Ook bij ons in de salons zien we steeds vaker vrouwelijke klanten met dit probleem.

03:02 - 01:49
luistertijd 03:02 - leestijd 01:49

Ook bij ons in de salons zien we steeds vaker vrouwelijke klanten met dit probleem. Wij hebben ook de indruk dat het toeneemt. Daar zijn allerlei redenen voor aan te wijzen. Van erfelijkheid, ziekte, medicijngebruik, roken, drank-of drugsgebruik. Een van de bekendste oorzaken voor ons als kappers is stress.

Slecht doorbloede hoofdhuid

Wie onder druk staat, kan ervaren dat ook de hoofdhuid heel strak kan gaan aanvoelen. Hierdoor worden de haarzakjes waarin de wortels zitten, minder goed doorbloed en kunnen ze zich nog maar slecht ontwikkelen. Ik vergelijk het wel eens met plantenstekjes. Als een stekje op een dorre en harde ondergrond moet groeien, is de kans heel groot dat het klein blijft en kwetsbaar. Dat geldt ook voor de haren. Ze zullen ook eerder uitvallendan normaal is binnen de groeicyclus van het haar.

Spelen met kleur

Als kapper kun je een aantal dingen doen voor deze klanten. Je kunt het haar een kleurbehandeling geven met verschillende tinten waarmee je ervoor zorgt dat het haar optisch dikker lijkt: je geeft meer kleurdiepte bij de aanzet van het haar bijvoorbeeld. Of je maakt het juist bij de aanzet lichter, zodat het niet opvalt dat de hoofdhuid al heel zichtbaar is. Het zijn snelle trucs, maar ze zijn weer niet handig als er echt als sprake is van kale plekken op het hoofd.

Haar inzetstukjes

Juist daarvoor kunnen we tegenwoordig heel mooi gebruik maken van haarstukjes. Wijwerken zelf met het Balmain Volume Systeem waarmee je haarstukjes kunt plaatsen op die plekken op het hoofd waar het haar al heel dun is. Zoals bijvoorbeeld op de kruin. Ook zijn er haarstukjes die als een hoefijzer over de scheiding heen liggen. Omdat ze in het midden open zijn, zie je nog wel je eigen hoofdhuid maar daar omheen wordt dankzij het stukje veel meer volume gecreëerd. Het ziet er natuurlijk uit. Zoek via de Balmain-site naar kapperszaken in uw buurt die ermee werken.

Specialist voor maat haarwerk

Is er sprake van extremere haaruitval of kaalheid, dan moet ik je toch doorverwijzen naar een specialist, die met een verwijzing van het ziekenhuis kan werken. Je kunt dan een speciaal voor jou op maat gemaakt haarstuk laten maken en vergoed krijgen. Wij verwijzen dan bijvoorbeeld door naar Berino’s in Grou voor dergelijke haarstukken. Zij zijn er echt in gespecialiseerd.

Aminexil

Bij geringe, tijdelijke haaruitval kan het nuttig zijn om met speciale haarshampoo’s en conditioners te wassen, waarin de werkzame stof Aminexil zit. O.a. verkrijgbaar bij Kérastase (bij de kapper) en Vichy (bij de apotheek). Verder kan massage van de hoofdhuid heel nuttig zijn, om de doorbloeding weer goed op gang te brengen. En zo gezondere haren te krijgen.

Lees hieronder meer Q & A’s met kapper Piet-Jan Duivenvoorden.

Lees ook