straks weer wil verlaten. Ontspannen? Energiek? Ik schrijf dat in het Engels de termen relaxed en invigorated op. Vooral dat laatste woord vind ik zo prachtig, en het gevoel dat het oproept; verfrist willen zijn.  Daarna neemt ze me mee voor een kleine toer.

Dobberen in een designbad

We dalen een houten designtrap af en komen in een smalle gang die leidt naar een kleine fitnessruimte en twee gescheiden omkleedruimten. Daarna toont ze me de eveneens compacte, maar oh zo fijne met oog voor designdetails, afgewerkte spa. Een zwembad, een jacuzzi, een sauna en een hammam.  Voor de zekerheid vraag ik nog even wat de dresscode is: met of zonder. Gelukkig heb ik mijn badpak bij me en ik laat me langzaam in het heerlijke warme water van het zwembad zakken. Wat ben ik lang niet in een zwembad geweest! Ik ben er geen liefhebber van, tenzij het een spabad is.

Fraaie hammam

Op een Nederlands stel na is het complex verlaten. Heerlijk, wat een rust, en ik dobber wat rond. Ik zet de jetstream aan voor een beetje conditiezwemmen en besluit uiteindelijk de hammam in te gaan. De spamanager komt regelmatig kijken of het goed gaat. De hammam is prachtig. Het bestaat uit twee compacte kamers, de eerste heeft banken en vult zich snel met stoom, achter een schuifwand bevindt zich de tweede ruimte met een prachtige marmeren massagebank voor een onvervalste hammamscrub. Ook is er een wasbassin. Je hebt het gevoel in een eeuwenoude catacombe te zijn, maar op opgetrokken in een ultramodern jasje. Het licht is gedimd. Het oogt luxe en sereen, aards. Van buitenaf kun je de hammam zelf aan en uit zetten.

Alles ademt luxe

Na een half uur haalt Yana mij op voor de massage. Mijn badpak is nat, mijn badjas ook. Masseuse Emma Pieters stelt zich en laat onmiddellijk weten dat het allemaal geen probleem is. Ik kan mijn badpak ophangen en ze haalt voor mij een droge badjas. Ik neem plaats op een heerlijke zachte massagetafel en er wordt een dun dekbed over mij heen gelegd waaraan ik meteen voel dat ook deze materialen van de hoogste kwaliteit zijn. Ultralicht en knisperend, ook het kussentje onder hoofd. Alles ademt luxe, wat een heerlijkheid.

Eau Siam de Cinq Mondes

Discreet wordt telkens een deel van mijn lichaam ontbloot voor de massage, zonder dat ik ooit het gevoel heb teveel bloot te liggen. Ik geef me over aan de ritmische greep die altijd perfect op sterkte is van deze masseuse, de afwisseling van effleurages, en diepere grepen en de heerlijke geuren van spa-cosmeticahuis Cinq Mondes in de bodyspray gemengd met massageolie en de geurkaarsen. Oh, die geur! Het doet me zo denken aan mijn reportagereis vijf jaar geleden naar de Malediven waar ik voor een tijdschrift twee ultraluxe resorts bezocht en massages en yogalessen volgde waar ik van ging zweven. Die geur, hij heet Eau Siam, en er zit ondermeer lemongrass in. Een goede geur tijdens zo’n ontspannen behandeling is het halve werk, de andere helft is de kwaliteit van de masseur en tot slot de ambiance daaromheen.

Royaal uur

Heel soms vraag ik me in het begin af of een uur niet erg lang is, maar al snel dwalen mijn gedachten af en vergeet ik de tijd. Zoals het hoort. Halverwege de massage denk ik steeds vaker, laat mij hier de rest van de dag blijven, laat me hier slapen, op die heerlijke bank, onder die zalige deken. Rust. Na een uur duurt het dan ook weer even voordat ik op kan staan. Er staat een kopje thee voor mij klaar. Ik ben totaal ontspannen en zou best nog even zin hebben om wederom het zwembad in te gaan, of de hammam. Maar mij rest nog een gesprekje met de marketingmanager Nynke van der Berg om voor jullie, beste lezers en lezeressen, een fijn arrangement samen te kunnen stellen voor deze zomer. En die stel ik hierbij graag aan je voor:

Dit is het hoogzomer arrangement, exclusief voor BeautyJournaal

Voor de prijs van 125 euro ( in plaats van 175 euro) krijg je gedurende de hele maand juli een:

En dan nog eventueel als extra optie (tegen een meerprijs van 30 euro p.p.) evt. een high-tea.

Geldig gedurende de gehele maand juli 2012, van maandag tot en met vrijdag van 11 – 16 uur. Je kunt rechtstreeks met de spa bellen voor een boeking en aangeven dat het om het beautyjournaal arrangement gaat. Het telefoonnummer is 020-5553104. Boek het als BeautyJournaal-spa arrangement.

Lees ook