Een aanrader!

04:41 - 02:48
luistertijd 04:41 - leestijd 02:48

La Biosthetique Lait Protection Couleur

Trots ben ik op mijn volle bos lang blond haar. Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik niet natural blond ben. Zeker zeven keer per jaar krijgt mijn van nature donkerblonde haar, een verfbeurt.

Om het mooi glanzend en veerkrachtig te houden, probeer ik graag iets uit, zoals nu Lait Protection Couleur van La Biosthetique, een verzorgingsspray voor gekleurd haar.

Dit product is onderdeel van de Structural lijn. Een, volgens de site van Biosthetique, professionele kwaliteits-thuishaarverzorgingsserie (mooi bedacht en een prachtig woord voor scrabble/wordfeud). De serie omvat ook een kleurbeschermende shampoo, diverse maskers ( onder andere het tricoproteine masker) en een 2-fase-proteïnespray.

De belofte roept vragen op

De Lait Protecion Couleur moet tegen pigmentverlies beschermen. De kleurschittering zal langer behouden blijven, aldus de site. Bovendien wordt de haarstructuur onmiddelijk geherstructureerd en versterkt. Wat met het laatste bedoeld wordt, is mij volstrekt onduidelijk. Maar enig speurwerk leverde de volgende informatie op: De haarstructuur varieert van mens tot mens en kan zelfs op aparte delen van een hoofd verschillen. Je kan de haarstructuur meten wanneer je de doorsnede van een haar meet. Haar dat niet gezond is heeft de grootste doorsnede en dun haar de kleinste.

Maar wat is dat herstructeren? Ik kan op geen enkele site het antwoord vinden. De term wordt regelmatig gebruikt in omschrijvingen over haarmaskers en verzorgende conditioners. Ten einde raad wend ik mij tot de distribiteur van La Biosthetique. Ze verwijst me door naar de  Technical Advisor van La Biosthetique Benelux: Regina Kellenaers-Heuvelmans.

Al snel antwoord

 

Haar uitleg van een gezonde haarstructuur is als volgt: glad, glanzend en rustig, met gesloten schubben. Lait protection Couleur is volgens haar een snelle verzorging voor gekleurd haar. Het is direct werkzaam door het “ aandokken” aan de beschadigde structuur (openstaande schubbenlaag). Ook zo’n prachtig woord: aandokken, maar Nederlands is het niet. Ze omschrijft het herstructureren als “nieuwe vorm geven aan of opbouwen”.

Als ik het dus goed begrijp is de haarstructuur iets wat genetisch is bepaald, maar het duidt ook op “de staat” van het haar. Je kunt het herstructureren door “oppervlakkige” werkzame producten te gebruiken (het sluiten van schubben) en door producten die dieper doordringen in het haar.

Hoe is het product in gebruik?

Zoals ik begreep uit de mail van Regina, zorgt de lait protection Couleur dat de schubben van mijn haar gesloten worden, daardoor behoudt het haar beter zijn kleur en is het sterker. Het is een zogeheten quick repair. Nou, dat komt als geroepen. Door een recente kleurbeurt is mijn haar is zo pluizig als wat.

Ik moet het product op mijn droge of licht vochtige haar aanbrengen en mag het niet uitspoelen. Het is makkelijk te verdelen door de handige spray flacon. Het ruikt heerlijk naar producten die gebruikt worden bij de kapper. Nadat ik het goed heb doorgeborsteld (waardoor de lait protection couleur nog beter wordt verdeeld) droogt het snel op.

Ik ben benieuwd naar het resultaat. Het haar ziet er inderdaad glanzender uit. Het is makkelijker te stylen. Gek genoeg voelt het zeker in de ochtend wat stugger aan. Naarmate de dag vordert, wordt het weer zachter (zonder te gaan pluizen).

Na een week of 4 het elke ochtend gebruikt te hebben, is het haar aanzienlijk gezonder. Mijn slag komt weer terug en het is veel beter in model te houden. De kleur blijft goed zitten. Maar dat vind ik wel erg moeilijk te beoordelen bij blond haar. Het licht toch altijd een beetje op door de zon, dus of dat nou komt door ‘kleurvervaging’?

Toevallig, heb ik anderhalve week het product niet gebruikt (toilettas laten staan op wintersport). In deze dagen is mijn haar weer pluiziger geworden en voelde het na een paar dagen anders aan. Toen de tas weer was afgeleverd, ben ik weer verder gegaan met het testen en boekte ik weer dezelfde resultaten. Het is dus echt een Quick Repair.

Sabine concludeert: 

Ik word wel enthousiast van de Lait Protection Couleur. Het maakt het haar glanzender en makkelijk te stylen, zonder het zwaar te maken. Het is niet het wondermiddel waardoor het haar weer helemaal gezond wordt.

Maar een quick repair is het zeker. Het is zuinig in gebruik, en een fijne toevoeging aan mijn dagelijkse beautyroutine!

Lees ook