shop Pascaud Firmness collageen supplement Firmness is het eerste supplement waarin de drie belangrijkste bouwstenen van collageen – die zorgen voor stabiliteit van collageen en dus voor stevigheid van de huid – in de juiste verhouding aanwezig zijn. Perfect om de stevigheid van de huid te stimuleren. Na 3 maanden zie je dat de veerkracht, […]

01:38 - 00:59
luistertijd 01:38 - leestijd 00:59

Veronderstel je huid een kogel kan weerstaan. In theorie is dit namelijk al mogelijk. Kunstenaar Jalila Essaïdi versterkte menselijke huidcellen met spinnenzijde, Dit werd zo sterk dat het een projectiel tegenhoud. Geweven spinnenwebzijde is vier keer sterker dan Kevlar, het materiaal dat gebruikt wordt in kogelvrije vesten.

In de eerste clip is een kogel afgevuurd op de kunsthuid met halve snelheid.  Helemaal perfect is het nog niet, want een kogel die op volle snelheid eraan komt, gaat er toch nog doorheen. De testen werden ook uitgevoerd met varkenshuid en met een mix van mensenhuid en zijde van de zijderups.

Een internationaal team buigt zich nu over dit hightech huidweefsel. Zo zijn de eerste transgene geiten en zijderupsen al uitgerust om spin-zijde eiwitten te produceren, in het lab van Utah State University. De cocons werden vervolgens verscheept naar Zuid-Korea, waar ze werden uitgerold tot draad. Daarna ging alles naar Duitsland om te worden geweven. Het materiaal werd vervolgens door biochemicus Abdoelwaheb El Ghalbzouri van het Leids Universitair Medisch Centrum in Nederland verwerkt in menselijke huidcellen. Na vijf weken incubatietijd was de hybride huid klaar voor de schietoefeningen.

Nu is dit natuurlijk niet alles, de nieuwe uitvinding moet tot meer leiden. Zoals praktische toepassingen bij huidtransplantaties. Inmiddels zijn er al toepassingen voor kunstmatige hoornvliezen en hersenimplantaten.

Het materiaal werd afgelopen jaar tentoongesteld in Nederland en is nu in Londen te bezichtigen, in het Victoria en Albert Museum.

Lees ook