Beste Jetske, Ik zou graag willen weten wat de beste ingrediëntenkeuze is voor het verminderen van een rode huid/ couperose? En ook: wat is het effect van jouw eigen Uncover Skincare lijn voor de droge huid op roodheid/ couperose/ rosacae? Daarnaast ben ik ook heel benieuwd wat je van de effectiviteit en kwaliteit van de nieuwe La Roche Posay Rosaliac AR Intense vindt, die net op de markt is gebracht? De claim La Roche Posay Rosaliac AR Intense luidt: "INNOVATIE Ambofenol: een krachtig natuurlijk extract, rijk aan polyfenolen, om de haarvaatjes te verkleinen en de wanden ervan te versterken.

03:38 - 02:11
luistertijd 03:38 - leestijd 02:11

Beste Jetske,

Ik zou graag willen weten wat de beste ingrediëntenkeuze is voor het verminderen van een rode huid/ couperose? En ook: wat is het effect van jouw eigen Uncover Skincare lijn voor de droge huid op roodheid/ couperose/ rosacae? Daarnaast ben ik ook heel benieuwd wat je van de effectiviteit en kwaliteit van de nieuwe La Roche Posay Rosaliac AR Intense vindt, die net op de markt is gebracht?

De claim La Roche Posay Rosaliac AR Intense luidt: “INNOVATIE Ambofenol: een krachtig natuurlijk extract, rijk aan polyfenolen, om de haarvaatjes te verkleinen en de wanden ervan te versterken. Neurosensine, een kalmerend bestanddeel om de huidreactiviteit te verminderen. Thermaal water van La Roche-Posay dat irritatie tegengaat en ontzwellend werkt. De nieuwe generatie hermetische verpakking maakt een sterk uitgezuiverde samenstelling mogelijk: zonder conserveermiddel, zonder parabenen, zonder alcohol, zonder parfum, zonder kleurstoffen.”

INCI Rosaliac AR Intense: AQUA / WATER , GLYCERIN, ISOSTEARYL NEOPENTANOATE , BUTYLENE GLYCOL , PENTYLENE GLYCOL , POLYSORBATE 20 , TAMBOURISSA TRICHOPHYLLA LEAF EXTRACT GLYCERYL ACRYLATE/ACRYLIC ACID COPOLYMER , DIMETHICONE , DIMETHICONOL AMMONIUM POLYACRYLDIMETHYLTAURAMIDE / AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE , DISODIUM EDTA , ACETYL DIPEPTIDE-1 CETYL ESTER

Hartelijke groet, Dorine

Onderzoeksarts Jetske Ultee antwoordt:

Beste Dorine,

Er zijn eigenlijk maar een paar cosmetische ingrediënten waarvan door middel van goed wetenschappelijk onderzoek echt aangetoond is dat ze een positieve invloed hebben op rosacea. Daarmee bedoel ik onderzoeken die niet uitgevoerd zijn door een fabrikant, maar een gerandomiseerde en bij voorkeur placebo gecontroleerde opzet hebben en gepubliceerd zijn in een peer reviewed journal. Deze ingrediënten zijn Niacinamide en vitamine C.  http://www.medscape.com/viewarticle/434354_6 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16164709 . Verder is er nog wat bewijs dat glycyrrhiza glabra (licorice root of zoethoutwortel) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17177744 en silymarin (milk thisle) gecombineerd met methylsulfonilmethane http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18254805 rosacea wat tot rust kunnen brengen. Neemt overigens niet weg dat er niet nog meer ingrediënten rosacea zouden kunnen verbeteren.

Het is als je last hebt van rosacea (niet te verwarren met couperose!) in ieder geval aan te raden om een product te gebruiken met antioxidanten, aangezien mensen met rosacea van nature wat minder antioxidanten in de huid blijken te hebben. Ook een goede bescherming tegen de zon is essentieel. Uiteraard is het daarbij altijd belangrijk om te kiezen voor milde producten.

Bepaalde cosmetische ingrediënten kunnen rosacea tot rust brengen, maar rosacea is eigenlijk niet te genezen.  Crèmes kunnen de huid weerbaarder maken en roodheid verminderen, maar zijn niet in staat om de bestaande couperose (zichtbare vaatjes) weg te halen. Daar is grover geschut als laser of IPL voor nodig.

Of de crème die hier genoemd wordt rosacea kan verbeteren weet ik niet. Naar TAMBOURISSA TRICHOPHYLLA LEAF EXTRACT is misschien wel onderzoek gedaan, maar dit is niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. In dit extract zitten flavonoiden (net als in silymarin). Deze zouden in theorie en gebruikt in een goede concentratie een positief effect kunnen hebben.

De crème is inderdaad mild, dat is natuurlijk helemaal prima. Weliswaar zijn er geen klassieke bewaarstoffen in dit product gebruikt (als parabenen) maar het product bevat wel degelijk de “bewaarstoffen” butylene glycol en pentylene glycol en dat is overigens maar goed ook want eigenlijk heeft elk cosmetisch product bewaarstoffen nodig.

groeten,  Jetske

Lees ook:

Lees ook