Parfum Vrouwen

De heerlijke Soliflores van Annick Goutal

Ik ben fan van de parfums van Annick Goutal, al vele jaren. Ik vind de uitstraling van het merk geweldig: typisch klassiek Frans, maar nooit tuttig, het is tijdloos romantisch. En de geuren – welke de dochter van Annick tegenwoordig ook creëert, ze zijn altijd vrouwelijk, integer en toch uitbundig.

Ik ken werkelijk geen enkele geur van dit huis die ik als onaangenaam zou bestempelen. Er is altijd elegantie aanwezig en een mooie combinatie van frisheid, lichte zoetheid en warmte, zonder dat een van de aspecten teveel overheerst.

Momenteel is het trend om met zg. sologeuren te komen. Geuren die zijn opgebouwd rond een enkele bloem. Dat betekent voor sommige neuzen dat ze dan echt heel zuiver in de leer met zo weinig mogelijk geurnoten uit een bloem een parfum willen maken, anderen kiezen ervoor om een interpretatie te maken van een bloemengeur. Hierbij worden dan ook op zich vreemde geurelementen toegevoegd om te insinueren dat het naar die ene bloem ruikt. Dit laatste is gedaan met de Soliflores van Goutal. Er zijn vier geuren gecreëerd in de wel bekende ribbelflesjes met de lieve strikken door dochter Camille in samenwerking met Isabelle Doyen.

De eerste is Violette. Goutal omschrijft het als een fluwelig boeketje bloemen, of een smakelijk snoepje. Teder en betoverend. Ik heb in mijn tuin een grote pot met paarse viooltjes staan en elke ochtend ruik ik even aan de lieve bloemen en verbaas mij over de streelzachte lichtgezoete geur die eraf komt.  Violette is iets sterker, iets aangezet met roos maar nog net zo teder, een beetje licht zepig. Klassiek, en sereen.

Le Mimosa is vrolijk en uitbundig, precies zoals Goutal het zelf omschrijft. Zoet en verwachtingsvol, zonder overdrijving, er blijft een frisse noot aanwezig dankzij een musky perzik, ingebed in poederachtige iris. Zo blijft de zomerse schittering van mimimosa onder controle.

Rose Splendide is gemaakt ter nagedachtenis aan de liefde van Annick voor rozengeur. Menig parfumliefhebber roemt Annick’s rozenparfum dan ook hartstochtelijk. Deze roos is opvallend groen en zelfs een beetje knisperend. De geur is opgebouwd rond de dauwfrisse roos centifolia, samengebracht met magnolia en een hint van peer. Eindeloos elegant.

Le Muguet is opgebouwd rond het thema lelietjes-van-dalen, maar dit parfum staat watmij betreft wel het meest ver weg van de oorspronkelijke bloem. De geur is uitermate romig, cremeachtig fris-zoet. Een vrolijke geur die tot leven komt op een warme huid, heerlijk voor de avond. Roos en noten van gomhars, het is de meest gezoete geur uit dit kwartet.

De eaux de toilette kosten 93 euro voor flesjes van 100 ml. Van La Violette en La Rose zijn ook geurkaarsjes te koop van 175 gr voor 45 euro. In Nederland zijn de geuren verkrijgbaar bij Babassu in Amsterdam, Celeste in Den Haag en Robert Nederveen in Enschede. Ga je binnenkort naar Parijs, dan smeek ik je naar een echte Goutal winkel te gaan. Een paradijsje….

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

9 reacties

 • De meest prachtige, exclusieve Annick Goutal winkel in Nederland staat in Rotterdam en is van Lianne Tio, aan het Weena, naast het Hilton hotel, 5 minuten lopen van het Centraal Station. Als je aan de stadsdrukte wilt ontsnappen, loop je even bij haar binnen, om te ontspannen (amaaaaazing facial massages kan je er ook krijgen, wel even afspraak maken van te voren), en de meest verrukkelijke perfumes, zoals de exclusieve Eau d’Hadrien van Annick Goutal bijvoorbeeld, die ik al vanaf de introductie in Nederland, 13 jaar geleden, bij Lianne koop. Wat een verademing om bij Liane in de winkel te zijn. En als je even geen tijd hebt of niet in Rotterdam, of in Nederland bent, kan je haar altijd even een mailtje doen, ze stuurt het gelijk naar je, zelfs in Tibet en hier in Ethiopië zit ik niet zonder. Hartelijke groet uit Addis Ababa.

 • Ik las het stuk, alsof u zelf alle geuren geroken hebt. Maar in de reakties spreekt u over een persbericht. Lees ik hier het persbericht, of daadwerkelijk uw eigen ervaring?

  Mbt de adressen, bedankt voor het vermelden van de verkooppunten. Deze zie ik nl. niet terug in Google, in tegenstelling tot de in de reakties genoemde winkel.
  Vr.gr. Andre Mol.

 • Ik heb vorige maand La Violette getest bij Lianne Tio Parfums en ik was op slag verliefd op deze geweldige geur!
  De boutique van Lianne is trouwens ook een bezoekje waard!

 • ’t is grappig, maar dit waren de adressen die genoemd zijn in het persbericht. waarom zou rotterdam er dan niet bij staan?

 • Beste Monique,

  Ik moet echt nog even benadrukken dat het jammer is dat je Lianne bent vergeten.

  Ik woon zelf in Amsterdam, maar toch ga ik liever naar haar winkel.

  Aan haar persoonlijke, warme service kan niets tippen.

  Lieve groet!

 • Dag Monique,

  Ik sluit me aan bij de reactie van Janneke.
  Wat jammer dat je Lianne Tio in Rotterdam vergeet.
  Haar prachtige winkel is ooit begonnen met Annick Goutal in Nederland.
  Een prachtige parfumwinkel die absoluut een bezoekje waard is.

 • Hey Monique,

  Je vergeet Lianne Tio in Rotterdam!

  Zij heeft een prachtige winkel. Echt een aanrader om te bezoeken.