Het is plakkerig en de werkzaamheid is een twijfel

05:22 - 03:13
luistertijd 05:22 - leestijd 03:13

BioEffect EGF serum

Het in 2009 opgerichte IJslandse cosmeticabedrijf Sif Cosmetics lanceerde in juni 2011 in Nederland het eerste antiverouderingsserum ter wereld met een plantaardig vervaardigde groeifactor: het BioEffect EGF serum. Tijdens de Nederlandse persintroductie sprak BeautyJournaal’s Monique Lindeboom met de producent over de nieuwe rol van door planten geproduceerde, mensachtige groeifactoren in cosmetica, en in het bijzonder in het BioEffect EGF serum.

Naar aanleiding van dit artikel wilde ik heel graag zelf het effect ervaren van deze betoogde “beauty hit” en “baanbrekende innovatie binnen de cosmeticamarkt”.

Wat zijn de beloften?

De werking van het BioEffect EGF serum zou berusten op het activeren van (moleculair) biologische processen binnen de cel, waardoor het serum in staat zou zijn om het natuurlijke proces van huidveroudering te vertragen, de celdeling te stimuleren, en de productie van elastine en collageen opnieuw op te voeren.

Het serum is eenvoudig geformuleerd met alleen die (acht) ingrediënten die volgens Sif Cosmetics noodzakelijk zijn voor de instandhouding en versterking van het hoofdingrediënt, de zogeheten plantaardige ‘Epidermale Groei Factor’ (EGF). EGF is een proteïne die van nature voorkomt in de menselijke huid en door Sif Cosmetics via een uniek, gepatenteerd productieproces wordt onttrokken uit genetisch gemodificeerd gerst.

De stoffen

Naast EGF bevat het serum ook andere onderdelen van de gerstplant vanwege hun hydraterende en elasticiteit gevende eigenschappen. Verder is glycerine een belangrijk onderdeel, als drager maar ook als moisturizer. Hyaluronzuur is toegevoegd vanwege zijn vochtvasthoudende kwaliteiten. De overige bestanddelen zijn er vooral voor de cosmetische formule (oplosmiddel, PH buffer, viscositeitsregelaar, bulkmiddel).

Het serum bevat geen bekende allergenen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, parfum of andere niet-essentiële chemicaliën.

Er lijkt enig wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van het serum te zijn. Een dubbelblind, placebo gecontroleerde studie van Sif Cosmetics onder 15 proefpersonen wijst uit dat het serum een significant positief effect op de elasticiteit en zichtbaar fijne ooglijntjes heeft na 4 weken 2x daags gebruik en een onmiddellijk effect op hydratatie. Een door Sif Cosmetics afgenomen pre-marketing enquête lijkt deze resultaten te ondersteunen; een meerderheid van respondenten merkt een frisser uitziende, verjongde huid op.

Vooralsnog lijken er (nog) geen significante aanwijzingen te zijn dat EGF abnormale celgroei van ongezonde weefsels (zoals tumoren) stimuleert of het ontstaan van littekenweefsel (a.g.v. overmatige collageenproductie) bevordert. Volgens Sif Cosmetics is de EGF groeifactor uit gerst onschuldig en veilig.

Gebruik:

Het serum is geschikt voor ieder huidtype (inclusief een zeer gevoelige huid). Voor het beste resultaat breng je ’s avonds (als je huid in rust is zou EGF het beste werken) 2 tot 4 druppeltjes aan op een gereinigde huid (gezicht, oogomtrek, hals). Aangeraden wordt om na het serum geen nachtcrème meer te gebruiken. De vettige bestanddelen in traditionele nachtcrèmes zouden mogelijk de EGF effectiviteit verminderen. Indien je het serum ook overdag gebruikt, breng dan na het serum een SPF aan, aangezien het serum zelf geen SPF bevat.

Mijn ervaringen:

Het serum zit in een klein, doorzichtig glazen flesje met doorzichtig glazen pipet. Dit aanleversysteem (druppelvorm in tegenstelling tot witte crème) zou van essentieel belang zijn voor de instandhouding van het gevoelige en gemakkelijk uiteenvallende EGF (EGF stabiliteit wordt echter ook in dit aanleversysteem door wetenschappers in twijfel getrokken).

Het serum is zeer zuinig in gebruik. Ondanks dat ik een droge huid heb, doe ik bij tweemaal daags gebruik ongeveer een maand met een flesje van 15 ml. Het helderdoorzichtige serum is geurloos en kleurloos, en is gemakkelijk over mijn gezicht te verdelen. Het heeft een lichte consistentie (dikte) en is net iets ‘zalveriger’ dan water. Het serum wordt helaas matig opgenomen door mijn huid en veroorzaakt een glimmend en (onprettig) plakkerig huidgevoel (dat niet verdwijnt na verloop van tijd).

Zowel op korte termijn (na een aantal dagen) als op langere termijn (na 6 weken) merk ik geen duidelijke huidverbetering (zeker geen verjonging) op. Mijn rimpels of pigmentvlekjes lijken niet zichtbaar te zijn afgenomen. De fijne lijntjes rondom mijn ogen zijn niet verzacht, en mijn huid voelt niet opvallend beter (maar ook niet slechter) aan. De beloofde ‘frissere, gerevitaliseerde en gloedvolle teint’ zie ik zelden als ik in de spiegel kijk. Wel lijkt het serum een positief effect te hebben op het vochtgehalte van mijn huid; mijn gezicht voelt na applicatie minder snel droog en trekkerig aan. Maar zoiets kan volledig ten deel vallen aan de werking van glycerine. Negatieve effecten, zoals door respondenten gerapporteerde lokale huidwarmte of tijdelijke toename van pukkeltjes, blijven uit.

Dorine concludeert:

Als ik mijn testresultaten meeneem met de hoge prijs/kwaliteit verhouding (5 ml €90,00, 15 ml €149,00) en de nog grote mate van onduidelijkheid onder wetenschappers over de veiligheid, stabiliteit, huiddoordringbaarheid en anti-aging effectiviteit van plantaardige EGF in cosmetica, is mijn oordeel over het BioEffect EGF serum neutraal tot bescheiden negatief (vanwege de plakkerigheid). Mijn ervaringen lijken echter haaks te staan op de enorme populariteit die het serum geniet in IJsland, Engeland en op de Facebook pagina van BioEffect.

Lees ook