Voor onze nagelexpert Ben van Rijn kwamen twee vragen binnen die te maken hebben met de gezondheid van de nagelmatrix. Een over het halve maantje, en een over witte puntjes. Beiden hebben te maken met de gezondheid van de matrix. Eerst nog maar eens uitleggen wat dat is: De matrix een klein stukje glinsterend levend […]

02:23 - 01:25
luistertijd 02:23 - leestijd 01:25

Voor onze nagelexpert Ben van Rijn kwamen twee vragen binnen die te maken hebben met de gezondheid van de nagelmatrix. Een over het halve maantje, en een over witte puntjes. Beiden hebben te maken met de gezondheid van de matrix. Eerst nog maar eens uitleggen wat dat is:

De matrix een klein stukje glinsterend levend weefsel dat zich aan de basis van de nagel bevindt. Een klein deel hiervan is zichtbaar als het blauwachtig-witte halve maantje aan het begin van de nagel. Dit zichtbare deel (de lanula, het halve maandje) hoeft overigens niet bij alle vingers zichtbaar te zijn.

De matrix is de “werkplaats” waarin een buitengewoon taai vezelachtig eiwit wordt geproduceerd dat keratine (Grieks: hoornstof) wordt genoemd. Dit keratine vormt de bouwstenen waaruit de nagel (of beter gezegd de nagelplaat) is opgebouwd. Om de functie van de matrix duidelijk te maken heb ik hierboven met opzet het woord “werkplaats” gebruikt want vanuit voedingsstoffen en zuurstof die in het bloed worden aangevoerd bouwt de matrix de nagel op volgens een min of meer continue proces.

Een lezeres vraagt zich nu af wat wat de grootte en vorm van de lichtroze nagelmaantjes haar vertellen over haar gezond, en de gezondheid van haar nagels. Hier wordt dus bedoeld de lanula; het zichtbare gedeelte van de matrix. Afwijkingen van de lanula kunnen  inderdaad een indicatie zijn voor ernstiger lichamelijke afwijkingen. Daarbij vraagt ze zich ook af wat de oorzaak van witte puntjes op de nagels zijn. De wetenschappelijke naam voor dit verschijnsel is leukonychia (Grieks: leuko = wit, onyx = nagel). Meestal is één of ander trauma van de matrix er de oorzaak, daarbij valt te denken aan een tik, slag of stoot tegen de hand of een wat ruw uitgevoerde manicure. Op zich geen reden tot zorg en groeien deze vlekken vanzelf uit.

Maar pas op! Ook sommige ziektes of andere lichamelijke condities kunnen oorzaak van witte vlekken zijn, dus is het toch raadzaam om ze goed in de gaten te houden mochten ze zich voordoen. Bezoek dan eventueel een dermatoloog.

Lees ook