shop Refectocil wenkbrauw- en wimperverf Deze wenkbrauw- en wimperverf is een supervoordelig alternatief als je geen geld of tijd hebt om het professioneel te laten doen. Het werkt perfect en heel secuur. Bekijken De indeling van parfums in dames- en herengeuren lijkt vanzelfsprekend te zijn. Maar waar is het op gebaseerd? Hoe weten wij welke […]

04:37 - 02:46
luistertijd 04:37 - leestijd 02:46

De indeling van parfums in dames- en herengeuren lijkt vanzelfsprekend te zijn. Maar waar is het op gebaseerd? Hoe weten wij welke kenmerken bij elke groep horen? Want tja… parfums hebben geen genitaliën, aldus Tania Sanchez, de co-auteur van de beroemde “Perfumes, the A-Z guide.” En als wij de sexy flesjes van Jean Paul Gaultier achterwege laten, dan ben ik het met haar helemaal eens.

Ligt het misschien aan de ingrediënten? Bloemen en vanille zijn voor dames. En bij heren zouden kruiden en houtgeuren beter passen. Niet helemaal waar. Neem de roos, het is toch het ultieme geur van vrouwelijkheid? Niet in de Oosterse wereld, waar het ook perfect wordt verwerkt in de herenparfums. Zoals een aantal geuren van Montale waar de roos haar meerdere gezichten laat zien. Bloemen vormen ook het hart van een stoere leergeur Knize Ten wat trouwens ook door de dames wordt gedragen. En er zijn zelfs ook herenparfums waar de bloemen een hoofdrol spelen. Bijvoorbeeld Insensé van Givenchy of Fleur du Male van Gaultier.

Ook vanille komt ook in de mannengeuren voor. Soms zelfs in vrij hoge gehaltes. Zoals een poederige geur Dior Homme met vanille en iris. Een poederige geur – dat is ook iets heel vrouwelijks zou je denken. Ook Pour un homme van Caron combineert veel vanille met lavendel.

En hoe zit het met de typische mannengeuren? Zijn er ingrediënten die geen enkele dame op haar huid zou willen dragen? Een viooltjesblad misschien? Een beetje wrang en bitter is het een geliefd component van de mannengeuren. Hoewel… het ruikt ook heerlijk in de onlangs verschenen damesgeur Balenciaga Paris L’Essence. En hoe zit het met kruiden? Zijn die alleen voor mannen? Niet als je Opium, Cinnabar, Youth Dew of Must draagt. En zijn er ook houtgeuren voor dames? Neem een typisch mannelijk houten geur van Vetiver en kijk hoe mooi het is verwerkt in Vetiver pour Elle van Guerlain of Sycomore van Chanel.

Doe eens een experiment. Laat iemand een aantal geuren op geurstrookjes spuiten, ruik ze “blind” en probeer te raden of het een mannengeur is of een damesluchtje. Ooit was er een vergelijkbaar experiment uitgevoerd met Mitsouko van Guerlain. Een damesgeur, die bij “blind” ruiken vaak als een mooie eau de cologne voor mannen werd ervaren. Of neem Chanel pour Monsieur op één geurstrookje en Ô de Lancôme op een andere. Beide behoren tot de geurenfamilie van chypre met een uitgesproken noot van citrus. Ze hebben veel gemeenschappelijke kanten. Kun jij vertellen waarom de ene bij de damesgeuren is ingedeeld en de andere bij de mannenparfums?

Er zijn dus geen harde regels of duidelijk te omschrijven kenmerken wat een parfum mannelijk of vrouwelijk maakt. Het is onze beleving wat het karakter van de geur suggereert. En deze beleving wordt mede bepaald door de mode, sociale normen en onze beschouwing van mannelijkheid of vrouwelijkheid. Soms ruiken tedere witte bloemen heerlijk op een stoere macho met een mediterraan uiterlijk. En andersom kunnen de mannengeuren prachtig bij een stoere dame passen.

Als laatste voorbeeld wil ik een advies van de parfumcriticus Luca Turin delen. Samen met Tania Sanchez (waarmee hij is getrouwd) is hij de auteur van de bovengenoemde Parfumgids. Net als Tania trekt hij zich niets van de indeling in dames- en herenparfums. In zijn gids adviseert hij tien beste mannengeuren die goed bij een vrouw zouden passen en andersom.

De 10 beste mannengeuren voor een vrouw: Beyond Paradise Man van Estée Lauder, Cool Water van Davidoff, Dior Homme, Eau Sauvage van Dior, Jules van Dior, New York van Patricia de Nicolaï, Pour un Homme van Caron, Timbuktu van L’Artisan, Yatagan van Caron, Yohji Homme (deze is helaas niet meer in productie).

De 10 beste damesgeuren voor een man: 1000 van Jean Patou, Après L’Ondée van Guerlain, Arpège van Lanvin, Bandit van Piguet, Calèche van Hermès, Diorella van Dior, Jicky van Guerlain, Dzing! van L’Artisan, Mitsouko van Guerlain, Tommy Girl van Tommy Hilfiger

Draag jij als vrouw regelmatig een mannengeur, of als man een vrouwengeur? Vertel het ons, we zijn benieuwd naar je ervaringen.

Lees ook