Als brildrager weet ik hoe belangrijk het is om make-up en een bril om de juiste manier te combineren.

04:43 - 02:50
luistertijd 04:43 - leestijd 02:50

Als brildrager weet ik hoe belangrijk het is om make-up en een bril om de juiste manier te combineren. Zeker omdat de sterkte van de glazen je ogen kunnen vergroten of verkleinen. Als cilinder brildrager heb ik geluk, want mijn ogen worden niet vergroot of verkleind. Vandaag heb ik voor jullie een aantal tips en trics, in samenwerking met mak-upartist Elke van MAC, die make-up en bril dragen net even wat makkelijker maken.

Je bril als basis

De basis is bij een make-up natuurlijk het allerbelangrijkste. In dit geval is de bril de eerste basisstap. Kies een montuur die past bij je gezicht en al je goede punten accentueert. Denk ook eens aan een bespoke model, zoals die van Tom Davies. Volgens Elke, make-upartist voor MAC is het belangrijk dat het montuur het gezicht niet raakt omdat make-up kan afgeven. Zelf voldoe ik hier al niet aan, mijn oversized montuur rust trouw op de koontjes van mijn wangen. Ja, dit betekent dat mijn make-up wel eens kan afgeven. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om dit te voorkomen met alle grote monturen. Volgens Elke is dit belangrijk om te voorkomen omdat make-up en andere producten het montuur kan aantasten. Hier ben ik het helemaal met haar eens, ik merk zelf dat sommige zonnecrèmes mijn brilmontuur kan aantasten. Is de bril gekozen, dan is het tijd voor smudge-, water- en humidityproof foundation. En vergeet niet goed af te poederen.

Make-up voor bijzienden en verzienden

Als brildrager kan je met de make-up een stapje verder gaan, dan een brilloze. Je ogen zijn als het ware afgeschermd, het nodigt uit om krachtiger te spelen met kleurtjes en leuke shimmers. Laat de ogen spreken, ook achter de glazen!

Witte eyeliner

Belangrijk is rekening te houden met verziendheid en bijziendheid (cilinder heeft min en plus afwijking, daardoor verandert de ooggrootte niet). Bijziend betekent dat je ogen kleiner worden achter glazen. Accentueer de ogen met een wit of huidkleurig lijntje aan de binnenkant van het oog. Volgens Elke is het belangrijk om ook onder de onderste wimperrand een kleurtje aan te brengen. Hiermee vergroot je het oog oppervlak (ook goede tip als je kleine ogen hebt). Breng op het middelste deel van het ooglid een glansje aan en blijf weg van te donkere kleuren, deze maken je ogen kleiner.

Smokey eye

Bij verziende glazen is de klassieke smokey-eye helemaal goed. Omdat de ogen vergroot worden kunnen donkere kleuren je ogen net wat kleiner laten lijken. Natuurlijk hoeft de smokey-eye niet alleen in het zwart of bruin, maak ook eens gebruik van leuke felle kleurtjes. Belangrijk is om netjes te werken, omdat de ogen worden vergroot zijn alle foutjes duidelijker te zien. Denk aan wimpers met klontjes, mascara vlekken en harde oogschaduw lijnen. Werk daarom secuur en zorg voor zachte make-up lijnen die goed vervaagd zijn. Kijk ook uit met glans, dit kan bij verziende glazen erg rommelig overkomen. Zorg voor een goede balans in je gezicht.

Omlijsting en spelen met kleur

Wenkbrauwen zijn enorm belangrijk en zijn natuurlijk de omlijsting van het gezicht. Kies een montuur waar de wenkbrauwen bovenuit komen. Zet je wenkbrauwen aan met doorzichtige wenkbrauwgel en kam deze schuin naar boven, creëer de zelfde lijn als het montuur. Dit staat volgens Elke heel erg ‘sophisticated’.

Gebruik voor de wimpers een wimperkruller, om te voorkomen dat de wimpers de glazen raken (dit is ook een kwestie van goed laten afstellen van het montuur).

Handig is om vooraf van de aankoop van een bril de wimpers goed in de mascara te zetten, op deze manier weet de opticien hoe hij je bril moet afstellen zodat de wimpers de glazen niet raken. Sommige monturen hebben aan de binnenkant een kleurtje. Als je voor een subtiele make-up wil gaan dan pas je de make-up hierop aan. Is de binnenkant bijvoorbeeld fel roze combineer dit met fuchsia lippen. Volgens Elke is een brilmontuur een verlengstuk van de persoonlijkheid. Hetzelfde geldt voor de make-up. Zware zwarte monturen gaan goed samen met felle rode lippen en strakke eyeliner. Ronde monturen passen bij lieve make-up en bij een gekleurd montuur raadt Elke een rustige make-up aan. Belangrijkste blijft natuurlijk om veel plezier te hebben met de make-up.

Lees ook:

Lees ook