Laser voor thuisgebruik, het werkt, een beetje

14:54 - 08:56
luistertijd 14:54 - leestijd 08:56

RéAura Laser Skin rejuvenation

Philips heeft de RéAura op de markt gebracht. Het apparaat (€ 900,-) is ontwikkeld door Philips, in samenwerking met de makers van Fraxel®-lasertechnologie bekend op het gebied van professionele huidverjonging, en dat resulteerde in dit laser apparaat voor thuisgebruik. Bekijk het filmpje hier.

En ik mag daar mee aan de slag! Heel spannend vind ik het en ik ben van plan om een soort verslag bij te houden van mijn ervaringen met de RéAura Laser.

Het apparaat en toebehoren

De RéAura Laser komt in een doos samen met de lasergel (ter geleiding van de laser) en de laser aftercare, die verzachtend en verzorgend werkt tijdens het cel vernieuwingsproces. Voor de laser is er een bewaarhoesje bij en een borsteltje om de laserkop schoon te maken na gebruik.

Door gebruik te maken van licht stimuleert het laserapparaat de natuurlijke celvernieuwing. Philips belooft een egale teint, verbeterde huidtextuur en vermindering van fijne lijntjes. Microscopische laserstralen gaan door de epidermis en de dermis en bevorderen huidverjonging doordat oude en beschadigde cellen worden vervangen door meer collageen bevattende cellen. Het resultaat is een gladdere en zachtere huid. Daarnaast worden gepigmenteerde cellen uit de huid gewerkt waardoor de teint egaler wordt.

De RéAura werkt veel zachter dan een professionele laser, dat moet natuurlijk ook als mensen daar zelf mee aan de slag gaan. Ook over de veiligheid is goed nagedacht; daar kom ik later nog op terug.

Wat wil ik behandelen

Waar heb ik vooral last van? Pigmentvlekken, sommige behoorlijk groot en donker, uiteraard heb ik lijntjes en daarnaast grove poriën, vooral op en naast mijn neus. Ik ga zowel mijn gezicht als mijn handen behandelen. Op mijn handen heb ik flinke pigmentvlekken, met een concentratie op mijn rechter handrug.

Ik ben begonnen met mijn handen (om een soort proef te draaien) maar omdat ik denk dat de lezers de behandeling van het gezicht interessanter zullen vinden zal ik daarmee beginnen, nadat ik eerst verslag heb uitgebracht over de voorbereiding en de vragen die er bij mij direct boven kwamen. Mijn ervaring met de handen volgt een andere keer.

Natuurlijk ging ik eerst eens alles doornemen wat er bij de laser zit. Twee boekjes met een uitgebreide gebruiksaanwijzing en een DVD. Zoals gebruikelijk bij mij, riep dat direct al een aantal vragen op, zelfs na het bekijken van de DVD – die overigens erg nuttig is omdat je een hele (gezicht) sessie voorgeschoteld krijgt: handig.

Hoe start ik op?

Ik besloot me eerst maar eens aan te melden op MyRéAura, het online platform, en mijn behandelplan vast te leggen, dat wordt namelijk gevraagd. Ik vulde alle vragen in en klikte op ‘opslaan’. Tot mijn stomme verbazing kwam ik weer op de beginpagina terecht. Dan maar bellen. Op dat moment was er niemand van het RéAura-team aanwezig maar ik zou teruggebeld worden. Het team is iedere werkdag van 08.00 tot 20.00 uur aanwezig en op zaterdag van 09.00 tot 18.00, handige tijden als je buiten de deur werkt. Het telefoonnummer 0800-0230076 is gratis.

Keuzes maken

Ik had een lijstje met vragen opgesteld en de eerste was natuurlijk waarom ik me niet aan kon melden. Dat bleek aan de website te liggen, ze worden overspoeld met telefoontjes. Gelukkig lag het dus niet aan mij, ik begon al aan mezelf te twijfelenJ Ik kreeg het advies om het te blijven proberen. Tot nu toe overigens zonder succes. Op mijn opmerking dat ik nu dus niet kon beginnen reageerde de, overigens heel vriendelijke en ter zake kundige mevrouw, dat ik gewoon kon beginnen want dat ik zelf in een agenda kan bijhouden wanneer ik een behandeling doe.

Inderdaad een agenda bijhouden kan ik prima zonder MyRéAura. Maar hoe zat het dan met het behandelplan? Online krijg je een aantal foto’s te zien waarvan je er één kiest die het dichtste bij jouw huidconditie komt. Redelijk subjectief, want de een ziet bij zichzelf alles somber in, de ander ziet alles rooskleurig zodat ik me afvraag in hoeverre de keuze klopt. Bovendien is het allemaal niet zo ingewikkeld. Of je nu pigmentvlekken hebt of grove poriën, de behandeling is hetzelfde. Je gezicht bestaat uit drie zones: het voorhoofd, het deel onder de ogen en het wanggebied. Je gezicht in totaal krijgt dus drie dosis. Niet meer, niet minder. Het apparaat is zo ingesteld dat hij vanzelf stopt na een dosis.

De RéAura heeft drie intensiteitstanden, maar eigenlijk is stand 1 een soort probeerstand en kan daarvan geen resultaat verwacht worden. Stand 2 dringt minder diep in de huid door dan stand 3. Stand 3 heeft gewoonweg het meeste effect omdat die het diepst doordringt in de dermis. Dat is dan ook de voorkeurstand.

De start: mijn gezicht

Ik vond het best spannend op mijn gezicht te gaan behandelen! Op advies van Monique van Beautyjournaal begon ik op stand twee. En ik wilde eerst eens zien welk direct effect het heeft in de zin van roodheid en eventueel gezwollenheid.

De laser geeft een signaaltje als hij is ingesteld op de gekozen stand. Als je de laser op de huid plaatst, gaat er een rood lampje branden. Dit is om aan te geven dat er huidcontact. Pas als je de laser over de huid beweegt gaat de laser werken en gaat er een groen lampje branden. Ook hoor je dan een zoemend geluid.  Zoals gezegd, je beweegt de laser verticaal en horizontaal over de huid. Dit doe je in een rustig tempo. Als je te snel gaat werkt de laser niet. Ik begon met een wang, daarna de halve kin, halve bovenlip en de halve neus. Horizontaal en verticaal en weer opnieuw.

Gloeien

Al snel ging mijn huid gloeien en werd rood. De neus behandelen vind ik een uitdaging. De zijkanten gaat nog wel maar de neusbrug gaat maar moeizaam. Die is natuurlijk smal en benig waardoor het moeilijk is om huidcontact te krijgen en al helemaal om te behouden. Maar ik vind juist de neusbrug erg belangrijk omdat ik daar een grote pigmentvlek heb zitten. Zo groot dat mensen hem soms weg willen poetsen: ‘kom eens, er zit wat op je neus’J Na wat getob kom ik niet verder dan heel korte groene laserflitsjes. Enfin, so be it, dan maar tig keer heen en weer. De rest van het gezicht is eigenlijk simpel. Hoewel ik het op mijn voorhoofd makkelijker vind om mijn hoofd heen en weer te bewegen dan de laser zelf.

Gevoeligheid: geen dag hetzelfde

De eerste keren was het behandelen van de linkerkant van mijn gezicht gevoeliger dan rechts, en het voorhoofd gevoeliger dan de rest. Dus leek het me handig om met het voorhoofd te beginnen, daarna de linkerkant te doen om te eindigen met rechts. Maar blijkbaar is dat geen vaststaand iets want gisteren was rechts ineens weer gevoeliger. Met gevoelig bedoel ik overigens niet dat het echt pijnlijk is, je voelt het duidelijk, dat wel, maar je huid went er wel aan. De eerste keer was echt veel gevoeliger dan de keren erna. Eigenlijk net als met elektrisch epileren van je benen, daar wen je ook aan en tenslotte weet je niet beter meer.

Maar eerlijk is eerlijk, de eerste keer voelde het alsof ik met mijn gezicht voorover in debrandnetels was gevallen en daar een tijdje was blijven liggen!  Ook na de behandeling bleef het nog een tijdlang branderig aanvoelen. Ik wilde wel ieder uur de aftercare erop smeren. Buiten voel je de kou beter dan normaal (logisch natuurlijk). Het lijkt me dan ook niet iets dat je moet doen voordat je gaat skiën bijvoorbeeld. Sowieso niet natuurlijk omdat je op moet passen met de zon. Minimaal twee weken na de laatste behandeling liever niet in de zon en tot drie maanden erna minstens een SPF 30 gebruiken bij blootstelling aan de zon.

Ooggebied

Direct na de behandeling had ik een knalrood hoofd met witte kringen rond de ogen, een soort alternatief pandabeertje. Rond mijn ogen was ik erg voorzichtig geweest, het is tenslotte toch een laser en de huid rond de ogen is dun en gevoelig. Philips zegt dat de laser mag komen tot waar je het bot van de oogkas voelt. Ik was aan de onderkant daarvan gebleven maar in het filmpje gaat de laser echt óp het bot. Dat heb ik de volgende keren ook gedaan, zo’n groot kleurverschil is ook niet alles en bovendien wil ik natuurlijk dat ook de lijntjes daar verminderen. En ook hoop ik op vermindering van de witte kringen die ik vaak onder mijn ogen heb als ik moe ben want de huid wordt toch gestimuleerd en krijgt door de warmte die opgebouwd wordt  een betere doorbloeding.

Veiligheid

Wel doe ik mijn oog dicht als ik het ooggebied behandel ook al zou dat niet nodig zijn want ‘de laser werkt alleen als de kop huidcontact maakt, dus kan de straal niet in je ogen komen’. Dat is mooi en ik geloof het, want zodra je verkeerd zit doet de laser het niet, maar toch. Ik heb maar twee ogen, dus neem ik het zekere voor het onzekere.  Dit is een van de voorbeelden dat over de veiligheid goed is nagedacht! Ook prima vind ik dat de laser helemaal niet aangaat als de kop er niet op zit. Geadviseerd wordt dan ook om de kop los van de laser te bewaren zodat er geen ongelukjes mee kunnen gebeuren als bijvoorbeeld een kind het in handen krijgt. Het apparaat piept iedere keer als je hem een standje hoger zet en geeft een ‘stand gekozen’ piepje als je het daar bij laat. Wil je tussentijds verhogen of verlagen dan vervalt de dosis en begin je met een hele dosis weer opnieuw. Tenslotte is er de eindtoon, een riedeltje dat aangeeft dat deze dosis verbruikt is en –dus- die zone klaar is. Tijdens het opladen knippert er een groene lamp.

De eerste 3 weken

Het is de bedoeling om consequent tweemaal per week te behandelen en minstens acht weken achter elkaar. Dat is dus zestien keer. Het valt me op dat bij de Philips foto’s staat ‘na 24 keer’. Is het nou 16 of 24 keer? Philips zegt dat ze foto’s laten zien van klinisch onderzoek, maar dat je na 16x al optimaal resultaat hebt. M.a.w. beter gaat het dus niet worden. Volgens Philips is het wel zo dat het geen kwaad kan om door te gaan met de behandelingen.  Je zou een rustpauze van een paar maanden kunnen inlassen en dan weer een periode van acht weken doen. Maar ook het bijhouden met bijvoorbeeld een keer per week is mogelijk.

Mijn eerste drie weken op stand 2 verliepen goed. Wel viel me tot mijn schrik op dat de bovenlipplooitjes en de neus-lipplooi ineens dieper leek. Het leek ‘alsof het bovenste laagje van mijn huid weggesmolten was en daardoor de onderliggende lijnen duidelijker zichtbaar waren’. Het ReAura team liet me weten: ‘Door de droogte van de huid kan het inderdaad lijken alsof er lijntjes in de huid tevoorschijn komen en deze meer opvallen. Na verloop van tijd trekt dit allemaal weer bij. Gebruik daarom goed het aftercare-complex zodat de huid voldoende gehydrateerd en gekalmeerd wordt.’ Ik ervaar het zelf niet als droogtelijntjes. Inmiddels heb ik afgesproken dat ik wat foto´s opstuur naar het Réaura-team, dat heel behulpzaam en geïnteresseerd is. De reactie daarop wacht ik dus nog even af. Ook had ik hier en daar vuurrode puntjes die eruit zagen als minuscule wondjes. Na een dag of twee trokken die weer weg.  Antwoord:  ‘De puntjes horen bij de normale reacties op de behandeling. Dit zien we bij meerdere personen terugkomen.’

Voor de rest is mijn huid wat droger en vervelt hier en daar. Tot nu toe niet spectaculair.  De dag na de behandeling is mijn huid nog rood, maar met een getinte dagcrème kan ik me prima vertonen. Nu is mijn huid iets donkerder dan de gemiddelde Nederlandse huid en valt het daardoor ook minder op dan bij een heel lichte huid, denk ik. In ieder geval heb ik momenteel geen rouge nodig, kleur genoeg.  Het is wel handig om rekening te houden met wat je de volgende dag op de planning hebt staan. De dag voor een feestje zou ik geen behandeling doen. Maar bij mij is het wel zo dat twee dagen later de huid nog wel gevoelig is en strak aanvoelt, maar er niet meer opvallend rood uitziet.

Na 3 weken

Na drie weken ben ik overgegaan op stand 3. Inderdaad voelt de laser dan iets intenser maar het is goed te doen. De dag erna is mijn huid (uiteraard) roder en voelt strakker aan dan op stand 2. Maar ik kan me nog steeds wel vertonen. Wel is de huid onder mijn ogen licht gezwollen, niet spectaculair, meer alsof je een nacht flink heb doorgehaald

De ervaringen van sommige vrouwen op blogs die zeggen na de eerste keer al een verbetering te zien, herken ik niet, ook niet op stand 3. Ik denk dat zij dat idee hebben doordat de huid iets gezwollen is, waardoor fijne lijntjes minder zichtbaar zijn. Ik heb nu mijn gezicht acht behandelingen gegeven: de eerste zes op stand 2, daarna over op stand 3. Voorlopig  ga ik dus nog even door.

Bekijk hier de film over e Reaura nog eens:

Lees ook:

 

Lees ook