Een mooie, verstilde elegante mannengeur, met mastiek

04:28 - 02:40
luistertijd 04:28 - leestijd 02:40

Sisley Eau d’Ikar

Eau d’Ikar is de geur van Sisley geïnspireerd door een mooie en tragische Griekse mythe over Icarus, de zoon van Daedalus. Samen met zijn vader was hij gevangen gehouden op het eiland Kreta zodat het geheim van Minotaurus labyrint veilig zou blijven. Daedelus was namelijk een uitvinder en de ontwerper van het labyrint. Er was geen uitweg uit de streng beveiligde haven van Kreta, behalve door de lucht… En die wist de creatieve Daedelus te gebruiken door twee paar vleugels te maken uit de vogelveren die met was aan het houten geraamte waren geplakt.

Samen stoven vader en zoon de lucht in om hun ballingschap in Kreta te kunnen ontsnappen. Daedelus waarschuwde zijn jonge zoon om niet te hoog te gaan vliegen, want dan zou de was gaan smelten door de warmte van de zon. Maar ook niet te laag, want dan zouden de veren nat worden van het zeewater en te zwaar worden om te kunnen vliegen. Maar Icarus raakte helemaal bedwelmd door de rush van de vlucht. Roekeloos vloog hij de lucht in veel te dicht bij de zon. De was smolt en de veren vielen uit elkaar. Icarus stortte neer in de Egeïsche Zee. Het stukje van de zee waar hij in viel had sindsdien de naam Ikarische Zee gekregen. En het eiland waar zijn lichaam op was geworpen heette sindsdien Ikaria.

Het parfum

Als ik de geur op mijn huid spuit, dan kan ik de mythe van Icarus ook zelf beleven. In deze geur herken ik duidelijk twee fases. De eerste doet me denken aan de vlucht boven de Griekse eilanden en de tweede aan de rustige zeeoppervlak na de val. In zijn eerste fase is de geur heel intens en opwekkend. Het geeft energie, het is jong en dynamisch. Ik ruik de frisheid van nog groene citrusvruchten en groene kruidige bitterheid met een groene noot van galbanum. Het beschildert mijn imaginaire landschap in verschillende tinten van geel en groen. Ik ervaar de volle donkere kleur van bladgroen, nog lichte warmte van de transparante stralen van de ochtendzon en de frisse lucht gevuld met exotische geur van harsen.

Bijzonder: mastiek

De laatste is te danken aan de geur van mastiek, het bijzondere ingrediënt van Eau d’Ikar. Mastiek of Lentisque is een kleine struik afkomstig van Corsica. Het produceert “tranen”, die enigszins op wierookhars lijken. De geur van mastiek is fris en droog met elementen van de groene naaldjes (zoals bij den) en olieachtige nuancen van hars. Mastiek vind je in de top, hart en basisnoten van Eau d’Ikar en haar geur is duidelijk aanwezig in alle fases van het parfum.

Stiller en zachter

De tweede fase van deze geur wordt gedomineerd door iris en vetiver met balsemachtige noten van mastiek op de achtergrond. Bijzonder is, dat de geur in deze fase veel stiller en zachter is. In plaats van intense aura kan ik het alleen dicht bij de huid ruiken. De combinatie van iris en vetiver is wel bijzonder. Ze kleuren mijn visuele achtergrond in verschillende nuancen van grijs met paarse tinten. Zoals de hemel na de zonsondergang en de staalgrijze rustige oppervlak van de zee. Iris in parfumerie heeft vaak iets te maken met eenzaamheid in mijn beleving. In combinatie met de aardse geur van vetiver roept het ook een licht melancholisch gevoel van verlies. In deze fase is Eau d’Ikar meer passief, zacht en bedachtzaam.

Deze twee fases van dezelfde geur liggen vrij ver van elkaar. Aan de ene kant geeft het een geur een bijzonder karakter. Het is alsof je niet één, maar twee geuren achter elkaar op doet. Aan de andere kant is het een beetje lastig om te bedenken bij wat voor karakter deze geur past. Misschien is deze geur bedoeld voor mannen, die weten dat elke medaille altijd twee kanten heeft. Mannen, die flexibel genoeg zijn om beide kanten van het leven te accepteren. Mannen die vreugde en roekeloosheid net zo goed kennen als verdriet en het ook kunnen delen.

Lees ook