Je zult er niet meteen dood aan gaan, maar uit een rapport van de American Food en Drug Administration blijkt dat er wel degelijk een minuscule hoeveelheid lood in lipstick zit.

03:24 - 02:02
luistertijd 03:24 - leestijd 02:02

Je zult er niet meteen dood aan gaan, maar uit een rapport van de American Food en Drug Administration blijkt dat er wel degelijk een minuscule hoeveelheid lood in lipstick zit.

Twee keer zoveel lood

De FDA testte voor het onderzoek, dat in december vorig jaar werd gepubliceerd,  in totaal 400 lippenstiften, waaronder die van bekende merken zoals L’Oréal en Maybelline, op giftige stoffen. Daaruit blijkt dat lippenstiften twee keer zoveel lood bevatten dan tot nu toe werd aangenomen.

De Campaign for Safe Cosmetics, onderdeel van de Environmental Working Group  wil nu dat de FDA maatregelen neemt en een limiet stelt aan de hoeveelheid lood die gebruikt mag worden in lippenstiften. Volgens Stacy Malkan van de CSC is er geen officiële veiligheidsnorm voor lood in huidproducten en zou die er wel moeten komen. Ze vindt ook dat er onderzoek moet worden gedaan welk effect lood in cosmetica heeft op zwangere vrouwen en kinderen.

Geen paniek

Toch vindt de FDA dat er geen reden is voor paniek. Tamara Ward van de FDA zegt: “De aangetroffen hoeveelheden lood in lippenstift zijn nog steeds bijzonder gering.” De FDA zegt ook in hun eindrapport dat lipsticks niet gevaarlijk zijn, ook niet bij dagelijks gebruik.

De gemiddelde lippenstift bevat 1,11 delen per miljoen aan lood. Dat wil zeggen dat van 1 miljoen moleculen in een lippenstift er 1,11 molecuul lood in zit. Loodvergiftiging treedt op als bloed 2.000 delen per miljoen lood bevat.

Onmogelijk

Perry Romanowski, een cosmetisch scheikundige, zegt dat het bijna onmogelijk is om lood geheel te vermijden. “Lood zit van nature in bijna alles, in heel kleine hoeveelheden. Alhoewel lood gevaarlijk is in hoge concentraties, is ons lichaam wel degelijk bestand tegen die kleine hoeveelheden. Het kleine beetje lood in lippenstift zit vast aan een hoop andere stoffen, waardoor het lichaam ze niet kan opnemen. Lippenstift is pas gevaarlijk als je in één keer 30.000 lippenstiften op eet”, zegt Romanowski. “Dan ga je dood. Maar zelfs dan niet door het lood dat er in zit.”

Nog meer zware metalen

Er is echter meer reden voor alarm. Behalve lood bevat make-up namelijk wel meer chemisch gif dat niet op de verpakking wordt vermeld. Begin vorig jaar testte een team van wetenschappers uit Ontario  49 make-upproducten van bekende merken op de aanwezigheid van giftige stoffen zoals arsenicum, kwik, cadmium, lood, beryllium, nikkel, selenium en thallium. Alle geteste producten bevatte minimaal vier van deze giftige stoffen. Alleen kwik blijkt in geen enkel make-upproduct verwerkt te zijn. Deze stoffen staan op geen enkele verpakking vermeldt.

Uit het rapport blijkt dat cadmium vooral wordt gebruikt in eyeliners en concealers. Nikkel zit vooral in poeder en rouge, beryllium in bronzers en oogschaduw en in mascara en foundation werden kleine hoeveelheden arsenicum aangetroffen. Als deze giftige stoffen door de huid worden opgenomen, kunnen ze voor veel ellende zorgen. Zo zijn ze op termijn verantwoordelijk voor hormoonveranderingen, neurologische problemen, geheugenverlies, stemmingswisselingen, nierproblemen, hoofdpijn, misselijkheid, diarree, longschade en haaruitval.
Lees ook:

Lees ook