De zoektocht naar de eeuwige jeugd kent extreme vormen. Van het oogsten van speciale appels in het Alpengebied tot het duiken in de oceaan voor zeemineralen of zelfs mineralen van kometen. Sommige mensen vinden deze dingen te veel werk en zijn liever lui. Vandaag de dag gaan de luie beautyfreaks gewoon naar hun lokale lab voor een staaltje biotechnologie.
Neem peptiden, deze eiwitten hebben talloze slimme functies en worden nu op grote schaal nagemaakt voor een werkzaamheid op de huid. In het lab klinkt dat ook echt allemaal fantastisch, en in theorie ook…..
Een lesje biologie
Aminozuren komen in 22 standaard maten voor en deze voegen zich bij elkaar tot peptiden en eiwitten. Aminozuren zijn essentieel voor tal van metabolische processen en zijn essentieel voor onze gezondheid en vitaliteit. Sommige zijn gemaakt door het lichaam en andere (essentiële aminozuren) niet, deze moeten door onze voeding worden geleverd.
Peptiden. Het woord peptide komt van het Griekse woord ’te verteren’, zeer gepast omdat peptiden over het algemeen stoffen afbreken of chemische reactie initiëren. De cosmetica industrie maakt goed gebruik van deze chemicaliën. Peptiden kunnen o.a. productie van pigment uitschakelen, versnellen van cel regeneratie en het stimuleren van de bloedcirculatie. Peptiden zijn groter dan aminozuren en zijn zeer specifiek in hun actie, maar ze zijn kleiner dan eiwitten.
Eiwitten zijn opgerolde ketens van peptiden en als zodanig erg groot. Hun structuur kan worden beschadigd door hitte of pH veranderingen, daardoor zijn deze moleculen tamelijk gevoelig. Eiwitten zijn zeer nuttig in cosmetica, deze helpen een gezonde huidstructuur te handhaven.
Natuur vs. wetenschap
De cosmetische industrie bekijkt al jaren de effecten van deze krachtige chemicaliën op de huid en hebben de afgelopen jaren technieken ontwikkeld voor het maken van natuuridentieke peptiden in het lab. In het lab gemaakte peptiden hebben hetzelfde uiterlijk, voelen en handelen hetzelfde als peptiden die van nature in het lichaam gemaakt zijn. Met andere woorden: ze bootsen de natuur na (biometica). Ze zijn meestal gemaakt met behulp van aminozuren, afkomstig van een natuurlijke bron en zijn ontwikkeld onder zeer schone en strakke productieprocessen.
Waarom kopen als het lichaam ze ook zelf maakt?
Naarmate we ouder worden, vertragen onze biologische processen. In combinatie met omgevingsfactoren, zoals zon- en windschade kunnen onze huidprocessen ver voor hun tijd vertragen. Daarom is de enige manier om de huid verjongingsprocessen een boost te geven, door de huid te stimuleren en door er iets aan toe te voegen.
En, werken deze ingrediënten?
Er zijn veel verschillende biomimetische peptiden op de markt en terwijl sommige briljant gedetailleerde en grondige gegevens uit klinische studies hebben, missen andere dat.
Daar bovenop komt dat het vermogen van de actieve stoffen grotendeels afhankelijk is van het bereiken van de juiste plek in de huid. Dit komt neer op zowel de vaardigheid van de chemicus en de praktische beperkingen van de formulering – het moet kosteneffectief, goed voelen en relatief makkelijk te maken en te reproduceren zijn.
Dus, werken ze?
In de juiste omstandigheden JA, het kan – mits goed geformuleerd.
Wat komt hierna?
De cosmetische industrie is altijd opzoek naar manieren om actieve stoffen sneller en beter te laten werken dan voorheen. De toekomst staat open maar een ding staat wel vast, het gaat waarschijnlijk uit een reageerbuis komen en zal ons doen versteld staan.
(Bron: RealizeBeauty)
Ook leuk:
BeautyJournaal’s Monique vertelde in 2008 al over de komst van peptiden op BNR Nieuwsradio. Klik op deze link, dan gaan die uitzending automatisch lopen (audio).
Lees ook:
- Bekijk het cosmetica woordenboek met uitleg over werkzame stoffen
- Fakebeauty ziektes van de toekomst
- Monique’s visie op de toekomst van cosmetische procedures