Toen Garnier als eerste eind 2011 met een zg. BB cream uitkwam, was ik sceptisch.

17:42 - 10:37
luistertijd 17:42 - leestijd 10:37

Toen Garnier als eerste eind 2011 met een zg. BB cream uitkwam, was ik sceptisch. Na 18 jaar beautyjournalistiek heb ik al heel wat herhalingen voorbij zien komen, in nieuwe jasjes en met nieuwe namen. De grootste aller tijden is in de jaren negentig de ommezwaai geweest van moisturizing crème naar anti-rimpelcrème. Alles wat al in een moisturizer aan extraatjes zat werd nu opeens een anti-rimpelclaim toebedeeld en voilà, een nieuw segment was geboren. Ook BB neigt hiernaar, zoals je zult kunnen lezen.

Zonder me nog te verdiepen in de achtergronden, ervaarde ik de BB van Garnier als een variant op de gekleurde dagcrème maar dan in een modern jasjes met meer pigmentjes voor glans en egaliteit en een toegevoegd uv-filter. Een gekleurde dagcrème+ dus. Lees hier mijn verhaal over Garnier’s BB cream.

Eenmaal meer kennis over de achtergronden werd het verhaal op zich complexer: BB zou verwijzen naar Blemish Balm en was ooit – in de vorige eeuw- door een Duitse dermatologe uitgevonden als verzorgingsremedie na laserbehandelingen: om de huid te kalmeren en roodheid weg te nemen. Gek genoeg werd het niet in Europa maar in het Verre Oosten de afgelopen decennia een hit. Een all-in-one product om de teint compleet te egaliseren, te beschermen tegen uv-straling en te verzorgen. In den beginne snapte ik de naam niet helemaal. Voor mij stond het woord blemish altijd synoniem aan puisten en pukkels. Maar niets blijkt minder waar te zijn, zo leerde ik (jaja, na 18 jaar in het vak, hoe erg kan het zijn) van een Amerikaanse dame die de BB cream van dr. Brandt in Nederland kwam introduceren. ‘We call blemishes everything that has to do with uneven skintone!’ Dus, eh, het is niet specifiek iets voor de zichtbare uitingen van een vette huid? ‘No, darling!’

Inmiddels heeft elk zichzelf respecterend merk een BB cream uitgebracht, of komt deze nog binnen onafzienbare tijd. De naam BB wordt ook vrijelijk gebruikt. Zo staat de eerste B bij Estée Lauder niet voor Blemish maar voor Beauty. What’s in a name, zullen we maar zeggen. De tweede B moet bij vrijwel elk product op Balm slaan, maar een echte balm-substantie ben ik nog niet tegengekomen, hoewel menig product is vrij pasteus.

Ik ben de afgelopen twee maanden druk bezig geweest om BB creams te testen en dat viel niet mee. Simpelweg omdat ik vaak niet snap wat er nu zo bijzonder aan is. Wij, in het Westen hebben al zoveel soorten producten: foundations met extraatjes, gekleurde dagcrèmes met extraatjes, dagcrèmes met extraatjes. Whatever cream met extraatjes. Wat voegt de BB cream nog toe, behalve een nieuwe naam die ook nog eens te grabbel wordt gegooid door zeer diverse interpretaties?

Ik heb besloten mijn test in twee delen op te zetten: een deel met foundationkleur en een serie met BB’s zonder foundationkleur. Hier komt deel 1 – met kleur.

Garnier Miracle Skin Perfecter

Claim: Alles-in-1 dagverzorging

Verpakking: goudkleurig-beige tube van 50 ml met een flipflopdop die nogal wijd uiteenloopt aan de bovenkant, met ook een heel scherpe rand aan het uiteinde.  De opening van de tube is redelijk groot, waardoor de crèmesubstantie er makkelijk uitkomt.

Substantie: de crème komt in twee kleuren. Ik heb al eens eerder de lichte variant uitgeprobeerd, die gaf geen kleur maar wel glans aan mijn huid. De tweede kleur is iets donkerder, wat, zeker als de zon al over je huid gestreken heeft, mooier past. De crème ruikt bloemig-fris, smeert makkelijk uit en geeft onmiddellijk glans aan de huid.

Resultaat: Het is een sterk glansgevend product en dat is nadat het net is aangebracht fijn en mooi, maar naarmate ik crème langer opheb, wordt de glans een vervelende vettigheid die ik juist niet wil. Ik vind de crème verder niet noemenswaardig camoufleren, maar hij oogt wel natuurlijk. De twee kleuren geven wel een beperkte keuze, waardoor je wellicht niet aan mengen ontkomt, zoals bijvoorbeeld de tweede kleur met een dagcrème om hem wat lichter te maken, als je huid nog niet zo gekleurd is door de zon.

Nadeel: er zit geen uv-bescherming in.

Voordeel: dit multiproduct bevat ook nog extra verzorgende bestanddelen, waardoor je het als een gekleurde dagcrème kunt beschouwen, maar wel van een heel lichte soort.

Dr. Brandt Signature Flexitone BB cream

Claim: Selfadjusting flawless coverage anti-aging/brightening spf 30 PA+++

Verpakking: Een zwarte tube die er naar mijn smaak te goedkoop uit ziet: er zijn transparante stickers met teksten opgeplakt en die randen van de stickers worden vies en zichtbaar naarmate je het product langer gebruikt. De tube bevat 30 ml en voelt heel leeg aan, soms twijfel je of er überhaupt wel iets in zit? De flipdop is handig, maar de opening van de tube is dermate groot en dat vanzelf teveel uitkomt. Je moet dus echt voorzichtig knijpen. Helemaal als je weet dat er maar weinig inzit (30 ml is gewoon te weinig vind ik).

Substantie: de kleur is van origine bijna cementachtig, maar wordt warmer op mijn huid. Dr. Brandt claimt dat de kleur zich aanpast aan de huid, het product zou geschikt zijn voor superbleke tot meer olijfgetinte huidskleuren. Dat is mooi en zeer welkom! Ik heb een huidtype II, op mijn huid kleurt hij als een lichte foundation op. Het product is geurloos, in die zin dat het niet naar bloemen ruikt, maar het heeft wel een licht chemische geur die tegenwoordig zo bekend is voor zg. geurloze producten.

Resultaat: ik vind dat er dus teveel uit de tube komt, maar eigenlijk heb ik die hoeveelheid ook weer nodig met mijn vochtarme huid. De substantie trekt zo snel in, dat ik te weinig tijd heb om het goed te verdelen als ik minder zou gebruiken. Bij dit product moet ik er echt nog iets onder doen, en ook dan moet ik nog snel zijn omdat het binnen no time is ingetrokken en niet meer uitsmeerbaar is. Ik voel hem ook echt op mijn huid als ietwat ruwig, licht plakkerig.

Ik vind de geurloze, ietwat chemische lucht niet lekker. De kleur vind ik mooi, hoewel ik ook twijfel, omdat hij een licht metalige glans achterlaat waardoor het geheel ook iets maskerachtigs krijgt. Als je dat even buiten beschouwing laat en puur naar de kleur kijkt, geeft hij wel het gevoel van een frisse teint – alsof je er net een wandeling op hebt zitten. Qua kleur vind ik hem interessanter dan een standaard foundation.

Het product heeft echt een lange houdbaarheid op je huid en dekt echt alle huidoneffenheden af. Wat dat betreft is het een betrouwbaar vriendje. Het  toegevoegde, hoge uv-filter geeft een meerwaarde.

Uiteindelijk vind ik de adviezen wat verwarrend: volgens de verpakking kun je er ook nog foundation overheen doen. Dat wordt me teveel, temeer omdat ik er eigenlijk ook nog iets onder zou moeten doen. Maar het idee van een primer is natuurlijk wel leuk om te weten. Uit het persbericht begrijp ik dat dit product echt de laatste stap in je verzorgingsroutine is, dus een dagverzorging eronder, zoals ik al deed, is toch wel aan te raden. Tot slot ben ook zeer benieuwd hoe hij uitpakt op een olijfkleurige huid. Nadat ik hem wekenlang heb kunnen uitproberen, merk ik wel dat ik dit product het vaakst pakte, zeker als ik een dag op pad moest en een mooie teint wilde maken, die nog wat uurtjes kon aanhouden. Juist vanwege de combi van glans, houdbaarheid en dekking. Het persbericht meldt nog dat je geen zichtbare make-up ziet, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens: je ziet het echt wel, maar van alle meer zichtbare BB creams vind ik deze wel het meest naturel. 30 ml kost 39 euro.

Dior Hydra Life BB Crème

Claim: Hydraterende, sublimerende verzorging met onmiddellijk effect, spf 30 PA+++. Een finishing touch voor een optimaal beschermde huid.

Verpakking: fraaie grijs-groene, ietwat naar zeeblauw neigende tube van een mooie kwaliteit kunststof, zware dop en chic pompje dat mooi doseert. Uiterlijk lijkt het iets op Estée Lauder met deze kleur. Er zit een lekkere hoeveelheid van 50 ml in, zoals het ook hoort!

Substantie: vloeibare crème die makkelijk uit het pompje komt, goed uitsmeert maar ook heel erg snel intrekt, waardoor je toch ook bij deze crème tempo moet maken bij het aanbrengen.  Het product is licht geparfumeerd met een mix van bloemen en iets zijdeachtig waardoor het ruikt als een ‘huid’ parfum. Deze parfumering vind ik het meest aangenaam.

Resultaat: ik zou dit een foundation met extra verzorgende, hydraterende en uv-beschermende kwaliteiten noemen. Het product komt in 1 kleur en het is op je huid ook duidelijk zichtbaar als kleur, foundationkleur. Wel een mooie kleur: zonnig warm, caramelachtig, maar wel make-upperig.

Bijzonder vind ik het effect van het poederachtige matterende op de huid in combinatie met een verfijnde glans. Dit zorgt toch weer voor dat frisse gevoel dat je op je huid wilt ‘zien’, die dewy look.  Jammer dat hij ook zo snel hecht, waardoor je niet lekker kunt smeren.  Het huidgevoel is overigens wel fijn: glad en zacht, zonder plakkerigheid of ruwheid.

Toen ik dit product voor het eerst opdeed was mijn huid nog erg wit en deze kleur duidelijk te donker. Ik moest hem mengen met mijn dagcrème. Nu ik twee maanden later al de eerste zonnekleur heb opgedaan, merk ik dat de tint erg mooi is voor mijn huid.  Volgens het persbericht heeft de crème het vermogen zich aan elke huidkleur aan te passen, maar die ervaring heb ik pas nu mijn huid al zongekleurd is. Nu pas ervaar ik een soort natuurlijk ogende ‘ veil’. Het product wordt gecommuniceerd voor vrouwen tussen de 18 en 30 jaar. Hoezeer ik dit ook een fijn product vindt, vanwege de droogheid en snelle intrekken in de huid, moet ik er wel wat moisturizing verzorging onder doen. Het persbericht meldt dat je een speciale aanbrengtechniek moet toepassen: verwarmen in de handpalm en dan met lichte strijkbewegingen vanuit het midden van het gezicht aanbrengen.

Het product blijft heel lang op de huid zitten, ’s avonds bij de reiniging zie ik nog duidelijk dat ik ‘kleur’ van mijn wangen was. Omdat het zo goed houdt heb ik ook het gevoel dat het zonnefilter zo goed houd, maar dat is alleen maar onderbuikgevoel, ik kan het niet bewijzen. Te koop vanaf 6 juni 2012 voor 54,50 euro.

Estée Lauder Daywear anti-oxidant BB cream sfp 35

Claim: de nieuwe, multi-tasking beauty benefit (Estée vertaalt BB niet als blemish balm maar als beauty benefit) crème die beschermt, verbetert en hydrateert tegelijkertijd

Verpakking: een mooie zachtgroen-blauwe tube, in de typische Estée Lauder kleur met de onvergetelijke frisse, licht komkommerachtige geur van Estée Lauder. Met 30 ml aan de kleine kant jammer genoeg, Voorzien van een draaidop met een fijne doseertuut aan de tube die ervoor zorgt dat je gedoseerd kunt werken.

Substantie: een makkelijk uitsmeerbare substantie die in twee kleuren komt, maar ik begin nu in herhaling vallen, want ondanks de verzorgende eigenschappen, is dit een olievrij product en dat maakt het voor mijn huid toch weer een moeilijk gevalletje. Te droog zonder basis eronder waardoor ik hem niet solo kan gebruiken, wat dus volgens het persbericht wel kan. Ik moet er een basislaagje onder leggen en dan vind ik hem kwalitatief vergelijkbaar met die van Dior.

Volgens de informatie kun je hem ook als een basis onder je foundation gebruiken maar dat vind ik echt teveel van het goede. Dit product bevat al zoveel kleur en egaliserende stoffen dat je dan echt een pancake overhoudt. Dit begrijp ik dus het niet, hoezo natuurlijk? Dit product komt in twee kleuren en jammer genoeg moet ik ze echt mengen om tot een goede verhouding te komen. Tweederde van de lichte tint en eenderde van de meer zongekuste tint. Dit maakt dit product niet echt voordelig in aanschaf.

Er wordt in de persinfo geschreven over transparante pigmenten, ik vind er niets transparants aan. ’s Avonds bij het wassen van mijn gezicht haal ik toch serieus nog foundationkleur van mijn huid af. Hoewel het product aanvankelijk matterend is, begint hij toch na verloop van tijd te glimmen op mijn huid, en wel dermate dat ik zeker over het middendeel van mijn gezicht flink met de hand moet strijken om die glans eraf te vegen. Het product bevat een mooie combinatie van antioxidanten, waardoor het absoluut als een verzorgende crème kan worden aanbevolen, met egaliserende camouflerende aspecten.

Nadelen: het is teveel een foundation, te weinig een naturel product. 30 ml kost 36 euro.

L’ Oréal Nude Magique BB cream

Claim: de eerste BB cream met een intelligente formule die zich aan elke huidkleur aanpast. Een samenstelling van skincare en make-up, een vloeibare, melkachtige textuur die a la minute verandert op de huid. Het egaliseert en camoufleert imperfecties zoals rode vlekken en littekens. Met antioxidanten en een spf 12.

Verpakking: een dunne, witte langwerpige tube die lekker in de hand ligt en een mooie tuut heeft waaruit het zorgvuldig doseren is. Dop en letters op de tube zijn mooi metallic paars.

Substantie: de substantie komt er inderdaad wittig uit en als je goed kijkt zie je korreltjes. Bij wrijving barsten ze open en komt het bruine pigment vrij. L’ Oréal claimt dat dit nieuw is, maar dit is pertinent on-waar. Zowel Revlon als Face Stockholm hebben afgelopen paar jaar een foundationproduct met deze samenstelling op de markt gebracht. Het is gewoon een leuk chemisch trucje, meer niet. De substantie is supervloeibaar, als je de tube ondersteboven houdt, loopt het er zo uit. Het product voelt aanvankelijk iets ruw aan, vanwege die bolletjes gevuld met pigment. Het verdeelt zich supermakkelijk over de huid en geeft onmiddellijk glans en een lichtgekleurde teint. Het camoufleert licht en maakt de huid opvallend mat.

Nadeel: Helaas duurt die matheid niet lang, na een paar uur heb ik een glimhoofd en moet ik de matheid weer terugbrengen met een van de topmattifyers van dit moment: hannah’s Touch of Silk. In Nude Magique zit ook maar 30 ml, het product kost 13,99 euro.

L’ Oréal Paris Revitalift 10 Total Repair BB crème

Claim: Intense anti-verouderingsverzorging gecombineerd met onmiddellijke perfectie. Er worden 10 beloften aan gekoppeld: bedekt imperfecties, egaliseert de huidteint, egaliseert het huidoppervlak, verbetert de huidkwaliteit, geeft een stralende teint, hydrateert intensief, vermindert rimpels, verstevigt contouren, beschermt tegen uv-straling.

Verpakking: drukpompje in metallic rood, in brede verpakking met grote opening waardoor er ook direct heel wat crème uitkomt, opletten dus. Wel lekker veel inhoud: 50 ml.

Substantie: lekker romig en vol en smeert makkelijk uit. De teint wordt onmiddellijk zacht en krijgt een lichte kleur, de crème matteert ook, het gevoel op de huid is poederachtig. Volgens L’Oréal moet pro-retinol de rimpels kunnen verminderen en een cocktail die het Stimulift noemt, de versteviging van de huid kunnen geven. Even de inci-lijst checkend zie ik dat er ook veel niacinamide in zit, en daar word ik bij voorbaat vrolijk van. Dit wordt nu ook in redelijk hoge dosering gebruikt in L’ Oréal Paris’ Lumigen gezichtsserum.

Ik vind deze BB cream van L’ Oréal prima. Ik kan hem direct op de huid aanbrengen zonder een basis moisturizer eronder te doen. Het voelt niet droog aan en geeft onmiddellijk een frisse, heel licht getinte kleur aan de huid. Ik kan niet zeggen dat ik dit een BB-waardig product is omdat a. ik nog steeds niets van het begrip BB snap zoals dat nu gebruikt wordt door diverse merken, en b. omdat ik dit product zou scharen onder de gekleurde dagcrèmes en in die categorie vind ik hem fijn. Mijn huid blijft de hele dag lekker soepel aanvoelen, gaat niet overdadig glimmen en de kleur blijft lang intact. Als ik ’s avonds mijn gezicht schoonmaak, haal ik er nog wat kleur vanaf. Verder kan ik over claims als contourversteviging, rimpelvermindering, imperfectie bedekking, verbetering huidkwaliteit helaas niets melden, en als ik jou was zou ik het product om die reden ook niet kopen.

Nadeel: geen.

Lees ook deel 2 van de BB cream test: de kleurlozen.

Lees ook