Een must have boek voor iedereen die meer uit haar huidverzorging wil halen

09:02 - 05:25
luistertijd 09:02 - leestijd 05:25

Wie BeautyJournaal regelmatig leest, kent onderzoeksarts cosmetica Jetske Ultee zeker. Het afgelopen jaar maakte ze ook deel uit van ons expertteam. Jetske is een gepassioneerd cosmeticaliefhebster, maar niet onvoorwaardelijk. Ze heeft zelf een gevoelige huid (rosacea) en dat noopte haar jaren geleden al op zoek te gaan naar fijne producten die haar huidconditie niet verergerde, liever zelfs verminderde.

Het probleem wordt een kans

Ik zie steeds vaker dat mensen als ervarings(des)kundige hun eigen zoektocht starten omdat ze er niet uit komen met het gangbaar gebodene en ertoe besluiten om een eigen informatieplatform op te zetten, en/of een eigen productlijn ontwikkelen in de hoop daarmee ook anderen te kunnen helpen. Zo is het ook bij Jetske gegaan. Middels haar blog met praktische tips en wetenschappelijke achtergronden informeert ze nu vele mensen, die bij haar met hun huidproblemen een luisterend oor vinden en eerlijk advies krijgen. Inmiddels kunnen de fans ook genieten van haar eigen cosmeticalijn Uncover.

Geen poëzie

Haar volgende wens was een overzichtelijk informatief boekje over huidverzorging te schrijven. Een basisboek dat je op weg moet helpen tot een goede, effectieve huidverzorging te komen die ook daadwerkelijk iets voor je huidconditie  kan doen. Jetske is wars van de poëtische cosmeticadroom. In haar mooi vormgegeven Huidboek krijg je dan ook op vriendelijke wijze nuttige informatie over een goed basisregime voor een effectieve verzorging, daarbij speciale aandachtgevend aan de probleemhuiden: van gevoelig, rosacea, acne en pigmentproblemen.

Stokpaardjes

Jetkse heeft een paar stokpaardjes en die lopen ook als een rode draad door haar boek heen. Ze is dol op bepaalde stoffen waaronder een aantal antioxidanten en ze drukt je waar ze maar kan op het hart dat je daarvoor moet kiezen. Ze maakt er geen geheim van dat de verpakkingen in potten maar niets vindt. Ook heeft ze een duidelijke mening over stoffen die ze niet huid-vriendelijk acht en daartoe geeft ze ook een uitgebreide lijst. Jetske dwingt je ertoe ingredientenlijstjes te leren lezen, om te gaan snappen wat je nu eigenlijk koopt. Niet alle specialisten in dit vak delen haar mening overigens hierin. Op BeautyJournaal hebben we diverse experts daarover al eens bevraagd: dat artikel lees je hier.

Verwijt de pot de ketel?

In haar boek tref je haar persoonlijke mening over huidverzorging, altijd gebaseerd op wetenschappelijke literatuur, maar hier zit meteen een bottleneck. Ze steekt regelmatig een vinger op naar de volksverlakkerij waarmee de  cosmeticaindustrie zich volgens haar bedient, en het gebrek aan bewijs voor claims. Op zo’n moment wens ik zeer als journalist en consument dat de stoffen en regimes waar zij (niet) achter staat ook ondersteund worden door wetenschappelijk bewijs – met letterlijk een verwijzing naar onderzoeken en goede interpretaties van onderzoeken, om haar argumenten kracht bij te zetten. Anders krijg je toch een beetje ‘ de pot verwijt de ketel’-gevoel. Bovendien staat er een titel van dr. voor haar naam, dus verwacht je des te meer feitelijke onderbouwing. Jetske is geen dermatoloog en geen chemicus, ze baseert zich op onderzoeken van anderen. Kortom: ze doet literatuuronderzoek en dat vraagt per definitie om een interpretatie.

Onderbouwing

In het zon-hoofdstuk bijvoorbeeld verwijst ze meer dan regelmatig naar wetenschappelijke literatuur om argumenten te ondersteunen. Jetske heeft al geruime tijd een adviserende rol bij de afdeling huidtherapie van de Velthuis kliniek. Ik zou zeggen: vertel over je ervaringen, zodat je argumenten hebt om uitspraken in het boek als ‘ verkeerde cosmetica de boosdoener is van veel huidproblemen’ en dat ‘veel cosmetica de huidbarriere aantast’, te ondersteunen. Als lezer weet je nu echt niet waar dit soort uitspraken vandaan komen, waarop ze gebaseerd zijn. Het zijn intrigerende, maar ook boude uitspraken.

Even naar de huisarts voor een rimpel

Ook wordt er soms teveel vanuit de comfortabele positie van de huiddeskundige gedacht die toegang heeft tot stoffen en behandelmethoden, maar te weinig weet hoe moeizaam het kan zijn voor de gewone consument, die gewend is om haar crème in de supermarkt te halen en nu moet gaan uitzoeken welke concentraties zuur er in haar exfoliant zitten. Hooguit 1% van de fabrikanten geeft dit namelijk aan op de verpakking. Lastig. En de talloze adviezen om een recept bij je huisarts te halen klinken zo comfortabel, maar de gemiddelde huisarts ziet je al aankomen, want heeft a. geen affiniteit met huidverzorging en/of b. met je rimpels en zonnevlekken. Die huisarts heeft wel wat anders aan het hoofd.

Die huisarts vind ik dus geen fijn advies, dan toch liever de huidtherapeut omdat zeker bij de zo momenteel aangeprezen middelen als vitamine a zuur en hydrochinone, goede controle en advies nodig is. Dit zijn medicijnen, zelfdokteren is zeer af te raden (en dat gebeurt toch als de boodschap veel in de media verkondigd wordt). Het wordt met net iets te veel lichtheid aangeprezen. Dit is geen gewoon smeerwerk met een hoog feelgood gehalte, dit zijn medicijnen waarbij je door een zure appel heen moet bijten, of zelfs moet stoppen omdat het niet goed gaat, dan wel omdat het heel onprettig is.

Klagen, maar niets doen….

Consumenten horen al 40 jaar prachtige claims en krijgen ook al zo lang heerlijke feelgood smeersels aangeboden. 98% Van de fabrikanten biedt holistische producten aan: een emotie in een potje. Dan is een medicinale crème toch wel een heel grote stap en moet het doel echt de middelen heiligen. De gemiddelde consument klaagt graag over haar huid, maar heeft er feitelijk niet veel moeite en ongemak voor over om het ‘ probleem’  echt aan te pakken. Dat is een weerbarstige realiteit.

Wat is gevoelig?

Veel consumenten percipiëren hun huid ook als gevoelig terwijl die dat volgens de huidige medisch wetenschappelijke normen niet is. Wel zijn er steeds meer geluiden uit het dermatologisch veld dat consumenten door sterk toegenomen cosmeticagebruik met hun normale huid steeds meer reageren op cosmeticastoffen. Van een aantal stoffen is onomstotelijk bekend dat ze irritaties kunnen geven op de lange duur, zoals conserveringsmiddelen, geur- en kleurstoffen, maar van het overgrote deel is dit totaal niet wetenschappelijk doorwrocht onderzocht en goed bewezen. Ook hebben dermatologen tot nu toe niet de handen ineen geslagen om hier eens een goed punt van te maken, zo valt mij, als journalist elke keer weer op. Er word veel geroepen, maar nog te weinig serieus onderzocht.

Voor mij hinkt het boek vaak op twee gedachten: zinnige informatie willen geven over een ingewikkeld onderwerp en dan een keuze moeten maken: ga ik de diepte in of blijf ik aan de oppervlakte. Die balans is er niet altijd. Gelukkig komen de stokpaardjes voor goed huidadvies altijd weer als een rode draad terug in het boek: de anti-oxidanten, de zuren, de moisturizer, het gebruik van toner.

Babycosmetica

Fijn is de uitleg over echte problemen als acne, rosacea en pigment, veilig zongedrag (vergeet trouwens dat sunblock maar, die term wordt al lang niet meer gebruikt door de industrie) evenals het hoofdstuk over babycosmetica. Het is duidelijk dat Jetske Ultee affiniteit heeft met de medische huidproblematiek. Deze hoofdstukken zijn ook het meest duidelijk en relevant.

Hoe vind je uiteindelijk je weg door het bos? Op Jetskes blog is een rubriek met productadvies en daar verwijst ze dan ook regelmatig naar toe, om je toch de praktische helpende hand te reiken.

Erkenning

Je moet overtuigingskracht en lef hebben om tegengas te geven tegen deze machtige, grote industrie. Jetske Ultee heeft een passie en een drive. De vele mensen die weten of denken dat ze een gevoelige huid hebben, zullen haar dankbaar zijn voor de erkenning die ze van haar krijgen. Dit is toch wel een van de belangrijkste onderliggende boodschappen in het boek. Je krijgt erkenning voor je gevoel, je ervaringen, je hoort erbij.

Of de belofte die met een losse band aan de cover van het boek is bevestigd met 3x een mooiere huid in drie maanden wordt ingelost, kan ik niet bevestigen. Het boek eindigt er ook niet mee, en heeft verder ook geen indeling met een stappenplan waarbij je uiteindelijk op deze conclusie kan uitkomen. In ieder geval hebben we wel goede ervaringen met de Uncover producten van Jetske Ultee. Lees de ervaringen van onze testpanelleden.

Jetkse’s boek wordt verplicht leesvoer voor onze junior-redacteuren. SHOP het boek hier online.

Lees ook