Het probleem van schilfering op de hoofdhuid kent milde oorzaken (hoofdroos), maar ook ernstiger achtergronden, zoals psoriasis en verschillende vormen van eczeem. In het laatste geval is er meer nodig dan een anti-roos shampoo en moeten er vaak corticosteroïden gebruikt worden. Gewennig bij corticosteroïden Het is een algemeen gegeven dat bij langdurig gebruik van deze […]

02:18 - 01:23
luistertijd 02:18 - leestijd 01:23

Het probleem van schilfering op de hoofdhuid kent milde oorzaken (hoofdroos), maar ook ernstiger achtergronden, zoals psoriasis en verschillende vormen van eczeem. In het laatste geval is er meer nodig dan een anti-roos shampoo en moeten er vaak corticosteroïden gebruikt worden.

Gewennig bij corticosteroïden

Het is een algemeen gegeven dat bij langdurig gebruik van deze medicijnen een gewenning optreedt. Het corticosteroïdenmiddel werkt minder goed, er kan moeilijk gestopt worden. Als je dit middel voorgeschreven krijgt bij langdurige schilfering van de hoofdhuid, is het gebruikelijk de behandeling af en toe te onderbreken. Na 1-2 maanden gebruik zou ik 2-4 weken stoppen. Ook een regime van 1 week wel, 1 week niet is een mogelijkheid.

Hoofdhuid verzorgen

Patiënten vertellen vaak dat hun hoofdhuid alleen maar gevoeliger wordt, en ze twijfelen of ze wel door moeten gaan met de behandeling. In alle gevallen is het belangrijk om de hoofdhuid in goede conditie te brengen of te houden. Dat betekent niet te veel uitdrogen met agressieve shampoos en liefst ook niet te vaak wassen (niet meer dan 2x/week).  Een oud recept voor milde shampoo van de dermatoloog door wie ik zelf als militair arts opgeleid werd, is zelfgemaakte shampoo op basis van eierdooiers (2 eierdooiers in een fles water).

Malassezia gist

De laatste jaren is duidelijk geworden dat bij hoofdroos de gist Malassezia een rol speelt. Deze commensaal komt bij iedereen op de huid voor, maar in gebieden van roos in hele hoge concentraties. Bij succesvolle therapie daalt de concentratie. Daaruit wordt geconcludeerd dat er een oorzakelijk verband tussen deze gist en roos bestaat. Een gist als Malassezia voelt zich vooral thuis in warme vochtige gebieden. Als iemand het hoofd kaal scheert, vindt de gist dat niet prettig en zal de roos afnemen of verdwijnen. Ik hoor wel eens dat mannen dit overwegen bij langdurige problemen.  Bij eczeem of psoriasis is de relatie met Malassezia echter niet zo duidelijk. Het is dan ook onzeker of kaal scheren verbetering geeft. Laat altijd eerst goed uitzoeken wat de oorzaak van de schilfering van de hoofdhuid is.

Dr. Peter Velthuis, dermatoloog

 

Lees ook