Lezersvraag: Ik ben op zoek naar een simpele gezichtscrème die ik zelf kan maken.

02:59 - 01:47
luistertijd 02:59 - leestijd 01:47

Lezersvraag:

Ik ben op zoek naar een simpele gezichtscrème die ik zelf kan maken. Een crème voor de normale huid, die de huid wat zachter maakt. Ik wil graag een crème maken die je vanaf het eerste gezicht niet kunt onderscheiden van een crème uit de winkel. Hij moet dus ongeveer hetzelfde voelen als de meeste crèmes en het liefst wit zijn. Er hoeven verder geen actieve ingrediënten in te zitten. Ik heb niet een bepaalde crème uit de winkel in mijn hoofd, maar de meeste crèmes voelen wel ongeveer hetzelfde. Ik zou de werking van zo’n zelfgemaakte crème namelijk graag vergelijken met een winkelcrème. Ik hoop dat ik zo genoeg informatie heb gegeven. Bedankt!


BeautyJournaal expert, scheikundige Lida Schoen antwoordt:

‘De meeste dagcrèmes zijn olie-in-water (O/W) emulsies. Dat betekent dat kleine druppeltjes olie fijn verdeeld zitten in water. Ze ‘voelen’ niet ‘vettig’. Omdat olie en water geen stabiel mengsel kunnen vormen, is er altijd een hulpstof of emulgator nodig.

W/O emulsie bestaat dus uit water en olie. Olie kan van alles zijn: mineraal, plantaardig of dierlijk. Paraffineolie is het eenvoudigst, het bederft (oxideert) niet en is goedkoop. De apotheek gebruikt vaak paraffineolie voor zalven.

O/W emulsie maken

Breng in een schaaltje: 1 eetlepel emulgator (ik heb goede ervaringen met lanettewas/lanette SX) en 2 eetlepels olie. Verwarm au-bain-marie tot alle vaste stof gesmolten is.

Breng in een tweede schaaltje 1 eetlepel glycerol (of glycerine) en 5 eetlepels leidingwater. Verwarm dit mengsel ook een beetje (mag niet koken!). Giet de inhoud bij het mengsel in het eerste schaaltje. Roer stevig (met kleine garde) tot de emulsie koud is.

Glycerol dient als vochtvasthouder, dit helpt dus te hydrateren.

De ingrediënten zijn soms te koop bij de apotheek of een drogist, in ieder geval bij Drogisterij Gebroeders de Lang in Rotterdam en bij Lanette SX.

De ‘industrie’ beschikt over nieuwe emulgatoren/stabilisatoren, die zonder verwarmen prachtige emulsies leveren: bijv. Sepigel van de Franse firma Seppic, in Nederland vertegenwoordigd door de firma Barentz in Hoofddorp, die niet in kleine hoeveelheden levert aan particulieren.

Trouwens, zelf crème maken is altijd duurder dan die prijs van recht-toe-aan crèmes van bijv. Hema, Etos of Kruidvat. Ook bevat de crème geen conserveringsmiddel, dus in de koelkast bewaren en een uiterste gebruiksdatum vermelden, bijvoorbeeld drie weken na produceren.

De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) verkoopt een informatief boekje: ‘Cosmetica: een wetenschap op zich’ met achtergrondinformatie over producten, samenstellingen en de functie van ingrediënten. In dit boekje staan geen recepten. Het boekje is hier te bestellen of te downloaden voor € 10,00 excl. verzendkosten.’

Lees hieronder meer artikelen met onze expert Lida Schoen

Lees ook