‘Voeding heeft altijd mijn grote belangstelling gehad.

03:32 - 02:07
luistertijd 03:32 - leestijd 02:07

‘Voeding heeft altijd mijn grote belangstelling gehad. Niet alleen de voeding van de huid, maar ook wat we eten. Ik ben een liefhebber van een goede maaltijd, maar daarmee houdt het niet op. Ik ben met name geïnteresseerd in de belangrijkste, essentiële voedingsstoffen die wij nodig hebben. Wereldwijd gezien. Wat heeft ons lichaam van nature nodig om goed te kunnen functioneren? En ook; wat hebben we eigenlijk allemaal niet nodig?

Eet alleen wat je nodig hebt

Ik kijk dan in eerste instantie naar de mensapen. Genetisch gezien hebben mensapen en mensen veel gemeen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de genen van de Bonobo mensaap (Kongo), voor ongeveer 99% overeenstemt met die van de mens. Van het eetpatroon van deze apen kunnen we dus het een en ander leren. Want apen eten alleen wat ze nodig hebben, overbenodigdheden nuttigen ze niet. Ze voeden zich met veel fruit. Ze eten veel groen; bladeren van struiken en bomen en zaden vanwege de olie. Ze hebben ook behoefte aan een beetje dierlijk eiwit. Om in die behoeft te voorzien halen ze bij de buren een paar jonge aapjes en eten die op. Dat klink gruwelijk, maar het is bekend dat ook mensen dat ooit gedaan hebben. Sporen daarvan vind je nog bij de Dajaks, van oorsprong koppensnellers op Borneo, Indonesië. Die voerden oorlog met stammen uit de buurt en aten de lever of het hart van hun overwonnen vijanden op omdat dat energie zou geven. Je zou kunnen zeggen: niets dierlijks is ons vreemd.

Oorspronkelijk voedingspatroon

Ik beweer niet dat wij ons aan eenzelfde dieet moeten houden als deze apen. Wij hebben bijvoorbeeld wat meer zetmeel nodig, hoewel dat vooral bepaald wordt door de plaats waar we wonen en het hier heersende klimaat. Maar we kunnen er veel van leren. Namelijk dat we in de loop der tijd ver zijn afgedwaald van ons oorspronkelijke voedingspatroon.  Vaak eten we niet alleen meer dan we nodig hebben, ook eten we de verkeerde dingen. Te veel vlees bijvoorbeeld, en dan ook nog van dieren die in onnatuurlijke omstandigheden worden gefokt. Met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit van het vlees. Zelfs groenten en fruit worden tegenwoordig in kassen zo gemanipuleerd dat ze er misschien mooier uitzien, maar aan voedingswaarde verliezen.

Een klein beetje dierlijk eiwit

We lijken vergeten te zijn dat granen en bonen uitstekende bronnen van eiwit zijn, licht verteerbaar en weinig belastend voor het lichaam. Fruit en groenten zijn prima. En dan af en toe wat dierlijk eiwit, vlees of vis, maar niet te veel. Daar vraagt je lichaam niet om. Af en een stukje, van goede kwaliteit, is genoeg.

Dat vereist enige discipline in ons eetpatroon want het aanbod is groot en divers. Het beste advies dat ik kan geven, is goed naar je lichaam te luisteren. De goede dingen eten en daar niet te veel van. Minder maar beter, dat is het beste. Voor ons lichaam, voor ons hele welbevinden en dus ook voor onze huid.’

Drs. Hans Schreuder

Deze informatie behoort tot het merkdossier van drs. Hans Schreuder op BeautyJournaal en wordt zonder tussenkomst van de redactie aangeboden.

Lees ook