Bijzonder parfum met anjer!

04:07 - 02:28
luistertijd 04:07 - leestijd 02:28

Serge Lutens Vitriol d’Oeillet

Vitriol d’Oeillet kwam halverwege 2011 uit bij Serge Lutens. Een prachtige naam, maar ook een moeilijke naam die zich niet eenvoudig laat vertalen. Vitriol verwijst naar de gevaarlijke zeer bijtende stof zwavelzuur. Het beschadigt bijna alles waarmee het in aanraking komt. En dat verklaart misschien de andere betekenis van het woord: sarcastische opmerkingen of daden, die net zo goed diepe wonden op je ziel kunnen achterlaten. Het klinkt heftig allemaal, maar het is bewust gedaan, voor een bloem die in wezen heel onschuldig is: de anjer. “Oeillet” betekent “Anjer”.

Pepers

Vitriol d’Oeillet opent pittig met drie soorten pepers, maar wees niet bang, het is slechts een afleidingsmanoeuvre, bedoeld om het tedere bloemenhart te beschermen. Het peperthema blijft de geur tot de basis volgen. Zwarte peper geeft het parfum wat pit en kruidige accenten. Cayenne verwarmt de geur, alsof de gebruikte geurenessences niet zijn opgelost, maar in vuur zijn gesmolten. De roze peper geeft dit trio tenslotte een elegante finishing touch en transformeert de warmte in een mooie, koesterende bontkraag.

Koel, maar teder

Dan is er nog de geur van koele tedere bloemenblaadjes en die staat in contrast tot het schitterende pittige pepertrio. Het is een zachte satijnachtige aanraking van roze anjer. Als je goed ruikt, dan herken je ook de blaadjes van  rode roos en witte lelies ertussen. Apart, want slechts anjer wordt genoemd in de geurpiramide.

Laat ik je een geheim vertellen. Noten in parfumerie zijn vaak samengesteld uit een soort Lego-stukjes. Parfumeurs zijn er heel goed in om nuancen van allerlei bloemen te verwerken volgens hun eigen ideeën. Hierdoor krijgen de geurtonen een ander karakter dan ze oorspronkelijk hadden. Het is een interpretatie. Deze mooie roze anjernoot is opgebouwd uit de heldere frisheid van Leliebladeren, de elegante bloemengeur van Theeroosje en de kruidige nuancen van Kruidnagel. Omring het met een zijdeglans, en voilà – een mooie roze anjer begint op je huid te bloeien.

Romig

In de basis herken ik de typische Lutens-akkoorden van room, karamel en licht aangebrande broodkorstjes. Wellicht een knipoog uit zijn vorige creatie Jeux de Peau waarin hij de geur van toast met boter had verwerkt. Het maakt Vitriol d’Oeillet warm, huiselijk en vertrouwd.

Ik wil Vitriol d’Oeillet omschrijven als een geur met de grote mond en een klein hartje. Laat je niet afschrikken door de heftige naam en het vuurwerk aan pepers in het begin. Daaronder zit er een hartverwarmend kruidig parfum met een touch van bloemenelegantie en licht-zoete, romige accenten. De liefhebbers van drama zouden het wellicht een beetje braaf vinden. Maar het is absoluut niet saai en is zeker onderscheidend. Door het gebruik van anjer in het hart van deze geur roept Vitriol d’Oeillet associaties met de oude klassieke geuren. Maar ouderwets is het zeker niet – eerder een betrouwbare klassieker in een modern jasje. Het is een finishing touch, een mooie accessoire zoals een anjer in het knoopsgat van de echte gentlemen.

Gentleman

Wie is de man, die Vitriol d’Oeillet draagt? Hij is beleefd, opgevoed en iets gereserveerd. Zijn principes zijn gebaseerd op de klassieke waarden, maar gestoken in het modern jasje. Zijn tong is scherp en soms ook gevreesd, want ironische opmerkingen een zelfs een beetje sarcasme is hem helemaal niet vreemd. Maar van binnen is hij oprecht betrokken, betrouwbaar en heeft een hartverwarmende lach.

Warmte tijdens koude dagen

En dames – als het beeld van zo’n man jullie aanspreekt, dan kunnen jullie deze geur gerust op je eigen huid proberen. Vitriol d’Oeillet heeft alles in zich om ook op de dameshuid mooi te kunnen openen – de intriges van pepers, de bloemenelegantie, kruidige warmte en zachte, romige zoetheid. Een perfecte warme geur voor de koude dagen.

 

Lees ook