Je hebt de commercial vast wel langs zien komen op TV: Olaz heeft in de serie Total Effects een hydraterende creme voor de gevoelige huid uitgebracht.

04:28 - 02:41
luistertijd 04:28 - leestijd 02:41

Je hebt de commercial vast wel langs zien komen op TV: Olaz heeft in de serie Total Effects een hydraterende creme voor de gevoelige huid uitgebracht. Olaz is van mening dat ook dit huidtype vocht nodig heeft – natuurlijk, maar dat veel stoffen in anti-agingproducten weer niet geschikt zijn voor dit huidtype. Deze creme is bedoeld als anti-agingcreme voor vrouwen met een gevoelige huid.

Er is heel veel te doen over de gevoelige huid momenteel. En cijfers en onderzoeken buitelen over elkaar heen om maar te kunnen bewijzen dat het fenomeen van de gevoelige huid echt toeneemt. Toch blijft het maar heel moeilijk de vinger erop te leggen, zo bleek ook onlangs uit ons gesprek met experts van de Velthuis Kliniek.

Verschil tussen feit en gevoel

Veel vrouwen klagen over een gevoelige huid, maar wat is een gevoelige huid, en is die huid dan werkelijk gevoelig of ervaart men dat alleen zo? Dit is een heel ingewikkelde vraag waarop ook maar heel moeilijk echt feitelijk antwoord op te geven is. Bovendien wordt steeds vaker met de boze vinger naar cosmetica gewezen als boosdoener van die gevoelige huid. Onze huid zou verzwakken als gevolg van steeds overdadiger cosmeticagebruik en steeds krachtigere producten. Maar ook hierbij spelen de vermoedens meer een rol dan dat er keiharde bewijzen zijn.

Symptomen en oorzaak

De industrie communiceert in haar perscommuniques dan ook meestal dat vrouwen de gevoeligheid ervaren – een gevoelskwestie dus. En dan spreek je wel meteen van een grote groep: meer dan de helft van de (Europese) vrouwen deelt deze ervaring. De symptomen die ze waarnemen zijn duidelijk: roodheid, schilfering, irritatie, branderigheid. Artsen durven wel te stellen dat er een verzwakte huidbarriere in het spel kan zijn, maar waar dat nou precies door veroorzaakt wordt, buiten standaardzaken als acute reacties op stoffen uit milieu, voeding of cosmetica of medicijnen of een onderliggende ziekte?

Onderbelicht: de rol van het zenuwnetwerk in de huid

Onlangs trof ik wel een heel plausibele verklaring aan in een leerboek van de Amerikaanse dermatologe Leslie Baumann. Zij verwees naar een onderzoek van Yokota et al. waarin een groep werd geclassificeerd met toch een normaal werkende huidbarrière en geen ontstekingsreacties, maar wel met een meer dan normale hoeveelheid uitgroei van zenuwen in het stratum corneum. Dit veroorzaakt niet duidelijk te omschrijven over gevoeligheidsreacties. Hier hoor je weinig over vind ik, er wordt snel naar plattitudes verwezen omdat het natuurlijk makkelijk communiceert.

Goede stoffen

Het is zaak, dat wie met deze huidervaringen cosmetica gebruikt, dat zorgvuldig moet uitkiezen. Less is more – hoe minder lang de ingredientenlijst is hoe beter, en focus op een aantal goeddoeners zoals niacinamide (vitamine B3), glycerine, allantoine en verzachtende vetstoffen waaronder cacaoboter ook een hele fijne is. Deze stoffen zitten ook in Olaz’ nieuwe creme en zorgen samen niet alleen voor een gekalmeerde huid die tevens minder rood is, dankzij de grote hoeveelheid niacinamide heb je er ook meteen prachtige anti-verouderingseigenschappen bij: versterking van de huidbarrière, vermindering van fijne lijntjes en egalisering van de teint, een gladdere huidstructuur.

Zo zie je maar: gevoeligheid & anti-veroudering kunnen samengaan met stoffen waar helemaal geen toverkracht voor nodig is.

Olaz heeft trouwens internationaal voor dit product een erkenning gekregen van de Engelse organisatie Skin Health Alliance. Een non-profit organisatie die samenwerkt met internationale dermatologen, onderzoekers en de huidverzorgingsindustrie. De club maakt zich sterk voor eerlijke veiligheidsclaims op producten en eerlijke effectiviteitsclaims op producten. Je weet inmiddels dat de gevederde uitspraak ‘dermatologisch getest’ dat op elk product staat geen zekerheid biedt, het zegt niet meer dan dat het product is getest, maar het zegt niets over de uitkomsten daarvan. Een SHA goedkeuring moet deze garantie wel geven.

Binnenkort lees je op BeautyJournaal meer over dit ‘keurmerk’ en hoe deze organisatie te werk gaat.

Olaz Vochtinbrengende creme gevoelige huid kost € 21,99. Er zit een spf 15 in.

Lees ook:

Lees ook