Beste Ben, ik heb meerdere nagelproblemen, maar ze komen er allemaal op neer dat mijn nagels van nature dik en hard zijn, maar ook makkelijk splijten en scheuren. Ik zet het hieronder even uiteen: Mijn nagels zijn dik en hard. Ze splijten makkelijk in laagjes en scheuren in aan de zijkanten. Wat kan ik hier […]

06:10 - 03:42
luistertijd 06:10 - leestijd 03:42

Beste Ben, ik heb meerdere nagelproblemen, maar ze komen er allemaal op neer dat mijn nagels van nature dik en hard zijn, maar ook makkelijk splijten en scheuren. Ik zet het hieronder even uiteen:

  1. Mijn nagels zijn dik en hard. Ze splijten makkelijk in laagjes en scheuren in aan de zijkanten. Wat kan ik hier tegen doen? De meeste nagelverharders bevatten formaldehyde en dat maakt de nagel weliswaar harder, maar ook droger, waardoor mijn nagels dus scheuren en splijten.
  2. Ik heb bolle nagels, waarbij ik alleen nagelriem heb aan de basis (bij het maantje). Mijn nagel wordt aan de zijkant niet goed beschermd. Waarschijnlijk scheuren ze daardoor snel in. Is hier iets aan te doen?
  3. Eén nagel is aan de zijkant heel zwak. Ik heb ooit de nagelriem tot bloedens toe afgebeten/getrokken. Deze kant (1-2 mm over de hele lengte) blijft splijten en scheuren en is in tegenstelling tot de rest van de nagel heel zacht. Is hier iets tegen te doen?
  4. Mijn duimnagel splijt in het midden in tweeën. Het stukje huid eronder laat los en is heel gevoelig. Ik moet deze nagel extreem kort houden om het splijten te voorkomen. Ik denk dat ik ooit met een speld onder mijn nagel gestoken heb. Herstelt dit nog?

Nagelexpert en productontwikkelaar, Ben van Rijn antwoordt:

Ik kan op afstand niet de ernst van je problemen beoordelen en vraag me af of je er niet goed aan zou doen om een dermatoloog te raadplegen. Ik wil wel mijn visie geven maar dan uitsluitend vanuit het perspectief van een cosmetisch chemicus.

Zijn je nagelriemen er nog?

Wat mij als eerste opvalt zijn de problemen met haar nagelriemen. Nagelriemen hebben tot doel om de spleet tussen de huidplooi (eponychium)  en het nieuw gevormde nageloppervlak hermetisch af te sluiten voor vuil en bacteriën. Bij jou is het zichtbare deel van de nagelriemen plaatselijk verdwenen. Ik hoop voor jou dat het onzichtbare deel van de nagelriemen – dat zich dus onder de huidplooi bevindt – nog grotendeels nog intact is. Dit valt enigszins te betwijfelen omdat je aangeeft dat er in dit opzicht nogal wat problemen zijn, zoals het splijten en scheuren van de nagels op die plekken waar het zichtbare deel van de nagelriemen verdwenen is.

Voorzichtig met nagelriemen

Anderzijds vermeld je geen ontstekingen, wat het gevolg zou kunnen zijn van eenbacteriële infectie. Dit lijkt mij overigens een geschikt moment om een opmerking te maken over een product als cuticle remover (nagelriem verwijderaar). Een goed product maar een volkomen foutieve naam omdat die suggereert dat de nagelriem in zijn geheel verwijderd dient te worden, wat dus absoluut niet waar en totaal onwenselijk (en zelfs onmogelijk) is. Wat is hier aan de hand? De onderkant van de nagelriem hecht zich zo sterk aan het nageloppervlak dat een dun vliesje nagelriem bij het groeien van de nagel wordt meegetrokken. Dit vliesje of membraampje belemmert de groei van de nagel en moet worden verwijderd. Bij voorkeur door een ervaren manicure want ondeskundige verwijdering kan tot veel problemen leiden wat bij jou wellicht het geval is.

Kort vijlen

Ook hier is het zaak om de nagels met een nail balsam goed in te masseren. Voorlopig de nagels kort houden door regelmatig vijlen; knippen of clippen kan weer aanleiding zijn voor splijten van de nagels. Pas als de nagels weer in goede conditie zijn kan geprobeerd worden om ze geleidelijk aan weer wat langer te laten groeien.

In een eerder verhaal heb ik al uiteengezet dat bij het ontbreken van bepaalde voedingsstoffen de matrix geen goed werk af kan leveren. Dit zou een gezondheidsaspect kunnen betreffen (huisarts raadplegen) maar je zou ook eens naar je eetgewoonten kunnen kijken en deze eventueel met behulp van een diëtiste aanpassen?

Handschoenen aan?

Verder kunnen symptomen als scheuren en splijten kunnen ook veroorzaakt worden door excessieve blootstelling aan water tijdens het huishouden of het werk, vooral als zich in het water detergenten bevinden. Mocht dit het geval zijn dan heeft het gebruik van moisturizing producten ook weinig zin en zal het dragen van huishoudhandschoenen moeten worden overwogen.

Gespleten nagel

Je laatste vraag betreft een doormidden gespleten duimnagel. Zolang de schade beperkt is gebleven kan je proberen het te repareren met een “nail mend” nagellakproduct. Dit is in principe een base-coat waarin nylon fibers zijn gedispergeerd. Daaroverheen kan dan gewoon nagellak worden aangebracht.

Redden met tien-seconden-lijm?

Wanneer de nagel flink doormidden is gescheurd – en ik heb het idee dat het hier om gaat – zou je het volgende kunnen proberen. Ik heb ooit eens van iemand gehoord die dat probleem had opgelost met behulp van tien-seconden-lijm en een stukje papier van een theezakje. Knip uit het papier het model van de nagel en impregneer dit met de lijm (pincet gebruiken en alleen bij het uiterste puntje beetpakken!). Maak met nagellakremover de nagel schoon en vetvrij en strijk de lijm op de nagel. Breng vervolgens het stukje geïmpregneerde papier op zijn plaats aan. Nog steeds pincet gebruiken en vasthouden als deze niet meteen loslaat. Pas als de hele zaak droog en hard is pincet – waarschijnlijk dan met enige kracht – verwijderen. Ik heb het zelf nooit bij de hand gehad en weet dus niet hoe dit werkt; het lijkt me nogal een gedoe.

Ik heb ook nog eens de vakliteratuur er op nagekeken en heb een beschrijving gevonden van een reparatie van een gespleten nagel als dermatologische ingreep, die overigens met marginaal succes werd uitgevoerd.

Ben van Rijn

Stuur je vragen in!

Heb je vragen? Stuur ze via het contactformulier op BeautyJournaal, en we zullen ze hier beantwoorden.

Lees ook